Bugun...


Süt üreticilerinin kaderi BİRLİK ile değişti
Tarih: 12-04-2021 16:04:26 Güncelleme: 12-04-2021 16:04:26 + -


Muğla’nın Milas ilçesinde süt üreticilerinin Milas Süt Birliği çatısı altında toplanmasının ardından üreticilerin kaderinin değiştiği belirtildi. Milas Süt Birliği’nin 2013 yılında Milas’a bağlı Karapınar’a gerçekleştirdiği yatırımlarla ve destekle üretim hızla arttı. Üye sayısı 3 binlere, aylık süt üretimi 200 tona ulaşan birliğin 10 yıllık başkanı Ali İhsan Gezgin ve üreticiler elde edilen başarıyı anterhaber.com'a anlattı.

facebook-paylas
Tarih: 12-04-2021 16:04

Süt üreticilerinin kaderi BİRLİK ile değişti

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Karapınar köyünde sürdürülebilir hayvancılığı ve kaliteli süt üretimini geliştirmek ve köylüyü korumak  amacıyla 2008 yılında  kurulan Milas Süt Birliği, planlı yatırımlar, verdiği  eğitim hizmetleri ve üreticiye olan desteklerle, kırsaldaki üreticilerin kurtarıcısı oldu.

 

BİRLİKTEN GÜÇ DOĞDU ÜRETİM HIZLA ARTTI

 

Milas Süt Birliği 2013 yılında 20 köylü ile kurulan birliğin üye sayısının 3 bine aylık üretilen süt miktarının ise 5 tonlardan ortalama 200 tona çıktığını ve pazarlandığını belirten Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin,  birliğin hızla güçlendiğini ve bunun olumlu yansımasının  ekonomik olarak köylünün yaşam standartına yansıdığını belirterek "Kendi Yemini Kendin Yap’ isimli bir proje ile üreticilerimizi yem üretiminde destekledik. Şuan üreticilerimiz kaba yemini kendi üretmekte, fenni yemini zenginleştirmektedir. Bu projeyle üreticimizin cebine artı yüzde 20 net bir para kaldı. Yani yemini hazır alan üreticinin bu şartlarda yaptığı işten para kazanma şansı yok” dedi.

 

 

KÖYLÜ SATTIĞI SÜTÜN PARASINI ALAMIYORDU

 

Gezgin açıklamasında “Köylü eskiden sattığı sütü aracılar aracılığı ile pazarladığı için hem ürününü ucuza satıyor, ucuza sattığı sütün ise parasını ya aylarca alamıyor, çoğuda hiç alamıyordu. Bu nedenle süt üreticiliği ve hayvancılık yok olmak üzereyken kurduğumuz birlik köylülerimize rahat nefes aldırdı” dedi.

 

30 MİLYON LİRALIK İŞLEME TESİSLERİNİ KURUYORUZ

 

Yaklaşık 10 yıldır birliğin başkanı olduğunu belirten Gezgin “Üreticimize destek olmakla kalmıyoruz, bölgede istihdamda yaratıyoruz. Birliğimiz kurulduğunda iki personelimiz vardı , şimdi ise bu sayı 85’e ulaştı. Birlikten güçlük doğdu. Şimdi hayal bile edemeyeceğimiz ve 40 milyon TL: ye mal olacak süt işleme tesislerimizi kuracağız, üretteğimiz sütü kendimiz paketleyerek satma olanağına ulaşıp istihdamı da arttıracağız” diye konuştu.

 

PANDEMİ DÖNEMİNDEDE ÜRETİCİYİ YANZIR BIRAKMADIK

 

Gezgin açıklamasında ayrıca Coronavirüs başta olmak üzere bu tip salgın  dönemlerinin en az zararla atlatılması için tarım ve hayvancılığın güçlü tutulmasının, sektörün lokomotifi olan küçük aile işletmelerinin desteklenmesinin hayati önem arz ettiğine dikkat çekerek şunları kaydetti: “Virüs ile mücadelemiz devam ederken tarım ve hayvancılığımız ile ilgili ve üreticimizin sorunlarını giderme konusunda çalışmalarımızı sürdürmenin yüksek sorumluluğunu taşıyoruz. Kovid-19 salgını sürecinin başından bu güne kadar gerekli tedbir ve önlemleri hem üyelerimiz ve personelimiz için hem de tüketicilerimiz için alıyoruz. Gıda sektöründeki paydaşlarımızın, üretici ve tüketicilerimizin bu dönemde herhangi bir aksaklık yaşamaması için yine her türlü tedbiri alarak, onların yanlarında olmaya devamedeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

 

EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALMAYA BAŞLADIK

 

Birlik kurulmadan önce hayvancılıktan sadece giderleri karşılayabilecek miktarda gelir elde ettiklerini anlatan 53 yaşındaki Karapınarlı üreticilerden Mehmet Karapınar, giderleri bile karşılayamadıkları zamanlar olduğunu ifade ederek, “Milas Süt Birliği öncesinde resmen hayvancılıkta hamallık yaptık. Süt ürettik üretmesine ama sütten emeğimizin karşılığını alamadık. Şahıs şirketleri bizleri mağdur etti. Yıllarca sadece hayvanlarımıza yedireceğimiz yem giderlerini çıkarabilmek için çalıştık. Onu bile çıkaramadığımız zamanlar oldu. Süt Birliği köyümüze bir süt toplama merkezi kurduktan sonra üye olduk. Zamanla üretimimiz arttı. Şimdi mahallemizdeki üreticiler, aybaşı geldiğinde banka kartıyla gidip, emeğinin karşılığını alıyor. Sosyal yönlerden de Birliğimiz birçok imkan sunuyor. Bizlere her anlamda rehberlik ediliyor. Yani şunu diyebilirim, sadece para kazanmıyoruz, toplum içine girdiğimizde Milas Süt Birliği üyesiyim dediğinizde herkes size saygıyla sevgiyle yaklaşıyor. Hal böyle olunca üretmekten mutluluk duyuyoruz.” dedi.

 Şuanda 17 büyükbaş hayvanı olduğunu ve birkaç yıl içerisinde eşiyle ve oğluyla birlikte ahırlarını modernleştirmeyi, hayvan varlığını artırmayı hedeflediğini belirten Karapınar, hayvancılığın zor bir meslek olduğu ancak alın terinin karşılığını aldıkları için severek hayvancılık yaptıklarını söyledi.

 

HAYVANLARIMIZI DOYURMADAN AĞZIMIZA BİR LOKMA ALMAYIZ

 

Milas’a bağlı Kuzyaka, Kısırlar, Balcılar ve Beyciler gibi civardaki kırsal mahallelerin de aynı kaderi paylaştığını söyleyen Karapınarlı,  hayvancılığın zorluğunu ve güzelliklerini şu sözlerle anlattı: “Hayvancılık çok zor bir meslek, yaz kış demeden sabahın ilk ışıklarında kalkıyoruz. Ahıra girip önce hayvanlarımızın yemini veriyor, bakımını yapıyoruz. Bizim yemeğimiz, eğlencemiz daha sonra geliyor. Hayvanlarımızı doyurmadan ağzımıza bir lokma almayız. İneğiniz doğum yapacak diye geceler boyu uykusuz kalabiliyorsunuz. Ama buzağıyı biberonla beslediğimizde, annesi ve yavrusunun kavuşmasını gördüğümüzde dünyalar bizim oluyor. Tek geçim kaynağımız olan hayvancılığı severek yapıyoruz. Emeğimizin de karşılığını alınca çok keyifli oluyor.” Diye konuştu.

 

SÜRDÜRÜLEBİLİR VE KARLI HAYVANCILIK İÇİN…

 

Birlik olmanın sağladığı faydaların saymakla bitmeyeceğini söyleyen Karapınarlı, “Hayvanlarımızın yemini, samanını yani kaba yeminin yüzde 90’nını kendimiz karşılıyoruz. Yüzde 10’luk yem ihtiyacımızı ve tarımsal araç gereçlerimizi ise Birliğimizden piyasa fiyatlarının altında bir fiyatla temin ediyoruz. Birliğimizden hayvancılıkla ilgili eğitimler alıyoruz. Hayvanlarımız için sağlıklı yemi nasıl üreteceğimiz uygulamalı olarak anlatıldı. Bunun yanında sütümüzün kalitesini korumak ve artırmak için de eğitimler alıyoruz. Artık buzağı ve gebe inek kayıplarımız olmuyor. Buzağı bakımı eğitimleri sayesinde ineklerimiz de buzağılarımız da daha sağlıklı.” diye konuştu.

 

SÜT PARASI İLE ÜNİVERSİTEYİ BİTİRDİ

 

Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra babası Mehmet Karapınarlı ile birlikte hayvancılık yapan 24 yaşındaki Münür Karapınarlı ise “Annem ve babam beni süt parasıyla büyüttü, süt parasıyla okuttu. Tüm tecrübemi, deneyimimi sevdiğim ve gelecek gördüğüm hayvancılıkta kullanmak istiyorum” diyerek, aile işletmelerini geliştirmek istediğini söyledi.

 

PAZARCILIĞI BIRAKIP HAYVANCILIĞA YÖNELDİ

 

Üreticilerden  42 yaşında 2 çocuk babası Serkan Demirbaş ise Birlik’ten önce ana geçim kaynağını pazarcılık yaparak temin ettiğini, 2014’tan sonra ise hayvancılığa yöneldiğini anlattı. Milas Süt Birliği’nin güvencesi ile hayvancılığı tek geçim kaynağı olarak gördüğünü söyleyen Demirbaş, “Hayvancılığa ilk başladığım zamanlarda önceliğim pazarcılıktı. Ama şimdi yavaş yavaş pazarcılığı bırakıyorum. Çünkü hayvancılıktan, süt üretiminden daha iyi para kazanabiliyoruz. Eşimin de desteğiyle artık sadece hayvancılıkla uğraşmayı düşünüyorum. Şuan ahırımızı genişlettik, hayvan sayımızı artırdık. Kazandığımız gelirle, Birliğimiz rehberliğinde ve desteğiyle planlı bir şekilde işletmemizi geliştiriyoruz.” dedi.

 

 




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI