Bugun...


AKDENİZ HAVZASINI KORUMAK İÇİN DEV PROJE..
Tarih: 29-04-2019 11:55:30 Güncelleme: 29-04-2019 11:55:30 + -


Proje koordinatörlüğünü Yunanistan ‘ ın Thrace Democritus Üniversitesi ‘nin yaptığı ve Türkiye’den Türkiye’den İstanbul Üniversitesi, Su Bilimleri Fakültesi’nin proje ortağı olduğu Akdeniz Havzası Bütünleştirilmiş Gözlem Sistemleri Ağı Oluşturulması Projesi ODYSSEA toplantısı bu sabah Ula’nın Akyaka mahallesindeki Kerme Ottoman Palace Butik Otel’de başladı.

facebook-paylas
Tarih: 29-04-2019 11:55

AKDENİZ HAVZASINI KORUMAK İÇİN DEV PROJE..

AKDENİZ HAVZASINI KORUMAK İÇİN DEV PROJE..

Proje koordinatörlüğünü Yunanistan ‘ ın  Thrace Democritus Üniversitesi ‘nin yaptığı ve Türkiye’den Türkiye’den İstanbul Üniversitesi, Su Bilimleri Fakültesi’nin proje ortağı olduğu Akdeniz Havzası Bütünleştirilmiş Gözlem Sistemleri Ağı Oluşturulması Projesi ODYSSEA toplantısı bu sabah Ula’nın Akyaka mahallesindeki Kerme Ottoman Palace Butik Otel’de  başladı.

AKDENİZ’DE 9 GÖZLEM EVİ KURULACAK.

1 Haziran 2017 de başlayan proje 30.11.2021 de tamamlanacak  olan ODYSSEA projesi Mavi Büyüme “BlueGrowth” ve Mavi Ekonomi “BlueEconomy” yaklaşımına odaklı bir AR-GE projesi olduğu ve amacının “İyi Çevre Statüsü”nü öngören Akdeniz için son kullanıcılara ve paydaşlara yeni bir yönetim aracı olarak hizmet verecek çıktılara ulaşmayı hedeflediği belirtildi. Proje kapsamında tüm Akdeniz’de toplam dokuz gözlem evi belirlenmiştir. Bu gözlem evleri birinci aşamada bulunduğu bölgeye hizmet, ikinci aşamada ise tüm gözlem evlerinin bir araya geldiği bir platformla Akdeniz’in yönetimine hizmet edecektir.

GÖKOVA KÖRFEZİ PİLOT BÖLGE OLARAK SEÇİLDİ.

Bugün düzenlenen toplantıda Türkiye kıyılarından Gökova Körfezi pilot bölge olarak seçildi. (ODYSSEA-TR). Bu bölgelerde kurulacak olan ODYSSEA veri platformları ile bölgeyle ilgili oşinografi, balıkçılık, kirlilik vd. verilerin toplanarak, son kullanıcıların ihtiyaçlarına göre basit ve anlaşılır modellere dönüştürülerek ilgili sorunlara çözüm bulunması için tahminlerde bulunulacağını belirten İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Yelda Aktan Turan

“Oluşturulacak modeller gerek kamu, gerekse özel sektörde çevre yönetimi için karar verici ve uygulayıcılara bilimsel altlık sağlayacak nitelik taşıyacaktır. Ekolojik ve Oşinografik Modeller oluşturulurken uluslararası sözleşme ve AB direktifleri (Ortak Balıkçılık Politikası “CFP”, Deniz Stratejisi Çerçeve Direktifi “MSFD”, Barselona Sözleşmesi Akdeniz Bölgesindeki Biyolojik Biyoçeşitliliğin Korunması için Stratejik Eylem Programı “SAPBIO” vd.) göz önüne alınarak karmaşık olan yönetim sistemleri sadeleştirilerek son kullanıcılara sunulacaktır. Gökova Körfezi’nin Özel Çevre Koruma Bölgesi, Sakin Şehir (Cittaslow) gibi özellikleri göz önüne alındığında, “İyi Çevre Statüsü”nü öngören çevre yönetiminin çok yönlü bir bakış açısıyla bütünsel olarak ele alınmasıyla mümkün olduğu açıktır” dedi.

KÜRESEL SORUNLARA DİKKAT ÇEKMEK İSTİYORUZ

Turan açıklamasında “Sonuç olarak; Projeden elde edilen verilerin bilimsel olarak değerlendirilmesinin yanı sıra, çıktılarının topluma faydalı olması, topluma hizmet için devamlılığının sağlanması bilim insanlarının sorumluluğudur. Bilim ve toplum arasındaki bağın kurulması konusunda yerel yönetimlerin rolünü göz önüne alarak projemize bu toplantılarda bilim insanları ve STK ların önerileri ve desteğiyle şekillendirmek istiyoruz. Bu çalıştayın amacı proje tanıtımını yaparak, paydaşlar ile bilgi alış verişinde bulunarak bölgesel ve küresel sorunlara çözüm ortağı olabilme, potansiyel son kullanıcılara ve yeni fırsatlara alt yapı oluşturma potansiyelimizi sizlere sunmaktır” dedi.

 




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER DÜNYA Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI