Bugun...


Hayvana şiddete karşı 1 milyon 600 bin imza
Tarih: 03-12-2022 18:02:31 Güncelleme: 03-12-2022 18:08:31 + -


Konya'da bir hayvan barınağında kaydedilen ve Türkiye'yi ayağa kaldıran görüntüler üzerine, sokak hayvanlarına yönelik şiddeti önlenmesiyle ilgili “Hayvana Şiddet Suç Sayılmalıdır!” başlığıyla Change.org’da imza kampanyası başlatıldı.3 milyon imzanın hedeflendiği kampanyaya destek kısa sürede 1,6 milyonu geçti.

facebook-paylas
Tarih: 03-12-2022 18:02

Hayvana şiddete karşı 1 milyon 600 bin imza

Türkiye, günlerdir Konya'da bir hayvan barınağında kaydedilen sokak hayvanlarına uygulanan şiddet görüntülerini konuşuyor.

Konya’da bir hayvan barınağında kaydedilen ve Türkiye’yi ayağa kaldıran görüntüler üzerine hayvansever Yağmur Özgür Güven, sokak hayvanlarına yönelik şiddeti önlenmesine yönelik “Hayvana Şiddet Suç Sayılmalıdır! #YasaHemenÇıkmalı” başlığıyla Change.org adlı internet sitesinde kampanya başlattı. 3 milyon imza istemli kampanyada kısa sürede imza sayısı 1,6 milyonu geçti.

Sokak hayvanlarına yönelik şiddetin sadece Konya'da değil, Türkiye'nin birçok yerinde olduğunu belirten Yağmur Özgür Güven, bu olayların artık bir katliam boyutuna ulaştığını ifade etti. Güven, “Ülkede şu an sokak hayvanlarının yol açtığı sorunlar varsa bunun sorumlusu o hayvanlar değil, yıllardır görevini yerine getirmeyen belediyeler ve kamu görevlileridir” dedi.

 

“HAYVAN HAKLARIYLA İLGİLİ DÜZENLEME HEMEN YAPILMALI”

Kampanyada şu ifadelere yer verildi:

“Özellikle son günlerde artan hayvana şiddet ve istismar olaylarını üzüntü ve öfkeyle takip etmekteyiz. 2004 yılında TBMM tarafından kabul edilen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun Kabahatler Kanunu kapsamında olmasından dolayı hayvana şiddet ve istismarın karşılığının sadece idari para cezası olması, bu insanlık dışı canice eylemlerin önünü kesmemekte, verilen cezalar toplumun tüm kesimleri tarafından yetersiz bulunmaktadır.

Dünyamızı paylaştığımız hayvan dostlarımıza karşı işlenen suçların TCK kapsamında değerlendirilebilmesi ve hayvanlara karşı kötü muamele, psikolojik-fiziksel şiddet içeren, cinsel istismar, dövüş, zehirleme vb. gibi eylemlerin gerektiği şekilde ve sahipli-sahipsiz hayvan ayrımı olmaksızın, görevini kötüye kullanan yerel yönetimler de dahil olmak üzere cezalandırılması için gereken değişikliğin ivedilikle yapılmasını arz ederim.”

Öte yandan hayvansever Serhat Okur da düzenlediği sokak hayvanlarıyla ilgili imza kampanyasında kısa sürede 236 bin 500 imza topladı. Aralarında Murat Boz, Barış Arduç gibi ünlü isimlerin de sosyal medya hesaplarından destek verdiği imza kampanyası şu konulara dikkat çekildi:

* Hayvanları öldüren, işkence eden, aç bırakan, tedavi etmeyen tüm belediye ve barınak görevlileri ve onlara göz yuman, önlem almayan yöneticileri yargılansın.
* Hayvan Hakları Yasası, konuyla ilgili çalışma yürüten sivil toplum örgütlerinin katılımıyla yeniden düzenlensin, hayvana şiddet suçunun cezai yaptırımı artırılsın.
* İhtiyaç duyulan tüm barınakların koşulları iyileştirilsin ve denetimi artırılsın.
* Hayvanları yok etme değil, kısırlaştırma/aşılama seferberliği yapılsın.

 




Editör: Melis Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI