Bugun...



Yunanistan strateji uzmanı Filis: 2021’De Türkiye ile 2-3 günlük sıcak bir çatışma yaşayacağız

Yunanistan’ ın uluslar arası siyasi ve askeri alanda görüşleri ile bilinen Avrupa İşleri Profesörü ve Uluslararası İlişkiler Analisti, Jeopolitik Güvenlik Uzmanı Dr. Giorgos Filis Pentapostagma’ya verdiği röportajında “2021 yılında Türkiye ile sıcak olay yaşayacağız” açıklamasında bulundu.

facebook-paylas
Güncelleme: 23-01-2021 10:05:40 Tarih: 23-01-2021 10:00

Yunanistan strateji uzmanı Filis: 2021’De Türkiye ile 2-3 günlük sıcak bir çatışma yaşayacağız

Yunanistan Avrupa İşleri Profesörü ve Uluslararası İlişkiler Analisti, Jeopolitik Güvenlik Uzmanı Dr. Giorgos Filis Pentapostagma’ya Filis, Pentapostagma yayın organından gazeteci Andreas Mountzouroulias’a verdiği röportajda, ABD’deki kriz, Yunanistan-Türkiye, MEB ve Yunan kamuoyunu ilgilendiren sıcak konular hakkında konuştu.

 

ABD KONGRE BİNASINDA KARDAK TARTIŞMASI YAŞANDI

 

Filis röportajında  “Trump kolay kolay durmayacak. Yakın gelecekte ABD’de daha fazla olaylar yaşanabilir. Kongre Binası’ndan kısa bir süre önce Kardak tartışması yaşandı. Türkiye bir olay yaratmak istiyor. ABD’nin çok büyük bir iç sorun yaşaması durumunda, kendimizi 1974 durumlarında bulacağımız yönünde bir değerlendirme var. Türkiye’nin oldu bitti yaratmak isteyeceği bir dönem. Silahlı Kuvvetler, siyasi personel ve Kıbrıs, bir müzakere masasında olmamamız için hazırlıklı bulunmalıdır.”

 

TÜRKİYE İLE 2-3 GÜNLÜK BİR ÇATIŞMA OLACAK

 

Filis açıklamasında “Türkiye ile büyük bir savaşta bulunmayacağız. Çatışmanın 2 ila 3 gün süresi olacak. Büyük güçler, kendi çıkarlarının neler olduğunu gördüklerinde müdahale edecekler. Büyük güçler, yeni bir rejime geçeceğimizi görünce savaşı durduracak.” Diye konuştu.

 

TÜRKİYE BÜYÜK BİR SAVUNMA SANAYİSİ YARATTI

 

Filis açıklamasının devamında “1974 krizinde ve ABD’nin Türkiye ambargosundan sonra, Türk Silahlı Kuvvetleri çok zarar gördü.  40 yıl sonra Türkiye büyük bir savunma sanayisi yarattı. ABD’nin son yaptırımlarıyla alakasız ne olursa olsun, Türkler kendilerini güçlü hissediyor. Önceki yıllarda, bazı Yunan hükümetleri savunma sanayisini geliştirmek için hamleler yaptı ama hepsi dağıldı! Sanki ülke büyük güçlerden bağımsızlık kazanmak istemiyor.  Yunan devleti istediği zaman yapabilir. İnsan kaynağı mevcut, siyasi irade yok.”

 

FRANSA TÜRKİYE’Yİ BÜYÜK BİR TEHLİKE OLARAK ALGILIYOR

 

 

Filis açıklamasında Yunanistan, Fransa Türkiye ilişkilerini de değindi. Filis “Önemli olan Fransa ile askeri anlaşmayı imzalamaktı. Ara çözüm, ülkemizde bir Rafale filosu ve iki Fransız fırkateyni olabilir, bir üs inşa etmek değil, Fransızlar, Yunanlıların yaptığı aynı şeyleri yapsın, Türkleri (Ege ve Doğu Akdeniz semalarında ve denizde) engellesin. Fransızlar için mesele Belharalardaki üç milyar değil, zaten bu parayı Rafale’den aldılar. Bu bir para meselesi değil, Yunanistan’ın siyasi iradesi meselesidir. Fransa Türkiye’yi büyük bir tehlike olarak algılıyor. Fransız devletinin ve Fransa’nın Kuzey Afrika’daki varlığı tehlikede. Atina, Fransa ile savunma anlaşmasının gecikmesi konusunda bize cevap vermelidir. Halen görüşmelerde olduğumuzu söyleyen Dışişleri Bakanı’na inanmak istiyorum.” Diye konuştu.

 

BÜYÜK GÜÇLER BİZE GÜVENMİYOR, BİZE İNANMIYOR

 

Filis  “Büyük güçler bize güvenmiyor. Yunan firkateyni Limnos ile Türk fırkateyni Kemal Reis’in “Çarpışması” olayı yaşandığında, Başbakan Miçotakis Türkiye’den özür diledi. Ayrıca Yunanistan’ın asla ilk saldırıda bulunmayacağını söyledi. Ona bu cümleyi söyleten utanmalıdır! Türkiye bunu nasıl algılıyor? Size ne yaparsa yapsın, sizin cevap vermeyeceğinizi görüyor. Tarihimizin ve kültürümüzün bir kısmını teslim etme noktasına geldik. Fransızlar veya İsrailliler bizimle nasıl ittifak kuracaklar ki? Bize kimse inanmıyor!” diye konuştu.

 

TÜRKİYE İLE YUNANİSTAN ARASINDA BU YIL BİR ÇATIŞMA OLACAĞINA İNANIYORUM

 

Filis açıklamalarının sonunda ise Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanacak bir küçük çatışmadan bahsederek  “Sonuç olarak, bir bıçak sırtındayız, her an her saniye büyük bir çatışma başlayabilir ve sanırım yakında bir  olay yaşanacak. 2021’de olacağına inanıyorum.”




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER DÜNYA Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI