Bugun...



NATO Fransız İHA’larını Türkiye sınırı yakınına konuşlandırıyor

NATO’da bulunan Fransız İHA’larının Batı Trakya’daki Türkiye sınırı yakınlarındaki Gümülcine ve Dedeağaç (EVros) ‘a konuşlandırılması için Yunanistan ile anlaşma sağlandığı belirtildi. Yunanistan, NATO'nun SPERWER İHA programı kapsamında Fransa merkezli savunma şirketi Safran ile Patroller İHA için sözleşme imzaladı. Fransız İHA’Larının Türkye Yunanistan sınırını gözetleyecekleri belirtildi.

facebook-paylas
Tarih: 24-06-2023 12:22

NATO Fransız İHA’larını Türkiye sınırı yakınına konuşlandırıyor

NATO’da bulunan Fransız İHA’larının Batı Trakya’daki Türkiye sınırı yakınlarındaki Gümülcine ve Dedeağaç (EVros) ‘a konuşlandırılması için Yunanistan ile anlaşma sağlandığı belirtildi.Yunanistan, NATO’nun SPERWER İHA programı kapsamında Fransa merkezli savunma şirketi Safran ile Patroller İHA için sözleşme imzaladı.

Yunanistan Kara Kuvvetleri  ve bir bütün olarak Yunanistan Silahlı Kuvvetlerinin gözetleme ve istihbarat toplama kapasitesi, NATO satın alma ajansı (NSPA) aracılığıyla satın alınacak Fransız Patroller devriye İHA’larının eklenmesiyle önemli ölçüde arttırıldığı açıklandı.

4 ADET FRANSIZ İHA’SI İÇİN ANLAŞMA SAĞLANDI

Yunanistan Kara Kuvvetleri (GES), 2024’ün sonlarında teslim edilmesi ve Ordu’nun sahip olduğu bazı eski SPERWER sistemlerinin yerini alarak hemen hizmete girmesi beklenen dört adet Fransız Patroller devriye İHA’sı ve üç yer kontrol istasyonunu sahip olacak.

İHA’LAR TÜRKİYE YUNANİSTAN SINIRINI GÖZETLEYECEK

Alınacak  İHA’ların asıl görevi Yunanistan-Türkiye kara sınırını gözetlemek olacak ve bu nedenle 4. Kolordu’nun sorumluluk alanı içindeki bir havaalanına (Gümülcine ve Dedeağaç) yerleştirilmesi düşünülüyor.

“İHA’lar Evros’un (Meriç) hassas bölgesinde Silahlı Kuvvetlerin “gözleri” olacak” değerlendirmesi yapan Yunan ordusundan bir yetkilinin, “Ağırlıklı olarak Meriç sınırı boyunca ve Kuzey Ege bölgesinde devriye uçuşları gerçekleştirecek olan İHA’ların, göç akışlarının izlenmesi ve Yunanistan-Türkiye sınırındaki hareketleri hakkında bilgi toplanması, Türkiye’nin son yıllarda önemli ilerlemeler kaydettiği bir alan olan gelişmiş gözetleme yeteneklerine sahip uçakların kullanılmasını zorunlu kılıyor.” İfadelerini kullanıyor.

 

 

210 kg taşıma yükü ve 200 km’ye kadar menzil ile 20 saate kadar 16.000 fitte uçma kabiliyeti ile MALE (Orta İrtifa Uzun Dayanıklılık) kategorisine aittirler. Gelişmiş sensörlere, radarlara ve uzun mesafelerden hareketli hedeflerin tespit edilmesini sağlayan Euroflir 410 multispektral sensör miline sahiptirler. Daha sonraki bir versiyonunda Patroller, bir lazer hedef bulma sensörü kullanarak güdümlü roket silahlarını taşıyabilecek.

Yunanistan medyasında yer alan haberde, Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı, Türkiye ile ilgili olarak İHA’lar ve diğer silah sistemleri konusunda sahada kaybedilen zemini anında kapatmak için farklı yeteneklere sahip çok sayıda aracı içeren tasarımda çalışmalara hız verdi

 

 

Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı’nın planlaması, Ege’nin tamamını ve Doğu Akdeniz’in bir bölümünü kapsayan İskiros (İskiri) adasında konuşlanan 135. Savaş Filosu’nda bulunan ve İsrail’den leasing uygulaması ile kiralanan ve süre sona erdiğinde satın alınması hedeflenen UAV HERON’ları daha etkin bir biçimde Ege’nin tamamında ve Doğu Akdeniz’in değişik bölgelerinde kullanmayı planlıyor. Artı, bu HERON’ların silahlı versiyonu olan HERON TP’yi envanterine dahil etmek üzere bizzat Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros’un İsraillilerle muhatap olduğu ve HERON TP’nin Yunanistan’a verilmesi için kendilerini ikna ettiği belirtiliyor.

Aynı zamanda, Temmuz 2022’de Parlamento Savunma Komitesi tarafından onaylanan 3 adet Amerikan yapımı MQ-9 Sea Guardians’ın satın alınması düşünülüyor.

MQ-9 Sea Guardians’ların satın alınmasıyla, deniz ortamında gözetleme, tanımlama ve hedef belirleme görevlerini üstlenmek için ideal kabul ediliyor ve Yunanistan Silahlı Kuvvetler envanterine dahil edilmeleri ile Ege ve Doğu Akdeniz’deki Yunanistan’ın ulusal çıkar alanlarının “koruyucuları” olacakları ileri sürülüyor.

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER DÜNYA Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI