Bugun...



Edebiyattan beyaz perdeye en iyi 10 uyarlama

Edebiyat yalnızca beyaz kağıt üzerinde değil, beyaz perdede de güzel durur. İşte sinemaya uyarlanmış 10 edebiyat eseri...

facebook-paylas
Güncelleme: 20-02-2021 23:33:32 Tarih: 20-02-2021 23:14

Edebiyattan beyaz perdeye en iyi 10 uyarlama

Yedinci sanat olarak kabul gören sinema, tarihinin ilk örneklerini verirken edebiyata sıkça başvurdu. ABD’li kült yönetmen Martin Scorsese’nin Hugo (2011) filmiyle saygı duruşunda bulunduğu ve birçok eleştirmen tarafından ‘sinemanın babası’ olarak kabul edilen Fransız sinemacı Georges Méliès, yedinci sanata ilişkin insanlık tarihindeki ilk sözleri söylerken çoğunlukla edebî eserlerden ilham aldı. İşte bu gelenek, bugün de olağan gücüyle sürüyor. Öyle ki son Akademi Ödülleri’nde “En iyi film” ödülüne aday olan sekiz filmden beşi edebiyat uyarlamasıydı. 

 

Doğru edebiyatın yalnızca beyaz kağıt üzerinde değil, beyaz perdede de güzel durduğunu deneyimlemeniz dileğiyle...
 

 

12 yıllık esaret ile ilgili görsel sonucu

 

1- 12 Years a Slave / 12 Yıllık Esaret

 

2013 / Drama / 2 Saat 8 Dakika. / Dublaj ve Altyazı Seçenekleriyle

1840’lı yıllarda New York’ta yaşayan Solomon Northup isimli siyahî bir müzisyenin, dönem ABD’sinde maruz kaldığı ırkçı muamelenin acı bir dille anlatıldığı film, hikâyenin başkarakteri Solomon Northup’ın aynı adı taşıyan kitabından uyarlama.

2014 yılında gerçekleşen 86. Akademi Ödülleri’nde aday olduğu dokuz daldan üçünde ipi göğüslemeyi başaran 12 Yıllık Esaret filmi aynı zamanda “En iyi film” ödülünü ABD Başkanı Barack Obama’nın eşi Michelle Obama’nın elinden almasıyla gündeme oturmuştu.

 

twilight ile ilgili görsel sonucu

 

2- Twilight / Alacakaranlık

 

2008 / Drama, Fantastik-Bilim Kurgu, Romantik / 1 Saat 56 Dakika / Dublaj ve Altyazı Seçenekleriyle

On yedi yaşındaki genç kız Isabella Swan’ın hayatının günün birinde, aslında yüz sekiz yaşında olan ancak on yedi yaşında görünen Edward Cullen’a âşık olmasıyla yerle bir olduğu fantastik bir dünyayı hikâye eden Alacakaranlık serisi, hem sinema hem de edebiyat tarihine çoktan geçti bile.

En prestijli edebiyat seçkilerinden biri olarak kabul gören The New York Times Çoksatanlar Listesi’nin ‘Çocuk kategorisi’nde tam 235 hafta boyunca birinci sırada kalmasıyla erişilmesi güç bir rekora imza atan Alacakaranlık serisinin beyaz perdeye uyarlanmış hâli de tüm dünyada gişe rekorları kırdı.

 

açlik oyunlar ile ilgili görsel sonucu

 

3- The Hunger Games / Açlık Oyunları

 

012 / Aksiyon – Macera / 2 Saat 14 Dakika / Dublaj ve Altyazı Seçenekleriyle

Açlık Oyunları zamanın belirsiz olduğu distopik bir dünyada geçer. Koloniler halinde yaşayan insanların ortak televizyonundan canlı yayınlanan ölümüne yarışma “Açlık Oyunları’na” o yıl, annesi ve kızkardeşiyle yaşayan genç ve yoksul kız Katniss Everdeen katılmaya mecbur kalır. Ölümüne oynanan bu oyun üzerinden eser, insanlık tarihinin en vurucu sorularına değinir. Filmin en belirleyici ve eleştirmenler tarafından en çok takdir toplayan yönü sinema tarihinin pek de alışık olmadığı bir biçimde ‘güçlü ve erkeğe muhtaç olmadan ayakta durabilen’ bir kadın kahraman yaratmasıdır.

“İnsan hayatta kalmak için neler yapar, başarı uğruna neleri feda eder?” gibi felsefi derinliği yüksek sorulara yanıt arayan filmin uyarlandığı kitap Suzanne Collins tarafından kaleme alınmış filmiyse Gary Ross tarafından çekilmiştir.

 

melekler ve şeytanlar ile ilgili görsel sonucu

 

4- Angels & Demons / Melekler ve Şeytanlar

 

2009 / Aksiyon – Macera, Drama / 2 Saat 12 Dakika / Dublaj ve Altyazı Seçenekleriyle

2006 yılında Da Vinci Şifresi başlıklı kitabın filminin çekileceği ve bu filmde Tom Hanks’in başrol oynayacağı ilk olarak duyulduğunda, Vatikan’a yakın çevreler ayaklanmıştı. İlk filmde Hıristiyanlık dininin tarihine ilişkin Vatikan’ın pek de hoşuna gitmeyecek teoriler üzerine yoğunlaşan Dan Brown ikinci eserinde sanki sicilini aklamak istermiş gibi, İluminati topluluğunun Vatikan’a karşı örgütlediği terörist eylemi nihayete erdirmek üzere başkarakteri Robert Langton’ı Avrupa’ya yolculuğa çıkarıyor.

Film, Brown’ın Melekler ve Şeytanlar kitabından uyarlama.

 

5- The Painted Veil / Duvak ile ilgili görsel sonucu

 

5- The Painted Veil / Duvak

 

2006 / Drama, Romantik / 2 Saat 3 Dakika / Dublaj ve Altyazı Seçenekleriyle

20. yüzyılın en büyük Fransız şairlerinden biri olan Louis Aragon dizelerinde “Mutlu aşk yoktur” derken, kendisiyle aşağı yukarı aynı dönemin romancısı W. Somerset Maugham ise bu fikri romanlarına yediriyordu.

Maugham’ın bu düşünce üzerine kurduğu romanlardan biri olan Duvak, 2006 yılında Ron Nyswaner tarafından senaryolaştırılıp, John Curran tarafından beyaz perdeye uyarlandı.

Başrolünde Edward Norton’ın oynadığı bu yürek burkan aşk hikayesinde aldatılan bir adam, kendisine ihanet eden eşi için çok acı bir intikam planlar. 

 

6- Limitless / Limit Yok ile ilgili görsel sonucu

 

6- Limitless / Limit Yok

 

2011 / Bilim Kurgu, Macera / 1 Saat 43 Dakika / Dublaj ve Altyazı Seçenekleriyle

Edebiyat ve sinemanın ortak paydalarından biri de inanılmazı inanılır kılmaktır. “Yapacak sayısız işin var ve bütün bu işleri yarımyamalak yapmaya bile kalksan, mümkün değil yetiştiremezsin... Ama eğer istersen, alacağın tek bir hap sayesinde bütün işlerini çok kısa bir süre içerisinde, mükemmele yakın bir biçimde yapabilirsin!” deseler, güler geçeriz. Ancak sözkonusu bir film olunca ve hele ki bir de bu film sizi inandırıcılığı sayesinde içine almayı becerebiliyorsa, izlediğimiz her sahneyi sorgusuz sualsiz özümseriz.

Limit Yok filminin de özelliği bu işte. Baştan sona heyecanın dorukta olduğu filmi izlerken bırakın hikâyesine inanmayı “Şöyle yapsa başındaki beladan kurtulur aslında!” gibi yorumlar yaparken bile bulabilirsiniz kendinizi.

Alan Glynn’in ‘Çok Satanlar’ listesinin tepesini uzun süre işgal eden aynı isimli kitabından uyarlanan filmin başrollerinde Bradley Cooper ve Robert De Niro oynuyor.

 

7- The Illusionist / Sihirbaz ile ilgili görsel sonucu

 

7- The Illusionist / Sihirbaz

 

2006 / Drama / 1 Saat 15 Dakika / Dublaj ve Altyazı Seçenekleriyle

Gençliklerinde birbirlerine deliler gibi âşık olmuş, ancak sınıfsal farklılıklar yüzünden kavuşamamış iki Viyanalı’nın büyüleyici hikâyesinin anlatıldığı film Steven Millhauser’ın Eisenheim The Illusionist isimli öyküsünden uyarlama.

Bilhassa çarpıcı finaliyle izleyicileri ekran başına kitlemeyi başaran filmin başrollerinde Edward Norton ve Jessica Biel oynuyor.

 

the american george clooney ile ilgili görsel sonucu

 

8- The American / Centilmen

 

2010 / Aksiyon – Macera, Drama / 1 Saat 37 Dakika / Dublaj ve Altyazı Seçenekleriyle

Zekî ve çevik tetikçi Jack aslında son derece dikkatli bir suikastçidir. Ancak dikkatsizliği yüzünden çok büyük bir tongaya basar ve sevdiği kadının ölümüne neden olur. Hayata küsen Jack, kendisine emanet edilen son görevi de yerine getirecek, ardından da emekliliğe ayrılacaktır. Ancak ne yazık ki işler umduğu gibi gitmez... Bir İtalyan kasabasında ölümle yaşam arasında çetin bir mücadeleye giren Jack karakterini filmde George Clooney oynuyor.

Martin Booth’un kitabından uyarlanan filmde hem aşk, hem de bol miktarda aksiyon var.

 

jane eyre film ile ilgili görsel sonucu

 

9- Jane Eyre

 

2011 / Drama, Dünya Sineması, Romantik / 2 Saat / Dublaj ve Altyazı Seçenekleriyle

Henüz on yaşındayken öksüz kalan Jane Eyre, kendisine köle gibi davranan halası tarafından yalnızca yoksul kızların gittiği bir yatılı okula gönderilir. Bu yatılı okulun en önemli özelliği katı disiplinli oluşudur. Öğrenci olarak girdiği okulda on yıl sonra öğretmen olan Jane, öğrencilerine tüm verdiklerinin yanında erkek egemen dünyaya da bir kadının tek başına ayakta kalabileceğini öğretir âdeta...

Charlotte Brontë’nin kült romanı Jane Eyre’den ismine sâdık kalınarak uyarlanan filmin başrollerinde Mia Wasikowska ve Michael Fassbender oynuyor.

 

 

10- 3:10 to Yuma / 3:10 Yuma Treni ile ilgili görsel sonucu

 

10- 3:10 to Yuma / 3:10 Yuma Treni

 

2007 / Aksiyon – Macera, Drama, Polisiye – Suç

Western Sineması bir dönem tüm dünyada çok popülerdi. Ancak zaman geçtikçe başka film türleri Western’in çok önüne geçti.

3:10 Yuma Treni, sanki bir geleneğin hala kanlı canlı karşımızda durduğunu kanıtlamak istercesine çekilmiş aksiyon dolu bir Western filmi.

Zeki senaryosunu Elmore Leonard’ın öyküsünden alan 3:10 Yuma Treni filminin başrollerini Gladyatör ve Akıl Oyunları gibi filmlerden tanıdığımız Russel Crowe ve bilhassa çektiği her filmdeki rolüne farklı bir anlam kazandırmak için çok çabuk kilo verip alabilen metot oyuncusu Christian Bale paylaşıyor.
 




Editör: Melis Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI