Bugun...



Aydın'da Roma İmparatoru Hadrianus’a ait heykelin parçaları keşfedildi

Aydın'daki Alabanda Antik Kenti'nde devam eden kazılarda Anadolu'ya en çok sefer düzenleyen Roma imparatorlarından Publius Aelius Traianus Hadrianus adına yapılmış bir heykelin parçaları bulundu.

facebook-paylas
Tarih: 10-09-2021 12:26

Aydın'da Roma İmparatoru Hadrianus’a ait heykelin parçaları keşfedildi

Aydın’ın Çine ilçesinde 500 hektar alan üzerinde bulunan ve Anadolu’nun en büyük antik kentlerinden biri olduğu değerlendirilen Alabanda Antik Kenti’nde, 2015 yılında başlayan kazılar, Erzurum Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Yalçın Tavukçu başkanlığında sürüyor.

 

6 PARÇASI BULUNDU

 

Kazılarda, Roma İmparatoru Publius Aelius Traianus Hadrianus’un ayrı ayrı bölgelerde, parçalar halinde 120 yılında Aydın’a getirildiği değerlendirilen mermer heykelinin parçaları ortaya çıkarıldı. Baş ve vücudunun bazı kısımları olmak üzere 6 parçası bulunan mermer heykelin diğer parçalarının da bulunması için çalışmaların sürdüğü belirtildi.

 

 

2,5 metre boyunda ve 1900 yılık olduğu değerlendirilen heykel yapılan çalışmalardan sonra Aydın Arkeoloji Müzesi’ne getirilerek ziyarete açılacak.

 

“DÜNYADA ÇOK AZ BENZERİ VAR”

 

Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer, “Roma İmparatoru Publius Aelius Traianus Hadrianus heykel parçalarının bulunduğu alan antik meclis binasıdır. Bu yıl da çok önemli bir kazı sezonu geçirdik. Kazı başkanı ve ekibiyle bizi tatmin eden bulgulara ulaştık. Yapıların yerinde sergilenmesini önemsiyoruz. Buradaki kazı çalışmalarında Hadrianus heykeli tespit ettik. 2,5 metre boyunda olduğunu tahmin ettiğimiz heykelin önemli parçalarını ortaya çıkarmayı başardık. Heykel önümüzdeki birkaç sezon içinde tamamlandığında muhtemelen çok ciddi bir ziyaretçi akınına şahit olacağız çünkü Perge antik kentinde benzerini gördüğümüz bu heykelin dünyada da çok az bir benzeri var. Bu anlamda çok mutluyuz” dedi.

 

 

“120 YILINDA AYDIN’A GELDİ”

 

Kazı başkanı ve Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Yalçın Tavukçu ise “Burada önemli üç bölgeden biri olan bileteryumdaki (meclis binası) çalışmaları geçen yıl hızlandırdık. Bu yıl ise çok güzel umutlarla karşılaştık. ‘Portre heykel’ dediğimiz zırhlı imparator eserinin parçalarını bulduk. Bu heykelin parçaları ayrı ayrı yerlerde karşımıza çıktı. 6 parça halinde bulduğumuz heykelin gerçekten ziyaretçisi olacak. Hadrianus, Roma İmparatorluğu döneminde ülkeyi en çok gezen imparatorlardan biridir. Anadolu’ya da çok sayıda seferi var. 120 yılında Aydın’a geldiğini bildiğimiz Hadrianus’un o yıl kente gelişi için yapıldığını düşündüğümüz bu heykelin yanındaki yazıtlarda bir onurlandırma yazısı olduğunu düşünüyoruz. Roma İmparatoru Hadrianus 117 ve 138 yıllarında Roma İmparatorluğu’nda tahtta bulunuyor. Roma’ya en güçlü çağını yaşatıyor. 1900 yıllık bir heykelden bahsediyoruz” diye konuştu.

 

Aydın Müze Müdürü Abdulbari Yıldız da 2,5 metrelik heykelin, çalışmaların ardından Aydın Arkeoloji Müzesinde ziyarete açılacağını söyledi.




Editör: Melis Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI