Bugun...


British Museum: Parthenon Eserlerini Osmanlı’nın İzniyle Aldık
Tarih: 26-02-2020 20:45:24 Güncelleme: 26-02-2020 20:45:24 + -


British Museum müdürü, Parthenon eserlerini Yunanistan’a geri vermeyeceklerini, çünkü Osmanlı’nın bilgisi dahilinde aldıklarını söyledi.

facebook-paylas
Tarih: 26-02-2020 20:45

British Museum: Parthenon Eserlerini Osmanlı’nın İzniyle Aldık

British Museum: Parthenon Eserlerini Osmanlı’nın İzniyle Aldık

 

Yunanistan’ın dünya çapında “Elgin Mermerleri” olarak bilinen ünlü Parthenon heykellerinden çalınmasından bu yana 200 yıldan fazla bir süre geçti.

Yunanistan’ın Ta Nea gazetesinde yayınlanan röportajda, British Museum’un müdürü, ülkesinin heykelleri Yunanistan’a iade etmek için hiçbir nedeni olmadığını söyledi.

Röportajda, müdür Hartwig Fischer, Yunanistan’ın Parthenon Mermerleri’nin yasal sahibi olmadığını ve müzenin heykelleri Yunanistan’a verme olasılığını tamamen elediğini belirtti.

Hartwig Fischer, Parthenon Mermerleri’nin British Museum’a ait olduğunu iddia ederek, Elgin Lordu’nun onları çalmadığını ve 1801 ila 1805 yılları arasında Atina’da bulunduğu süre boyunca Osmanlı makamlarının bilgisi ve izniyle aldığını söyledi. Bu dönemde Elgin Lordu, Atina’nın da bir parçası olduğu Osmanlı İmparatorluğu’nun elçisi idi.

Bu arada, İngiltere’deki son anketler, vatandaşların büyük çoğunluğunun Yunan Mermerleri’nin yeniden birleşmesini desteklediğini gösterdi.

 

2017 yılında yapılan Ipsos-Mori anketi, Britanyalıların %69’unun mermerleri iade etmekten yana olduğunu, sadece %13’ünün karşı olduğunu gösterdi.

Birleşik Krallık devleti tarafından satın alınmalarından bu yana British Museum’da bu eserler için özel olarak inşa edilmiş Duveen Gallery’de teşhir ediliyor. Aidiyetleri konusu Birleşik Krallık ile Yunanistan arasında sorun yaratmaya devam ediyor.




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI