Bugun...


Ölüdeniz ve Kayaköy' de açılacak jeotermal kuyulara sert tepki ..!
Tarih: 29-04-2020 13:13:05 Güncelleme: 29-04-2020 13:25:05 + -


Muğla’nın Fethiye ilçesindeki cennet doğa güzellikleri ve tarihi değerleri ile dünya turizminin gözde merkezi olan Ölüdeniz ve Kayaköy’deki doğal ve arkeolojik sit alanlarına 6 adet jeotermal sondaj kuyusu açılması için izin ve ruhsat verildi. Fethiyeli çevreciler isyan etti.

facebook-paylas
Tarih: 29-04-2020 13:13

Ölüdeniz ve Kayaköy' de açılacak jeotermal kuyulara sert tepki ..!

Ölüdeniz ve Kayaköy' de açılacak jeotermal kuyulara sert tepki 

 

ANTERHABER - Muğla’nın Fethiye ilçesindeki cennet doğa güzellikleri ve tarihi değerleri ile dünya turizminin gözde merkezi olan Ölüdeniz ve Kayaköy’de ki doğal ve arkeolojik sit alanlarına 6 adet jeotermal sondaj kuyusu açılması için izin ve ruhsat verildi. Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği üyeleri kendilerine ait siteden çağrı yaparak bu ruhsatların bölgede çevre ve doğaya büyük zarar vereceğini belirterek  yardım çağrısında bulundu.

 

 

BU GÜZELLİKLERE 6 JEOTERMAL KUYUSU AÇILACAK

 

Fethiye’de  Arkeolojik Sit ve 1'inci Derece Doğal Sit içerisinde bulunan Ölüdeniz Plajı Lagünü'nde iki , Kayaköy Mahallesi Soğuksu Plajı mevkiinde bir , Delikliburun/Gemiler Sahili içerisinde 1tane ve Darboğaz Plajı kuzeyindeki Oyukbaşı Tepesi mevkiinde 2 tane olmak üzere her biri en az 10 bin metrekarelik alanı kaplayan 6 adet jeotermal sondaj kuyusu açılması için iş insanı Abdulvahap Çelik’e izin ve ruhsat verildi.

 

Bölge halkı karara tepki gösterirken, Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği konu ile yaptığı yazılı açıklamada , “Jeotermal sondaj sırasında, buhar ve karbondioksit salınımı, zemin oturması ve çökme, gürültü, patlama ve fışkırma, eriyikte bulunan arsenik, bor, siyanür, kükürt, nikel, kurşun, kobalt, kadmiyum, krom ve mangan gibi tehlikeli kimyasalların yer üstüne deşarjı, kabuklaşma önlemek için kullanılan sülfürik asit gibi kimyasalların salınımı gibi sorunlar oluşabilmektedir. Sondaj sonrası Jeotermal enerji tesisin işletilmesi süresince ise karbondioksit ve H2S (Hidrojen Sülfür) emisyonları, jeotermal sıvının ekstraksiyonu nedeniyle arazinin çökme riski, doğrudan akarsulara deşarj yoluyla yoğun su kirliği, asit yağmurları nedeniyle toprağın, ağaçların, tarımsal ürünlerin, göller ve akarsuların olumsuz olarak etkilenmesi şeklinde yaşam döngüsüne olumsuz ve küresel ısınmayı arttırıcı etkileri bulunmaktadır” denildi.

 

 

BÖLGEDE AĞAÇ KATLİAMI YAPILACAK

 

Bu cennetin göz göre göre yok edilmesini seyretmeyeceğiz denilen açıklamanın devamında ise  “Sondaj aşamasında Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde şantiye yerleşkesi kurulması, sondaj makinesinin öngörülen noktalara taşınması için ağaç kıyımı yapılarak arazi ve yolların açılması kaçınılmaz olacaktır. Bunun yanında, açılan kuyuların bulunduğu bölgede turistik tesislerin yapılmasına ilgili mevzuatlarca imkan sağlamaktadır. Sondaj yerlerinin konumuna bakıldığında, inşaat alanlarının yenilenebilir enerji aramaktan çok daha farklı beklentilerin karşılanmasına yönelik olduğunu akla getirmektedir. Bu coğrafyada yaşayan bizler bu cennetin yok edilmeden, gelecek nesillere olduğu gibi aktarılmasını istiyoruz. Bu yüzden her noktası birbirinden değerli, senede 1,5 milyon turistin geldiği, Özel Çevre Koruma Bölgesi olan bu cennetin göz göre göre yok edilmesini seyretmeyeceğiz. Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) aşamasında görüş bildirecek bütün kurum ve kuruluşları ve Çevre Şehircilik Bakanlığı'nı bu yanlışa dur demeye, bizimle aynı fikirde olan herkesi de bizlere destek olmaya çağırıyoruz.” Denildi.

 

 

BÖLGEDE TURİSTİK TESİSLERİN YAPILMASININ ÖNÜ AÇILACAK

 

Dernekten yapılan açıklamada “Bunun yanında, açılan kuyuların bulunduğu bölgede turistik tesislerin yapılmasına ilgili mevzuatlarca  imkan sağlamaktadır. Sondaj yerlerinin konumuna bakıldığında, inşaat alanlarının yenilenebilir enerji aramaktan çok daha farklı beklentilerin karşılanmasına yönelik olduğunu akla getirmektedir.Bu coğrafyada yaşayan bizler bu cennetin yok edilmeden, gelecek nesillere olduğu gibi aktarılmasını istiyoruz. Bu yüzden her noktası birbirinden değerli, senede 1,5 milyon turistin geldiği, Özel Çevre Koruma Bölgesi olan bu cennetin göz göre göre yok edilmesini seyretmeyeceğiz.  ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) aşamasında görüş bildirecek bütün kurum ve kuruluşları ve Çevre Şehircilik Bakanlığı'nı bu yanlışa dur demeye , bizimle aynı fikirde olan herkesi de bizlere destek olmaya çağırıyoruz” denilerek son buldu.

 

 




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI