Bugun...


Bodrum’a çevre yolu gereklimi değilmi? Vatandaş ne dedi ? (1. Bölüm)
Tarih: 05-09-2020 14:12:21 Güncelleme: 06-09-2020 15:38:21 + -


Bodrum’ un tam ortasından çevre yolu yapılması için Karayolları Genel Müdürlüğü harekete geçti.

facebook-paylas
Tarih: 05-09-2020 14:12

Bodrum’a çevre yolu gereklimi değilmi? Vatandaş ne dedi ? (1. Bölüm)

Haritayı projeyi hazırladı. Bodrum Belediye Başkanı CHP’Li Ahmet Aras meclis üyelerine ve vatandaşlara proje hakkında bilgi verdi. Torba’dan girip Pedasa yaylası, Konacık tepelerinden ormanlardan geçip Ortakent-Yahşi’den çıkacak. Peki bu proje ilçeye yararlımı olacak, zararlı mı? Halka sorduk, sormaya ve görüşlerini bildirmeye devam edeceğiz. Herkes görüşünü açık açık söyledi.

 

 

 

 

 

 

Cenk Avdan (28) Yazar:

Bodrum’un girişinde başlayan Bodrum büyüsünün kaybolup gitmesine razı mıyız? Bodrum Kalesi’ni görmeden Bodrum’a geldim demek ne kadar inandırıcı olur? Bodrum deneyiminin en efektif yanıdır, Bodrum’un girişi. Öte yandan Bodrum’u deneyimlemek isteyen onca insanın direk Yalıkavak’a gönderilmesine mi razı olacağız? Sorular bunlar ve cevaplar bizde...

 

 

 

BODRUM OTOBAN PROJEJİ’NİN UYGULANMASI ARTIK HUKUKEN İMKANSIZDIR!

Mehmet Çilsal (66) Hukukçu:

03.09.2020’de Resmi Gazete’de yayımlanan ve Ortakent-Dağbelen-Konacık’ta çok büyük bir bölgeyi “Kesin Korunacak Hassas Alan” ilan eden 02.09.2020 tarih,2919 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle  birlikte BODRUM OTOBAN PROJEJİ’nin uygulanması  hukuken imkansız hale gelmiştir.

Akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirilen TMMOB Paneli’nin sonuç bildirgesinden  bildiğimiz üzere Bodrum’un katli niteliğindeki tünelli, viyadüklü otoban projesi, Orman Alanları, 1.Derece Doğal Sit Alanları ve Arkeolojik Sit Alanları’nın(Pedasa) varlığına rağmen hazırlanmış, aylardan beri uykularımızı kaçıran  bir projeydi ancak 03.09.2020’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yüreklemize su serpmiştir.

Bilindiği gibi geçtiğimiz aylarda “Kesin Korunacak Hassas Alan” tanım ve tarifi değiştirilmiş ve çok sıkı bir koruma getirilmişti. Eskiden doğal sitlerle ilgili yönetmelikler  ilke kararları yoluyla delinip esnetilebiliyordu. Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinin, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun ilke kararlarıyla delinmesi, sıkı koruma aleyhine istisnalar getirmesi mümkün olamayacağı düşünülürse, bu projenin rafa kaldırılması gerekiyor. Harita üzerinden görüldüğü üzere Ortakent-Dağbelen-Konacık’ta çok büyük bir bölgenin “Kesin Korunacak Hassas Alan” ilan edilmesiyle birlikte dünden itibaren bu bölgeye ilişkin yapılmış her ölçekteki planlar ve projeler kanunen durdurulmuş sayılır.

Küdür Kararnamesi gibi  Ortakent-Dağbelen-Konacık Kararnamesi de sevindirici bir gelişmedir. Umarız arkası gelir. Halihazırda 1.Derece Doğal Sit alanlarımızın “Kesin Korunacak Hassas Alan” ilan edilmesi gelişmelere bakarak hayal gibi gözüküyorsa da kıyı ve deniz alanlarımızın “Nitelikli Doğal Sit Alanı” ve “Sürdürülebilir Koruma-Kontrollü Kullanım Alanı” ilan edilmemesi, Ankara’nın bizi şaşırtması ne güzel olur...

 

 

BODRUM’DA TANIDIĞIM 10 KİŞİDEN 8’İ EMLAKÇI OLMUŞKEN…

Selen Cambazoğlu (40) Deniz Müzesi Müdürü:

Bu proje hakkında olumlu birşey düşünmüyorum. Bodrum'da, tanıdığım 10 kişiden 8'i emlakçı olmuşken bu projeyi savunmanın amacının Bodrum'un şehir planlamasına katkıda bulunup çözüm üretmek olduğunu düşünmek naiflik olur. Bir Bodrumlu olarak bahsi geçen yolun bir ulaşım politikası dahilinde tasarlandığını düşünmüyorum, çünkü alternatif çözümler bu kenti bilenler için göz kırpıyor. En "alternatif" çözümün ise kente girişi rahatlatıp akınlara daha açık hale getirmek değil,  olanla yetinip Bodrum'un daha da yapılaşmasını engellemek olmalı diye düşünüyorum.

Yolun etrafında oluşacak "karlı" zevksiz yapılaşma ise Bodrum'a hiç yakışmayacak emin olun, ki biz Bodrum'u tabelalardan daha yeni kurtarmaya çalışıp şehrin doğal dokusunu yerine koymaya çalışıyoruz. İnşaat sırasında yok olacak doğal hayat ve arkeolojik sit alanlarından daha bahsetmedim.

Eminim başka yolları vardır bu tip şehir planlamalarının, eğer tek yol o yol değilse tabii.

 

 

BODRUM’UN KAZ DAĞLARI YOK OLACAK

Yüksel Okyay (48) Eğitimci:

Merhaba. Bodrum a yapılacak çevre yolu aslında RANT YOLU olacaktır. Yeni çevre yolu etrafına yeni imar, beton demektir. Hem tarihi PEDESA bölgesini katletmek, hem bölgede ki yaban hayatı tehlikeye sokmak hem de bitki örtüsü ve Bodrum 'un KAZDAĞLARI sayılan alanın yok olması, talan edilmesi olacaktır. Bodrum da çevre yoluna değil sıfır yeni bina olmalı, trafiği azaltmak için hem Bodrum - Turgutreis, hem Torba - Gümüşlük arası deniz ulaşımı olmalı, ayrıca belediye toplu taşıma çoğaltılmalı, ucuz olmalı ki bireysel otomobiller ile trafik oluşmamalı. Yüksel OKYAY. EĞİTİMCİ

 

 

Halil Aktaş (65) Kaptan- Aktivist:

Kesinlikle fayda sağlamaz daha sorunlar yaratır imara açılmak demek kalabalığın daha da artması demek doğal hayatı tarihi yok eder bu dağları çok iyi bilen birisi olarak buradaki doğal su kaynaklarını yok eder su olmayınca nesilleri zaten azalmak da olan canlılar yok olur, görüyoruz şehir içlerine inen domuzları onların yaşam alanları oralar burada çoğalan üveyik gibi kuşlar yok olur, burada devamlı yaşayan keklik tavşan gibi kel malaç gibi kuşların üreme alanları yok olur, o küçük de olsa o tepelerde tarihi kalıntılar var insanların doğa sevgisi insanların doğasını bodrumun güzelim tarım yapılan eski tarlaları göremezler sanki ağarmanda yaşıyor gibi yolculuk yapılır, burası güzelmiş burada durayım deme imkanı olmaz, dağların bölünmesi derelerin milyonlarca yıldır akan yönlerini denişdirir biz bunları rest yollarında yaşadık Turgutreis  tarafına akan dere suları Geriş tarafına akmaya başladı Yalıkavağa akan dereler Turgureis’ e akmaya başladı. Elle kazılıp üç metrelik kuyular kurudu doğal sular kesildi bu tüneller daha fena beton yapılacak çünkü çoğu yerde dağ çilekleri salepler var bunlar yok olur çileklerle doyan kuşlar tilkiler yok olur.

 

 

 

O GÜZERGAHTAKİ ARAZİLER ÇOKTAN SAHİBİNİ BULMUŞTUR

Mehmet Yavuz Vural (70) Turizmci:

Trafik rahatlar ama bodrum iyice şehir olur ,bizim bildiğimiz bodrum olmaktan çıkar. Trafik kitleniyor, yollar yetersiz, her geçen gün nüfus artıyor, özellikle pandemi den dolayı  sadece yazları burada kalan birçok aile kışın da kalmaya devam edecek, buda kışında daha kalabalık bir bodrum göreceğiz  demektir, yeni yollara ihtiyaç var acı ama gerçek, diğer taraftan yeni yollar yeni yerleşim bölgeleri, kesilecek ağaçlar, yapılacak siteler vs demek,86 yılında beri burada yaşayan biri olarak böyle bir yapılaşmaya da gönlüm razı gelmiyor, sadece yol olsa, etrafında hiç

yapılaşma olmasa diyeceğim eh oda bizde mümkün değil, o güzergâhtaki araziler çoktan sahibini bulmuştur.

 

 

BODRUM’A GEREKLİ , MEVCUT YOLLAR İHTİYACI KARŞILAMIYOR

Süleyman Utçu  (58) Turizmci :

Bodrum'a yol gerekli artık. Mevcut yollar ihtiyacı karşılamıyor. Önümüzdeki yıllarda sıkıntı daha da büyüyecek bunun için bu yol artık zaruridir. Yalnız bu yol açıldığında yapılaşma daha da kontrolden çıkabilir. Bunu da yetkililere bırakalım tedbirini alsınlar. Bizim için yol gerekli mi gerekli.

 

 

Rezzan Şebin (65) Tiyatro Müdürü :

Bodrum'a yarar sağlayacak tek şey, yapılaşmanın artık tamamen durdurulmasıdır. Böylesi projeler, o kentte yaşayanların, yerel yöneticilerin görüşleri alınmadan, Ankara'dan masa üzerinde yapılmamalıdır. Yeni yollarla trafik sorunu çözülseydi, İstanbul'a üç köprü ve onlara bağlı çevre yolları yapılarak çözülürdü. Bodrum'un ihtiyacı olan tek şey, giderek azalan doğal yaşam alanlarının korunmasıdır. Öngörülen proje, yarımadada neredeyse kalan son doğal bitki örtüsünün, yabanıl hayvanların bulunduğu, bazı bölgelerinde tarımcılığın, hayvancılığın yapıldığı alanlardan geçiyor.  Pandemi dönemi de ders olmadı mı?. Toplasanız 3 aydaki yasaklar sonucu, İstanbul'dan Uludağ görünür oldu. Deniz çayırları üremeye devam etti. Biraz da olsa nefes aldı dünya. Bu proje ile doğaya verilecek tahribat, katliam hiç mi düşünülmüyor. Siyasi düzenler değişir, faşizm gider demokrasi gelir veya tam tersi. Şeriat gelir, bir gün gider v.s. Sosyalizm kurulur, yıkılır, kapitalizm gelir. Ama değişemeyen, yenilenemeyen tek şey doğal tahribattır. İnşaatları yıksanız, çevre yollarını yok etseniz, o ağaçlar, topraklar, diğer canlılar geri mi gelecek?

 

 

Günhan Deliormanlı (54) Emekli öğretmen:

 Ben bu proje hakkında hiç de olumlu düşünmüyorum çünkü bu projede tarihi mekanların içinden geçilecek ormanlarımız yok edilecek ve her zamanki gibi yine birilerine rant sağlanılacaktır.

 

 

BODRUM’U BÖYLE YOK EDİP BATIRIYORUZ

Recep Coşkun Demircan (58) :

İlk defa 1970 Yıllarda Çocukken Ailece gelmiştik, Bodrum'a , Heradot Pansiyonda kalmıştık ve önünden denize girmiştik, Muhteşemdi, Ahtopotlarla yüzmüştüm, çok etkilendim Bodrumdan.

Sonra Delikanlı oldum ve Arkadaşlarımla kendimiz geldik, Turgutreis’ de, Akyarlarda, Yüzmeye doyamadan tatil bitti İstanbul'a geri döndük, ama birbirimize söz verdik seneye Bodrum da buluşmak üzere. Yurtdışında eğitim ve Üniversite derken , gelemez olduk Bodrum'a.

Fakat yıllar su gibi akıp gitti ve 1993 senesinde Bodrum'a tamamen yerleştim Çünkü Dünyanın bir çok değişik Ülkesine gitmeme rağmen SON Durak olarak Bodrumu seçmiştim Çünkü Bahsedilen CENNET burası idi, Herşey Her taraf Doğaldı...Denizi, Havası, Suyu MİS gibi ve Tertemizdi. Tabiat heryerde idi.. FAKAT çok Hızlı bir şekilde Bodrum Cosmopolit olmaya başladı, Her yerde İnşaatlar, Harfiatlar, Evler, Siteler, ve Oteller kontrolsüzce  yapıldı ve HALA yapılmaya devam ediliyor...Ormanlar Yakılıyor, sonra kesiliyor ve Binalar dikiliyor. Neyi nereye yapacağımızı şaşırdık

Bodrum'u Katlediyoruz Bodrum' u YOK Ediyoruz, Bodrum'u Batırıyoruz, Niçin, Neden, Nedir bu hırs, Niye, Neden, Niye, Tarihi Yok edeceğiz, Neden Tabiatı yok edip, ağaçları kesip LUZUMSUZ, Gereksiz yollar yapacağız sonrada evler,oteller gelecek Bodrum'u Bizler Batıracağız,

Hiç bir yararı olmayan gereksiz bu çevre yolunu yapmayın!!!Tabiat yok olacak Bodrumun oksijenşni temiz havasını zehirleyip kirleteceksiniz , YAPMAYIN...Yapmayın bu yolları..

Bu Paraları, bu BÜTÇEYİ, daha kapatisesi yüksek , Çöp Arıtma ve Kanalizasyon Arıtma Tesislerine Harcayın,

Doğayı Koruyun....

 

Konuyla ilgili haberin devamı : https://anterhaber.com/bodrum-a-cevre-yolu-gereklimi-degilmi-vatandas-ne-dedi-2-bolum/8518/

 

 

 




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI