Bugun...


Köyün tütün deposundan Türkiye ve dünya şampiyonluğuna
Tarih: 26-03-2021 13:07:24 Güncelleme: 26-03-2021 13:07:24 + -


Yatağan ilçesine bağlı Bencik köyünde 10 yıl önce okçuluk sporunu başlatan köyün aile hekimi Dr. Ejder Sözen köy çocuklarını okçuluk sporu ile tanıştırdı. Bencik köyünün çocukları Dünya ve Türkiye şampiyonu oldu, rekorlar kırdı bugüne kadar 184 madalya 37 kupa kazanarak köyden Okçuluk Milli Takımı’na sporcu üreten fabrika haline gelmesini sağlayan okçuluk antrenörü ve Dr. Ejder Sözen tütün deposunda ve köy tarlalarından şampiyonluğa uzanan mucizeyi anterhaber'e anlattı.

facebook-paylas
Tarih: 26-03-2021 13:07

Köyün tütün deposundan Türkiye ve dünya şampiyonluğuna

ANTERHABER - Sözen “Köyün tütün deposunda tarlalarla çalıştık hiçbir olumsuz koşulu bahane etmedik, yılmadık ve bugün küçücük bir köyden hem Türkiye’de hemde dünyada konuşulan bir okçuluk takımı yarattık” diye konuştu.

 

Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Bencik Köyü’nde yaşayan okçuluk antrenörü ve köydeki aile hekimi evli ve iki çocuk babası 48 yaşındaki Dr. Ejder Sözen 2010 yılında köy ilkokulundaki öğrencileri okçuluk sporu ile tanıştırmadan önce kendisinin nasıl bu spora gönül verdiğini anlattı.

 

OKÇULUK YARIŞINA GİTTİM TÜRKİYE’NİN İLK KÖY ENSTİTÜSÜNÜN YATAKHANESİNDE KARARIMI VERDİM

 

Sözen “Okçuluk ile 34 yaşında tanışmıştım. Spordan bihaber hekimlik yaptığım yıllarda biraz şans biraz tesadüf ne olduğunu anlayamadan kendimi amatör okçuluk dünyasının içerisinde buldum. O üç yılda hem hekimlik hem okçuluk sporculuğunu bir arada yapıyordum. Bir yandan öğrenmeye çalışıyor bir yandan kendim gibi kime bulaştırabilirim diye çevremdeki arkadaşlarıma anlatmaya çalışıyordum. Başarılı da oldum. Kendim gibi erişkin amatörlerden oluşan bir takım oluşturarak o üç yıl boyunca yarışmadan yarışmaya koştuk. Eğlendik, öğrendik çok şey paylaştık ekibimle.  2009 yılındaki yarışmalardan birisi Ankara Elmadağ’da yapıldı. Elmadağ’da yeterli konaklama imkanı olmadığı için Hasanoğlan Yatılı Öğretmen Okulu yatakhanesi yarışmacılar için ayarlanmıştı. Elli kişilik koğuşlarda üç gece kaldık. Büyük salonda kahvaltıyı topluca yaptık. O büyük tesisin kuruluş hikayesini, Cumhuriyetimizin en verimli en dinamik yıllarında Anadolu'da, bozkırın bağrında çiçekler yetiştirme hayallerini, Köy Enstitüleri'nin kısa süren hikayesini o yarışma süresince kaldığım Türkiye'nin ilk Köy Enstitüsü'nün yatakhanesinde elime geçen bir dergiden öğrendim” dedi.

 

 

ATATÜRK İMZALI ŞAPKASI VE ÜNİFORMASI İLE DİKKAT ÇEKTİ

 

Ejder Sözen Ulu Önder Atatürk’un Cumhuriyet’i kurduğu yıllarda dahi Türk sporcusunun ne tür başarılar elde ettiklerinin farkında olduklarını belirterek “Köylerimizdeki çiçeklerimizi çocuklarımızı yılmadan Atatürk ve Cumhuriyet ilkeleri ışığında yetiştiriyoruz. Geleceği inşa etmenin anahtarının köylere ve köylü halka dokunarak mümkün olabileceğine inanıyoruz. Atatürk'e ve Cumhuriyete bağlı bir ailede yetişmiş bir hekim olarak bu hayali hep içimde bir yerlerde yaşattım. Bu nedenle 10 yıllık mücadelede ay yıldızlı formayı dünyanın öbür ucunda hem de şampiyon olarak dalgalanmayı başardık. Gücümüzü Atatürk ve Cumhuriyet ilkelerinden aldık, başarılarımız geldikçe sağolsun desteğimizde arttı” diye konuştu.

 

 

DAĞ KÖYÜNDEKİ TÜTÜN DEPOSU VE TARLALARDA OKÇULUĞA BAŞLADIK

 

Muğla’ya 40 km. ve Yatağan ilçesine ise 18 km. uzaklıktaki Bencik köyünün bakir ve el değmemiş dağ köylerinden biri olduğunu belirten Sözen “Bu köyde dokuzuncu yılımı geçen aylarda doldurdum. Bu dokuz yıla bu köyün çocuklarından oluşturduğum bir okçuluk takımıyla hayallerimi sığdırdım. Köye gelir gelmez işlerimi düzene koyduktan sonra hayallerim zihnimde canlanmaya başladı. Bir okçuluk takımı kurmak için 10 yaşındaki Emircan’la çıktım yola. Bir yerlerden başlamıştım. Neler olacağını bilmiyordum. Nerelere ulaşabileceğimizi bilmiyordum. Ama istiyordum. Hayallerim vardı. Sonra Songül, Sena ve sayısı 30’a ulaşan Bencik’li köy çocuğu ile birlikte dolu dolu bir dokuz yıl geçirdik. Köyün tütün deposunda kış aylarında, yaz aylarında ise tarlalarında bu sporu yaptık. Bulduğum fırsatlarda antrenörlük eğitimi aldım. Kendimi geliştirmeye çalıştım. Sporculuğu bıraktım. Tüm enerjimi ekibimi yetiştirebilmek için harcadım. İyi bir sporcu iyi bir okçu olmaları kadar içlerinde özgüvenli bireyler olabilmeleri için çalıştım” dedi.

 

 

AİLE SAĞLIĞI MERKEZİNİN YANINA POLİGON YAPTI

 

Sözen, “ Aile Sağlığı merkezimin yanındaki boş alan poligonumuz, kullanılmayan tütün deposu spor salonumuz oldu. Milli takıma seçilmek ve bayrağımızı Avrupa’da, dünyada dalgalandırmak en büyük hayalimizdi. Ulusal çapta yarışmadan yarışmaya koştuk. Ekibim zaman içerisinde kendisinden çok söz ettirdi. Sporla ilgili kurumlardan, üniversitelerden ödüller aldık” dedi.

 

 

KÖY ÇOCUKLARINDAN DÜNYA BİRİNCİLİĞİ VE AVRUPA İKİNCİLİĞİ ÇIKTI

 

Sözen konuşmasının devamında “Önce Songül sonra Emircan ve Sevda ile hayalimiz olan Türk Milli Takımına seçildik. Emircan’la Dünya Birinciliği, Sevda ile Avrupa birinciliği yaşadık. Bayrağımızı en yüksekte dalgalandırıp dünyaya İstiklal Marşımızı dinletmek nasip oldu. Bugüne kadar 184 madalya ve 37 kupa kazandık” dedi.

 

SON TÜRKİYE ŞAMPİYONASINDAN 12 MADALYA İLE DÖNDÜLER

 

Son 2,5 yıldır Muğla Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü adına yarışmalara katıldıklarını belirten DR. Ejder Sözen “ Her sporcu gibi bizim de en büyük hedefimiz ülkemizin milli takımlarında yer alarak ülkemizi uluslararası şampiyonalarda temsil etmek. Daha önce Emircan, Songül ve Sevda ile bu hedefimize ulaşmıştık. Son yapılan 18 Mart Şehitleri Türkiye Kupası’ nda Emircan yeniden baraj puanı geçerek 2021 yılı Milli Takımı için önemli bir adım attı. Takımdaki diğer arkadaşlarının da 2021 yılı Milli Takımları için gerekli baraj puanlarını aşağına yürekten inanıyorum. Pandeminin her konuda olduğu gibi okçuluk sporunu da olumsuz etkilediği bir dönemde kırsal bir bölgede yaşıyor olmanın şartlarını avantaja çevirmeye çalışıyoruz. Ülkemizin pandemi düzenlemeleri gereği tesisimizi kullanamadığımız dönemlerde çocuklar antrenmanlarını kendi evlerinde tarla, bahçe gibi ortamlarda yapabiliyorlar. Biz her koşulda hedeflerimiz için çalışmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

MİLLİ TAKIMA SEÇİLDİLER

 

Ejder Sözen’in sporcuları son olarak Türkiye Okçuluk Federasyonu tarafından, Antalya’da 18 Mart Şehitleri Gençler Büyükler Türkiye Şampiyonası’na katıldı. Antalya 100. Yıl Okçuluk Tesisleri’nde gerçekleşen şampiyonaya 42 bölgeden 117 kulüp, 822 sporcu katıldı.

 Yıldızlar, gençler ve büyükler olmak üzere 3 kategoride gerçekleşen şampiyonada Sözen’in sporcuları toplam 12 madalya ve 1 kupa kazandı. Aldıkları madalyaların 9’unu kendi klasmanlarının üstünde oluşturulan kategoride alan Songül Lök, yarıştığı kategorilerde 3 gümüş 2 altın madalya, Hazal Burun 1 gümüş, 1 bronz madalya, Sevda Yaka 1 gümüş madalya, Emircan Haney ise, 2 altın, 1 gümüş, 1 bronz madalya kazandı. Emircan Haney, Türkiye Şampiyonası’nda gösterdiği performans ile Muğla’nın gururu oldu. Şampiyonada gösterdiği başarılı atışlarıyla dikkatleri üzerine çeken Haney, 698 olan Milli Takım Barajını 704 puanla geçerek Milli Takım’a girmeye hak kazandı.

 

HEDEFİMİZ MİLLİ TAKIMA  DAHA ÇOK SPORCU YETİŞTİRMEK

 

Sözen açıklamalarının sonunda  "Hiçbir başarı kolay elde edilmiyor, yerel yönetim , belediye, okul kaymakamlık el ele verdik ve çocuklarımız bu başarıyı elde ettiler.Tütün deposunda ve köyün tarlalarında çalışarak bir mucizeyi gerçekleştirdik dünya şampiyonu yetiştirdik, ancak Atatürk’ün bize emanet ettiği Cumhuriyet’in çocukları ile çok daha başarılı sonuçlar elde etmek için her türlü mücadeleyi verdirmeyi ve ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeyi sürdüreceğiz” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SPOR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI