Bugun...


Türkiye ve dünyada maratonun efsane ismi İsmail Akçay: Para için değil Bayrak için koştum
Tarih: 10-09-2021 11:21:56 Güncelleme: 10-09-2021 11:40:56 + -


Türk ve Dünya atletizminin maratondaki efsane ismi İsmail Akçay yaşadığı Balıkesir’de maraton yıllarını, başarısını ve maraton gerçeğini ANTERHABER'e anlattı.

facebook-paylas
Tarih: 10-09-2021 11:21

Türkiye  ve dünyada maratonun efsane ismi İsmail Akçay: Para için değil Bayrak için koştum

Türkiye’de yüzyılın dünyada ise en iyi 10 maratoncu arasında gösterilen Akçay “Meksika’da Olimpiyat 4. Sü olurken parayı değil Türk bayrağını düşündüm.  27 ülkede bana TURKO diye tempo tuttuklarında en büyük doping benim için bu oluyordu, maraton çok sabır ve direnç isteyen bir spor, nefesim yettiğince Türk maratonuna destek olmaya devam edeceğim” diye konuştu. Akçay evinin kapılarını anterhaber.com'a açtı.

 

Türkiye’nin ve dünyanın en iyi maratoncularından olan, dünyada en iyi 10 maratoncu arasında gösterilen ve Türkiye’de ise yüzyılın sporcusu olarak seçilen  1968 yılında Meksika Olimpiyatları 4. sü olan efsane maratoncu evli üç çocuk babası ve iki torun sahibi  79 yaşındaki İsmail Akçay maraton yaşantısını yaşadığı Balıkesir’de  anlattı. Evinin kapılarını açarak ödüllerini ve kendisine spor yaptığı yıllarda en çok destek veren eşi Fatma Akçay ile birlikte anılarına anlattı.

 

ATLETİZME GEÇ YAŞTA BAŞLADIM 1 YILDA MİLLİ OLDUM

 

Balıkesir’in Kesirven Köyü’nde doğan ve 16 yaşında girdiği Jandarma Astsubay okulunda 1959 yılında 18 yaşında iken eski Gençlik ve Spor Bakanı Yücel Seçkiner’in yüzbaşı olduğu dönemde askerde koşarken gördüğü ve atletizme yönlendirdiği İsmail Akçay “Ben atletizme geç denilecek bir yaşta komutanım Yücel Seçkiner’in sayesinde spora başladım. Askerde beni koşarken gören Seçkiner “Sen yarışlara hazırlan seni Milli takıma göndereceğim dedi, benim için Milli takım tabii hayaldi bende koşmayı çok seviyordum. Kendi kendime antrenmanlara başladıktan bir yıl sonra kros milli takımına seçildim,  hayalim gerçek olmuştu” dedi.

 

(Mehmet Terzi ve İsmail Akçay)

 

ŞİMDİKİ SPORCULAR GİBİ KAMP BİLMEZDİK

 

Atletizme başladıktan sonra hayatının değiştiğini belirten İsmail Akçay “Kısa zamanda uzun mesafedeki yeteneğim ortaya çıktı. Bende saatlerce koşmayı seviyordum. Astsubay olunca sabah 12 kilometre koşarak işe gider akşam 20 kilometre koşarak eve gelirdim. Komutanlarım atletizm yapacaksın ama işini de yapacaksın derlerdi, yani hem askerliğimi hem antrenmanlarımı aksatmadım. Benim başarımdaki en büyük payım komutanım ve bakanım Yücel Seçkiner ile ailemin, özellikle eşim Fatma hanımın desteği olmuştur.  Eşim maraton koşuyorum diye bana özel yemek yaparlardı. Şimdiki sporcular gibi profesyonel değildik,  beslenme uzmanı, masör, diyetisyen bilmezdik. Sadece astsubay maaşım vardı, kampları bilmezdik, başka ülkede kamplara gitmedik. Ama rakiplerimiz hep bunları yapıyordu. Onların şartları bizlerde olsaydı üst üste iki olimpiyat kazanmamız hayal değildi” diye konuştu.

 

27 ÜLKEDE YARIŞTI 135 KEZ MİLLİ OLDU, PARA İÇİN DEĞİL BAYRAK İÇİN KOŞTUM

 

İsmail Akçay 1960 yılında başlayıp 1975 yılında sakatlık nedeni ile bırakmak zorunda kaldığı atletizmde  27 ülkede 135 kez milli olduğunu belirterek  “Atletizm yaptığım sürece her hafta 220-240 kilometre  antrenman yapıyordum, ancak asla parayı düşünmedim, hey tem bir amacım vardı, yurt dışına gittiğimde bayrağım için vatanım için koştum. Zaten o zamanlar Türkiye’de atletizmden para kazanılmıyordu. Ancak yabancı atletlerin konuşmalarından maaşa bağlandıklarını öğrendikçe bir anlam veremiyorduk, çünkü ben ve dönemin atletleri sadece bayrağımız için koşuyorduk.

 

 

EVİNDE HATIRALARI YENİDEN CANLANDI

 

Akçay evinin kapısını ilk kez Sözcü’ye açtı. Balıkesir’in Plevne Mahallesi’nde oturan İsmail Akçay evindeki kupa ve madalyalarını gösterdi. Kendisi için çizilen dev tablonun önünde eşi ile birlikte poz verdi. Akçay 1960 ve 1975 yılları arasında yüzlerce ulusal ve uluslar arası birinciliklerini anlattı “Doğrusu geçilmeyi pek sevmezdim, geçildiğim günler oldu elbette, daha çok çalışmam gerektiğini düşünerek kendimi motive ettim. Daha çok çalıştım ve başardım. Bu madalya ve kupaların hepsi ayrı bir anı ayrı bir hatıra” dedi.

 

 

MEKSİKA OLİMPİYATLARINA İLK 20’YE GİRMEK İÇİN GİTTİ, 4 . OLDU

 

Akçay Türkiye’yi temsilen 1968 yılında yapılan Meksika Olimpiyatları’na ilk 20’ye girme amacı ile gittiğini belirterek “Yarışma öncesi göğüs numaramı 19 olarak vermişlerdi. Bende eh işte en azından 19. Olurum diye düşünüyordum, yarış başladıktan sonra kendimi önce ilk gruptaki 15 kişinin içinde sonra ilk on atletin arasında bulunca iyi bir derece yapacağımı anladım. İşte o gün maratonda 2.13.40 koşarak Türk atletizm tarihinin en iyi derecesini elde ederek olimpiyat 4.sü oldum. En çok zoruma gidende o yarışmada 1. Olan Yunanistanlı atleti ben iki ay sonra Atina’da yapılan yarışmada geçmeyi başarmıştım. Günlerce aylarca bunu düşündüm, Meksika’da 8 yıllık atlettim biraz tecrübem olsaydı olimpiyat şampiyonu olurdum” diye konuştu.

 

(Ahmet Altun ve İsmail Akçay)

 

TURKO ALKIŞLARI İLE ÇOK YARIŞ KAZANDIM

 

Maratonda 2.13.40 ‘lık derecesi ile dünyanın en iyi 10 maratoncusu arasına giren Akçay “Olimpiyatlardan sonra hemen her ay dünyanın sayılı organizasyonlarına davet edildim. Tabi her ay bir maraton koşulması imkansız. Yılda en fazla 2-3 maraton yarışabilirsiniz. Gittiğim ülkelerde sürekli bana Turko, Turko diye seyirciler tempo tutuyorlardı, o bana çok iyi moral oluyordu, Turko alkışları arasında çok yarış kazandım. Türkiye dünyada bu dereceler sayesinde daha çok tanındı, spor sayesinde ülkemin adını duyurmaktan gurur duydum” ifadelerini kullandı.

 

EVİNİN YANINDAKİ PARKA ADINI VERDİLER HEYKELİNİ DİKTİLER

 

İsmail Akçay’ın evinin yanındaki parka Altı  Eylül Belediyesi tarafından İsmail Akçay Parkı adı verildi. Parka İsmail Akçay’ın hayatını anlatan fotoğraflı panolar asıldı.  Akçay’ 5 metre yüksekliğinde koşarken kendisini gösteren heykelin önünde poz verdi.

 

 

İSMAİL AKÇAY YOL KOŞUSU 13. KEZ DÜZENLENDİ, GÖZLERİ DOLDU

 

Yaşayan efsane maratoncu İsmail Akçay’ın bu yıl 5 Eyül 2021 tarihinde 13. Kez İsmail Akçay Yol Koşusu düzenlendi. Yarışma sonrasında genç atmletlerin hatıra fotoğrafı çektirmek için yarıştığı İsmail Akçay sabırlı ve mütevazi kişiliği ile dikkat çekti.  Yarışma sonrası genç atletlere ödüllerini Akçay verdi. Yarışma’da eski milli maratonculardan  ve İsmail Akçay’ın öğrencilerinden Mehmet Terzi Akçay’a Milli takım formasını verince duygu dolu anlar yaşandı. Akçay 13 yıldır adına düzenlenen ve yaşadığı şehre heykelinin dikilmesinin gurur verici olduğunu belirterek “Nefes aldığım sürece Türk atletizmine bende katkıda bulunmaya devam edeceğim. Bugüne kadar 55 üniversitede atletizm ve maraton için konuşmalar yaptım ve devam ediyorum. Milli maratoncularımıza da katkılarımız devam ediyor” diye konuştu.

 

TÜRK SPOR TARİHİNDE YÜZYILIN SPORCUSU SEÇİLDİ

 

L'Équipe spor gazetesinin Dünya'nın en iyi 10 maratoncusu listesinde Avrupalı ilk 3 atlet arasında ve World Sports dergisinin şeref listesinde ise 6. sırada yer alan Akçay Türk spor basını tarafından yüzyılın sporcusu seçildi. Akçay 1975 yılında koşmayı bıraktıktan sonra aralarında Ahmet Altun, Bayram Şahin, Süleyman Sılacı, Mehmet Genç, Metin Değirmenci,  Veli BallıMehmet Yurdadön ve Mehmet Terzi gibi Türk A Milli Takımının şampiyon ve rekortmen atletlerini yetiştirdi.

 

Akçay’ın en önemli derecelerinden bazıları:

1966 Saraybosna'da yapılan Balkan Oyunları'nda maraton birincisi oldu.

1967 yılında Las Vegas'ta, Akdeniz Oyunları'nda ve Balkan Şampiyonası’nda maratonda ikincilikler elde etti.

1968’de Meksika'daki 1968 Yaz Olimpiyatlarında ve aynı yıl koşulan Tokyo Maratonu'nda dördüncü oldu.

1968 Balkan Oyunları'nda maraton birincisi oldu.

1969’da Balkan maraton şampiyonası  üçüncüsü,

1971’de Balkan Şampiyonu, aynı yıl Akdeniz oyunları üçüncüsü,

1972 ve 1973’te de iki kez Balkan ikincisi oldu.

 

 

 




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SPOR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI