Bugun...


Prof. Dr. Ceyhan “Tatil görüntülerinin sıkıntısı bir ayda ortaya çıkacak, bu şartlarda sıfır vakaya ulaşmak mümkün değil”
Tarih: 04-08-2020 15:47:27 Güncelleme: 04-08-2020 15:47:27 + -


Muğla’nın Bodrum ilçesinde tatil yaptıktan sonra Ankara’ ya dönen Prof. Dr. Mehmet Ceyhan Bayram Tatili sürecinde Ege, Akdeniz ve Marmara’daki sahil kıyısındaki sosyal mesafesiz ve maskesiz binlerce insanın denize girmesini anterhaber'e değerlendirdi.

facebook-paylas
Tarih: 04-08-2020 15:47

Prof. Dr. Ceyhan “Tatil görüntülerinin sıkıntısı bir ayda ortaya çıkacak, bu şartlarda sıfır vakaya ulaşmak mümkün değil”

ANTERHABER - Ceyhan “Türkiye normalleşme sürecinde ak-kapa yöntemini kullanıyor, ancak bu şartlarda normalleşmemiz mümkün değil, vaka sayısıda asla sıfıra inmez, şu anda yapılan belirli bir seviyede tutmaya çalışmak ama bu manzaralarla önümüzdeki bir ay içinde ek tedbirler almak zorunda kalacağız” dedi.

 

Muğla’nın Bodrum ilçesinde tatilini geçiren ve ardından Ankara’ya dönen Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan 4 günlük Bayram tatili sürecinde Ege, Akdeniz Marmara ve Karadeniz plajlarında yaşanan sosyal mesafesiz ve maskesiz görüntülerin açıklamasını yaptı.

 

BU GÖRÜNTÜLERİN ETKİSİ  BİR AY SONRA ÇIKAR, MUĞLA , İSTANBUL ANKARA RİSKLİ

Ceyhan açıklamasında sahillerde olanların çoğunlukla genç ve orta yaş kesiminden olduğunu belirterek “Bu nedenle asıl tehlike bu kişilerin döndükleri memleketlerde hastalığı yayması olacak önümüzdeki 3-4 haftalık bir kuluçka süresi var, yani bir ay sonra ne yazıkki bu görüntülerin sonuçlarını almaya başlayacağız, Muğla , İstanbul ve Ankara başta olmak üzere  bu illerde ciddi oranda vaka artışı görülebilir, bu illerde yaşayanlar tatile gidip dönenler ve yakınları bu süreçten etkilenmemesi mümkün değil” dedi.

 

 

AÇ KAPA YÖNTEMİNİ UYGULUYORUZ

Prof. Dr. Ceyhan 11 Mayıs’tan itibaren vaka sayılarının sabitlenmeye başlandığını belirterek “Bu tür ve benzeri salgınlarda yaşanan normalleşme sürecinde iki yöntem uygulanır. Kademeli normalleşme ve aç-kapa yöntemi. Türkiye olarak ekonominin sıkıntıya girmesi nedeniyle aç-kapa yöntemini uyguluyoruz. Bu yöntemde problem görürseniz yeni tedbirler almanız gerekir. İşte normalleşme sürecinde şu anda bazı problemler görülmeye başlandı, ancak yaz sezonunun bitimine doğru bu problemler artabilir ve yeni tedbirler almak zorunda kalabiliriz” diye konuştu.

 

BU  ŞARTLARDA VAKA SAYISINI SIFIRA İNDİRMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL

Prof. Dr. Ceyhan , normalleşme sürecine girildiği anda pandemi sürecinde yaşananların hızla unutulduğunu , sosyal mesafe ve maske uyarılarına ülkenin büyük bölümünde uyulmadığını, turizm bölgelerinde restoran, eğlence mekanlarında ise alındığı söylenen tedbirler kağıt üzerinde kalıyor. Bu şartlarda vaka sayısının sıfıra inmesi mümkün değil, yeniden hızla artmaması için kuralların uygulamasının vatandaşa bırakılmaması tedbirlerin alınması ve kontrolü sağlanmalı” dedi.




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SAĞLIK Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI