Bugun...


ADALIYALI'DA BÜYÜK EYLEM HAZIRLIĞI...
Tarih: 23-04-2019 12:43:39 Güncelleme: 23-04-2019 15:20:39 + -


Gökova’nın kalbindeki ve mavi yolculuğun cennet koylarından olan Kissebükü Adalıyalı mevkiinde ki ormanlık arazilerin turizme tahsisi ve inşaatının önüne geçilebilmesi için oluşturulan Denizde Birlik Platformu ikinci önemli toplantısını Oasis AVM Toplantı Salonu’nda yaptı.

facebook-paylas
Tarih: 23-04-2019 12:43

ADALIYALI'DA BÜYÜK EYLEM HAZIRLIĞI...

DENİZCİLER VE  ÇEVRECİLERİN GÖZÜ ADALIYALI’ DA..BÜYÜK EYLEM VAR…

Gökova’nın kalbindeki ve mavi yolculuğun cennet koylarından olan Kissebükü Adalıyalı mevkiinde ki ormanlık arazilerin turizme tahsisi ve inşaatının önüne geçilebilmesi için oluşturulan Denizde Birlik Platformu ikinci önemli toplantısını Oasis AVM Toplantı Salonu’nda yaptı.7 Mayıs’ta düzenlenecek ÇED toplantısı öncesi 5 Mayıs tarihinde Adalıyalı ve Kissebükü’nde geniş çaplı eylem yapılacak.

Toplantıya birlik koordinatörleri Tuna Altunkaya , Fethi Kasırga, kaptan  Arif Yılmaz, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi, eski Başkanı Gündüz Nalbantoğlu , Avukat Betül Cinmen, Denizciler Derneği Başkanı Erol Erdoğan, Kent Konseyi Başkanı Mustafa Demiröz, Denizci Yaman Olgaç, Rüştü Tezcan, Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Gamze Türk ve STK temsilcileri katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ETS Holding A,Ş. Tarafından 7 mayısta Adalıyalı’daki tahsis alanına yapılacak turizm tesisi için yapılacak ÇED toplantısı öncesinde izlenecek yol ve stratejik plan masaya yatırıldı.

KİSSEBÜKÜ VE ADALIYALI’NIN ÖNEMİ

Tuna Altunkaya birliğin kuruluş amacını ve önemini anlattığı konuşmasında “uzun yıllardır yakinen bildiği ve takip ettiği Adalıyalı tahsisine ilişkin soruna çözüm yaratabilmek için bir koruma girişimi başlattık. Adalıyalı Koyu Kissebükü olarak dillendirilen Alakışla Limanı’nın Kuzeybatı sahilinde içinde minik bir adası olan küçük bir koyudur. Koyun kara bölümü tamamıyla ormanlarla kaplı 2.Derece Doğal Sit olarak ve içinde 1.Derece Arkeolojik Sitlerin bulunduğu 3.Derece Arkeolojik SİT olarak tescillenmiştir. Adalıyalı koyu Alakışla limanının yani Kissebükü’nün bütünselliği

içinde ayrılmaz bir bölümüdür. 2005 yılında başlanılan koruma girişimleri bugüne dek pek çok değerli STK ve Platform tarafından korunmayı başarmıştır. Günümüzde gelişen yeni olaylar sonucu; çevre bilinci olan ve ekmeğini denizden kazanan biz Bodrumlu denizciler olarak Adalıyalı’yı koruma görevi

yine bizlerin omuzlarındadır, bu yüzden zamanımız çok azaldı hızlı ve kalıcı çözümler planlar üretmek zorundayız” dedi.

KİM BU İŞİN YANINDA KİM DEĞİL BELLİ OLSUN

Arif Yılmaz “Kissebükü koyunda antik liman antik yerleşim yeri var, yani hem karadan hem denizden koruma altında olduğu gibi  Adalıyalı ‘nın olduğu böğle dalışa yasak bölge ilan edilmiştir. Bu süreçte kazı başlatmak cinayete davet çıkarmaktır. Çünkü oraya girecek iş makinaları yolları açacak ve tahribat yapacaktır. Ayrıca bu mücadele için Bodrum’da STK lar diyoruz ama kimin yanımızda kimin yanımızda olmadığını bilmek durumundayız. Bu nedenle bir an önce imza kampanyası ve eylem süreci başlatılsın, o bölgeyi korumak için bu ÇED toplantısı son şans hukuki ve bilimsel açıdan ve tüm Bodrum olarak çok iyi hazırlanmak zorundayız” dedi.

Rüştü Tezcan “Tahsise konu alan Adalıyalı ama Kissebükü ile sim karmaşası yaratarak, Kissebükü’nde otel inşaatına izin vermiyoruz orada otel yok aksine kazı çalışmalarını başlatıyoruz diyerek algı yapıp halkı yanlış bilgilendiriyorlar. Oysaki zaten Adalıyalı Kissebükü’nün içindedir ve korunması gereken bir yerdir Bu nedenle bu isim karmaşasına izin verilmemesi ve hızlı bir şekilde kamuoyuna doğru bilgi verilmesi gerekir, aynı kurnazlığı harita üzerinde de yapıyorlar” dedi.

BAKAN OLMA GÜCÜNÜ KULLANIYOR

Mustafa Demiröz “Mehmet Nuri Ersoy’un Adalıyalı’daki tahsis alanında yapılacak turistik tesis için Bakan olma gücünü kullanarak tesis yaptığını anlatmalıyız, bakan yeniden plan yaptırıyor ÇED istiyor, bunu sadece Bodrum’da değil ulusal medya aracılığı ile tüm Türkiye’ye duyurmak ve bakanın üzerinde kamuoyu baskısı yaratmak gerekiyor. Bu konuda Bodrum’da herkesin tüm STK ‘ların birlikte aynı tepkiyi vermesi tek bir ses çıkması ve halkın geniş katılımını sağlayacak eylem ve tepki vermeliyiz” dedi.

Erol Erdoğan “Adalıyalı Kissebükü bunlar korumamız gereken en değerli miraslarımız bu nedenle bu bölgenin çok iyi fotoğraf ve videolar ile çekilip bölge halkına çok iyi tanıtımının yapılması öneminin anlatılması gerekir, ancak bu şekide halktan geniş destek alabiliriz” dedi.

Gamze Türk “Burada mamuna bak numarası yaparak kamuoyunu aldatmaya çalışıyorlar, biz oda olarak her türlü bilimsel ve teknik desteği vermeye hazırız eylemdede bulunuruz ancak bizi en ön planda olmamızı beklemeyin çünkü Bodrum ile ilgili sadece bu konuda değil bakanlık ile diğer tüm knularda görüşmelerimizi sürdürüyoruz” dedi.

Füsun Yorgancıoğlu “Bu konuda çok iyi stratejik plan hazırlanmalı, hukuk ve bilim kurulları oluşturulmalı, ancak alınacak bazı kararların dışarı ve basına sızmaması gerekiyor, çünkü o zaman karşı taraf buna göre önlem ve tedbir alıyor,ÇED toplantısına gidildiğinde , ben burada inşaat yapılmasını istemiyorum, gibi nedenlerle değil, aksine bilimsel ve hukuksal açıdan elimizin çok kuvvetli olarak hazırlanıp gidilmesi gerektiğine inanıyorum, yani orada neden inşaat ve yapılaşma olmamasını istediğimizi bilimsel ve hukuksal nedenleri ile ortaya koymalıyız ve hazırlanacak bu stratejik plan yine halkla paylaşılmamalı, kurulların bunu bilmesi yeterli” dedi.

HUKUKİ VE BİLİMSEL RAPORLAR HAZIRLANIYOR

Betül Cinmen “Buradaki hukuki süreci bilimsel verilerle hızlı bir şekilde hazırlayacağız. Kissebükü ve Adalıyalı için daha önce arkeologların hazırladığı raporlardan yararlanacağız bölge antik bir kent ve doğal sit alanı. Karşımızdaki normal bir yatırımcı değil bir bakan hemde bu işleri çok iyi bilen bir bakanlığın başında. Bu nedenle biz mücadelemizi ve planlarımızı savunmamızı bunları göz önüne alarak yapmalıyız, ayrıca bunuda basın ile Bodrum ve Türkiye kamuoyuna çok iyi duyurmalıyız, hukuki süreç ile hazırlıklara başladık” dedi.

Toplantı sonunda 5 Mayıs Pazar günü Kissebükü ve Adalıyalı’da karadan ve derizden geniş kapsamlı eylem yapılması , hukuk ve bilim kurullarının oluşturulmasına karar verildi.




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI