Bugun...


MUĞLALI NAİL ÇAKIRHAN MÜZİK İLE ANILDI
Tarih: 03-03-2020 11:01:14 Güncelleme: 03-03-2020 13:11:14 + -


Muğla Büyükşehir Belediyesi Orkestrası tarafından Türk gazeteci, şair ve restoratör Nail Çakırhan’ı Anma konseri düzenlendi.

facebook-paylas
Tarih: 03-03-2020 11:01

MUĞLALI NAİL ÇAKIRHAN MÜZİK İLE ANILDI

ÜNLÜ MİMAR NAİL ÇAKIRHAN MÜZİK İLE ANILDI

ANTERHABER - Muğla Büyükşehir Belediyesi il genelinde kültürel etkinliklerine devam ediyor. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde düzenlenen Muğla Büyükşehir Belediyesi Orkestrası, 2008 yılında yaşamını yitiren   Nail Çakırhan’ı Anma konseri sanatseverlerin beğenisini kazandı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen konserin şefliğini Naci Özgüç yaparken solist olarak Münif Akalın (Çello) yer aldı.  

 

Nail Çakırhan Kimdir?

1910 yılında Ula'da doğdu. Muğla idadisi'ndeki ilk ve orta öğreniminin ardından Konya Lisesi'ne yatılı olarak girdi. Ahmet Hamdi TanpınarSaadettin Nüzhet Ergun gibi öğretmenlerin öğrencisi oldu.

Lisedeyken şiirler yazmaya başladı ve 17 yaşında Konya'da "Kervan" dergisini çıkardı. Lisenin son sınıfında yazdığı bir şiir yüzünden gözaltına alınması sonrasında Atatürk'ün telefon talimatıyla serbest bırakıldı. Ancak aynı şiir yüzünde İstanbul'da hakkında dava açıldı. Şiiri çok beğenen Nâzım Hikmet, onu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinin yayımlamakta olduğu Hareket dergisinde tarafından yayımlanmıştı. Bu dava vesilesiyle ünlü şairle tanıştı. Temyiz sonucu bu davadan da beraat etti.

 Çakırhan İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı öğrenimi yarıda bırakıp Hukuk Fakültesi'nde eğitimine devam etti ancak bu mesleğe de ısınamayınca Edebiyat Fakültesi'ne girdi ve Nâzım Hikmet'in önerisi ile, onun yayınladığı Resimli Ay dergisinde çalışmaya başladı. Bir yandan da Cumhuriyet gazetesinde düzeltmenlik yaptı, şiirler yazmaya devam etti. 1930'da Nazım Hikmet ile birlikte 1+1=Bir adlı ortak şiir kitabını çıkardılar. Bir süre Nazım'ın babasının evinde birlikte yaşadılar, komünist teşkilat kurmak suçundan birlikte gözaltına alındılar.

Çakırhan, 1932-1933'te cezaevinde kaldı. 1934 yılında kimseye haber vermeden Sovyetler Birliği'ne gitti ve Moskova Doğu Halkları Üniversitesi'nde iki buçuk yıl sosyalist ekonomi derslerine devam etti. Bir Rus kızı ile ilk evliliğini yaptı. 1937 yılında yaklaşmakta olan dünya savaşı tehlikesinden ötürü SSCB yönetiminin öğrencilerin ülkelerine dönmesi talimatı üzerine, 8 aylık eşinden boşanıp yurda dönmek zorunda kaldı. Oğlunu ancak 42 yıl sonra görebilmiştir 

Çakırhan, yurda dönüşünün ilk ayında askere alındı. Aynı yılın sonlarında çürüğe çıkarak askerden ayrıldı ve 1938'de Tan Gazetesi'nde çalışmaya başladı, bu arada başka çeşitli işler de yaptı. Aynı yıl, arkeolog profesör Halet Çambel ile tanıştı ve ailelerinin karşı çıkmasına rağmen evlendiler.

1946'da Sabiha Sertel ve Zekeriya Sertel tarafından çıkarılan Görüşler dergisinin sekreterliğini yaptı. İlk sayısından sonra kapatılan bu dergi süreci sonrasında 19461950 dönemini hapiste geçirdi. 19501951'de Halet Çambel ile birlikte İtalyaFransaİsviçreAvusturya'da kaldılar.




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI