Bugun...


Gümüşlük’de arkeolojik sit alanındaki inşaat ve sahile dolgu isyan ettirdi
Tarih: 14-10-2020 11:59:03 Güncelleme: 14-10-2020 11:59:03 + -


Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gümüşlük Mahallesi’ndeki antik Myndos kenti kalıntıları üzerinde yer alan 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’ndaki geçici kazı evinin yakım kararı olmasına rağmen arsa sahibi tarafından inşaata devam edilmesi çevrecileri isyan ettirdi.

facebook-paylas
Tarih: 14-10-2020 11:59

Gümüşlük’de arkeolojik sit alanındaki inşaat ve sahile dolgu isyan ettirdi

 

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) üyesi Bige Karan “6 kez suç duyurusunda bulunulan ve belediyenin mühürlediği Anıtlar Kurulu’nun  yıkım kararı aldığı yapıya mal sahibi nasıl olduysa Yapı Kayıt Belgesi almayı başarmış. Yapı Kayıt Belgelerinin ücreti karşılığında isteyen her vatandaşa verildiğini biliyoruz. Bu da inşaat yapabileceğinin belgesi  demek değildir” diye konuştu.

 

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gümüşlük Mahallesi’nde 2005-2015 yılları arasında devam eden Antik Myndos Kenti Kazı ve Kurtarma Çalışmaları tarafından bir arsa üzerine inşa edilen geçici kazı evinin kazıların tamamlanmasının ardından Muğla Kültür Varlıkları’nı Koruma Kurulu tarafından yıkım kararı verilmesine rağmen arsa sahibi tarafından yıkılmaması  ve büyütülmesi üzerine Gümüşlüklüler ve MUÇEP üyeleri Cumhuriyet Savcılığı’na 6 kez suç duyurusunda bulunmuştu.

 

 

 

BELEDİYE  MÜHÜRLEMİŞTİ

Konu ile ilgili açıklama yapan MUÇEP Üyesi Bige Karan “Ankaralı bir iş insanına ait olan 1.Derecede Arkeolojik Sit Alanı’ndaki  arazi içerisinde bulunan kazı evi ve inşaat faaliyetlerine  Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun yıkım kararı vermişti. Ancak inşaat sahibi aldığı  “yapı kayıt belgesi”ni inceleme için Muğla Çevre Şehircilik Bakanlığı İl Genel Müdürlüğü Komisyonu’na yolladı. Gümüşlük'te yaşayanlar tarafından Bodrum Cumhuriyet Baş Savcılığı'na 6 adet şikayet dilekçesi verildi.  Muğla Valiliği'ne de bahse konu alanın 1. Derece sit alanı olması sebebi ile Sit Alanı ve Kıyı Koruma kanunu hükümlerine göre işlem yapılarak gerekli tapu düzenlemesinin yapılması için müracaat edildi.  Bodrum Belediyesi ise çeşitli yasal müdahalelerde bulundu.  En son da Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun verdiği yıkım kararına istinaden,  14-15/ Ekim tarihlerinde Bodrum Belediye ekipleri yıkımı gerçekleştirecekti” diye konuştu.

 

 

ANITLAR KURULUNUN YIKIM KARARI VERDİĞİ YERDE İNŞAAT İÇİN DİRENİYORLAR

 

Ancak, inşaat yapan  firmanın Yapı Kayıt Belgesi’nin geçerliliği için Muğla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne gönderdiğini ve bu nedenle yıkımın durulduğunu öğrendiklerini belirten Karan“Yapı Kayıt Belgeleri’ nin ücreti karşılığında isteyen her vatandaşa verildiğini biliyoruz. Bu da inşaaat yapabileceğinin belgesi  demek değildir. Sadece bir formalitedir. O nedenledir ki çevreyi korumakla yükümlü bir müdürlüğün bu inşaata izin vermeyeceğine inanıyoruz. Burası 1.Dereceden Arkeolojik Sit Alanıdır. Bu anlamda Anıtlar Kurulu’ da yıkım kararını vermiştir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinin de  bu karar doğrultusunda hareket edeceğinizden eminiz. Ancak, bazen sehven kararlarlar alınıp, geri dönülmez yollara girildiğine de şahit olduğumuzdan, müdürlüğe hatırlatmada bulunmak istedik” diyerek sözlerini tamamladı.

 

 

PANDEMİ DÖNEMİNDE SAHİLE KAÇAK İNŞAAT BAŞLATMIŞTI

 

Ankaralı iş adamına ait arsa içerisindeki Kazı Evi’nin önünde ve Gümüşlük sahilinde bulunan Antik Myndos Kenti Kral Yolu’da iş adamı tarafından antik taşların üzerinde tahribat yapılarak yol yapılmak istenmiş, sahildeki inşaat Gümüşlüklüler ve Belediye tarafından durdurulmuştu. Pandemi döneminde insanların evlere çekilmesi işyerlerinin kapanması ile işçilerin sahilde çalışmalar başlattığını belirten Gümüşlük Çevre Koruma Derneği eski başkanı  İbrahim Hakkı Zırh “Şahıs araziyi aldı kaçak inşaat ve eklentiler yaptı mühürlendi, yıkım kararı çıktı. Yıkılmadı. Bina yıkılmadığı gibi bu kez kişi iki hafta önce limanın içindeki antik kent kalıntıları üzerinde yürüyüş yoluna inşaat başlattı, demirler döşendi, molozlar döküldü beton dökme aşamasına gelindi, belediye yine mühürledi. Ancak tüm bunlar kaçak inşaatı durduramadı. Coronavirüs tedbirleri nedeniyle esnafın ve insanların evlerine kapanmasını fırsat bilip inşaata devam etmişlerdi.  Dernek ve Gümüşlüklüler olarak belediye, kaymakamlık, valilik, Bimer, Cimer , Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Anıtlar Kurulu her  makama  müracaat ettik. İnsanlar can derdiyken bu kişiler satın aldıkları yerin önündeki antik kentin üzerini betonla doldurup kendilerine restoran yeri açmaya çalışıyorlar, birilerinin en kısa zamanda dur demesi gerekir. 1. Derece Arkeolojik sit alanını yağmalamak için yasalarda nasıl olsa bir açıklık buluruz diyorlar ve her seferinde yeni bir düzenleme ile karşımıza geliyorlar, yetti artık “ dedi.

 




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI