Bugun...


21 kadının 21 öyküsü kadınların yaşamına destek olacak
Tarih: 12-03-2021 12:16:34 Güncelleme: 12-03-2021 12:16:34 + -


Türkiye’nin çeşitli illerinde yaşayan ve farklı mesleklerden oluşan 21 kadın kendilerine ait 21 yaşam öykülerini bir kitapta topladı. Kitabın kadınların barınma ve eğitimlerine destek olan bir derneğe yardım amacıyla hazırlandığını belirten Bodrumlu Yazar Ayser Özbulut ve proje yürütücüsü Funda Ergenekon kitabın amacını ve hedefini anlattı.

facebook-paylas
Tarih: 12-03-2021 12:16

21 kadının 21 öyküsü kadınların yaşamına destek olacak

ANTERHABER- ÖZEL: Özbulut “Öncelikle ihtiyacına yönelik barınma ve eğitim konularına destek vermek istiyoruz. Ardından pandemi süresini atlatınca kitabı yazan kadınlarla birlikte özellikle kırsal kesimlerde söyleşiler düzenleyip, onları bilinçlendirmek ve hayatlarına dokunmak, aydınlatmak amacımız, gelecek yıl 22 kadın 22 öykü ile bu seri geleneksel olarak devam edecek” dedi.

İstanbul, İzmir, Bodrum, Samsun, Ankara, Tekirdağ ve Afyon’da yaşayan ve aralarında ev kadını, muhasebeci, yazar, dergi editörü, yönetmen ve doktorların bulunduğu 21 kadın bir araya gelerek 21 Kadın 21 Öykü kitabını yazdı.

 

 

KADINLARIN GERÇEK YAŞAM ÖYKÜLERİNİ OKURLARIYLA BULUŞTURDUK

 

Projenin sahibi ve kitabın editörlüğünü yapan Funda Ergenekon öncülüğünde gerçekleştirilen edebi eserde, her öyküye can veren sözcüklerin önünde 21 ressamın çizimleri ile öyküler desteklendi. 21 yazarın yaşadıkları gerçek hayat hikayelerinden yola çıkılarak yaratıldığını belirten Ergenekon “ Bu kitapta rakamlardan ibaret sayılan, çoğu zaman da sayılmayan tüm kadınların gerçekçi öykülerini okurlarımız ile buluşturduk. Dünya üzerinde, hayatın her evresinde kadın olmanın zorluğu yadsınamaz. Bu zorluklarla başa çıkan ve üstesinden gelen kadınlar gerçek gücün sembolüdür. Her alanda olduğu gibi, ne yazık ki edebiyat sanatında bile kadınlar kendi hakları için mücadele ediyorlar. Bir araya gelindiğinde daha güçlü olunabilindiğinin farkında olan 21 kadın, edebiyat dünyasında güçlerini birleştirerek kolektif bir çalışmaya imza attılar. Edebiyat alanında ilk defa yapılan bu çalışmada kadın gözünden, kadın dilinden kadınlar konu alındı” diye konuştu.

 

 

KADINLAR NE YAZIK Kİ HEP HAYATA EKSİ BİR İLE BAŞLIYOR

 

Projenin ana hedeflerinden birinin  hem günlük hem de iş yaşamında her zaman eksi bir ile başlayan kadınların bir arada ne kadar güçlü olduklarını göstermek açısından önemli olduğunu belirten Ergenekon “Bu nedenle bu projeyi geliştirmek istedim. Kendi iş yaşamımım da olsun güncel sosyal hayatımda olsun her zaman bir şekilde erkekler önüme geçti, daha fazla çalışmak, daha fazla kanıtlamak, daha fazla okumak yani her şeyin daha fazlasını yapmak zorunda kaldım. Edebiyatın içine girdikçe buranında tıpkı hayatın başka alanlarında olduğu gibi eril tahakküm altında olduğunu gördüm. Erkeklerin sözleri, erkeklerin yarışmaları, erkeklerin ödülleri var. Oysa kadınların adı yok, sesi yok. Bu proje ile kadın dayanışmasının, gücünün, mücadelesinin edebiyatta da ses getirmesini istedim” ifadelerini kullandı.

 

KİTABIN TÜM GELİRLERİ KADIN DERNEĞİNE BAĞIŞLANACAK

 

Ergenekon “Kitapta öyküleri ile yer alan yazarlar seçkiden elde edecekleri tüm geliri bir kadın derneğine bağışlayacaklar. Bu şekilde kadınların emeği yine kadınlar için kullanılmış olacak.

Bu çalışma ile kadınlar kendi gözleri ile sizlere kadınları aktarmaya çalışıyorlar. Okurlarımız her bir öyküde kadınların sessiz çığlıklarını duyacak, öyküleri anlatan her bir resimde sessiz bakışlarını görecek, güçlerini ve varoluşlarını eşsiz bir duygu yoğunluğuyla yaşayacak” dedi.

 

 

HER YIL BİR YAZAR ARTARAK YAYIN GELENEKSELHALE GELECEK 

 

Bodrum’da yaşayan yazar Ayser Özbulut ise yaptığı açıklamada “Bu projenin güzel yönü sadece bu sene ile sınırlı olmaması. Proje 2021 senesinde 21 kadınla başladı ancak devamı da gelecek. 2022 senesinde ise 22 Kadın ve 22 Öykü ile yeniden aramızda olacaklar. Kitabı 8 Mart dünya Emekçiler Günü’nde yayınladık. Kitapta her yazarın gerçek hayatından bir öyküsü var. Burada amacımız kitaptan elde edilecek gelir ile önce barınma ve eğitim ihtiyacı olan kadınlarımızın hayatına yine bir kadın derneği aracılığı ile dokunabilmek. Pandemi sürecinin tamamlanmasının ardından özellikle kırsal mahalle ve köylerde yazarlarımızla sık sık kadınlarımıza yönelik sohbet toplantıları gerçekleştirmek istiyoruz. Bu şekilde kadınlarımızın eğitim düzeyinin arttırmak ve bilinçlendirmek için kitaba ileride katkı verecek bireylerinde çoğalacağına inanıyorum. Böyle bir oluşum içerisinde bulunmaktan mutluyum” dedi.

 

21 Kadın 21 Öykü kitap seçkisinde yer alan yazarlar: Aybüke Çolakoğlu, Ayser Özbulut, Belgin Bıyıkoğlu, Berrin Yelkenbiçer, Birsen Yurtdaş, Dilek İşcen Akışık, Elif Yalçın, Esra Sungun, Ferah Aladağ, Feride Cihan Göktan, Funda Ergenekon, Gülşah Babayiğit, Hatice Dökmen, Kerime Ural Cengiz, Meral Kurulay, Meyrem Karadeniz, Mezbure Keleş, Neslihan Eruslu, Nesrin Aslan, Raziye Demiralay, Zeynep Kasap.




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI