Bugun...


Yatağanlılardan yer altı kömür ocaklarına tepki: Göçük ve grizu patlamaları tehlikesi ile karşı karşıyayız
Tarih: 19-01-2022 18:49:10 Güncelleme: 19-01-2022 19:03:10 + -


Muğla’nın Yatağan ilçesindeki yatağan yeşil Yaşam Derneği ilçede bulunan Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş.’nin hukuksuz bir biçimde Bozüyük yer altı kapalı kömür ocağı madencilik faaliyetinin durdurulması için dava açıldığını duyurdu.

facebook-paylas
Tarih: 19-01-2022 18:49

Yatağanlılardan yer altı kömür ocaklarına tepki: Göçük ve grizu patlamaları tehlikesi ile karşı karşıyayız

Dernek Başkanı Kazım  Erol yaptığı açıklamada “Yatağan halkının sağlıksız ve tehlikeli bir coğrafyada yaşatılmak istenmesine sessiz kalıp göz yummamız mümkün değildir. 40 senedir açık işletmecilik yüzünden zeytinliklerimizi, bağ bahçelerimizi, arkeolojik kültür varlıklarımızı, sit alanlarımızı, köylerimizi, hanelerimizi, suyumuzu, temiz havamızı, sağlığımızı, iş kazalarında canlarımızı kaybetmenin üzüntüsü, stresi, kaygısı içindeyken tüm bunlar yetmezmiş gibi bu kez göçükler, grizu patlamaları gibi bambaşka tehlikelerle yüzyüze bırakılmak isteniyoruz” diye konuştu.

Muğla’nın Yatağan ilçesinde yaklaşık 40 yıldır faaliyetini sürdüren Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş tarafından ilçeye bağlı Bozöyük bölgesinde “ÇED Kararı”,  “İşletme İzni” ve diğer resmi izinleri olmaksızın hukuki olmayan yollarla yeniden kapalı yeraltı ocak kömür işletmeciliği yapmak için  hazırlık faaliyetlerine başlaması köylülerin ve çevrecilerin sert tepkisine neden oldu.

 

 

GÖÇÜKLER VE GRİZU PATLAMALARI İLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Geçtiğimiz günlerde termik santral yönetiminin hakkında 1 milyon TL. maddi ve manevi tazminat davası açtığı Yatağan Yeşil Yaşam Derneği Başkanı Kazım Erol yaptığı açıklamada “ Öyle ya da böyle Şirket’in ilçemizde yeraltı madencilik faaliyetlerine başlaması demek, zaten 40 senedir açık işletmecilik yüzünden zeytinliklerimizi, bağ bahçelerimizi, arkeolojik kültür varlıklarımızı, sit alanlarımızı, köylerimizi, hanelerimizi, suyumuzu, temiz havamızı, sağlığımızı, iş kazalarında canlarımızı kaybetmenin üzüntüsü, stresi, kaygısı içindeyken, tüm bunlar yetmezmiş gibi bu kez göçükler, grizu patlamaları gibi bambaşka tehlikelerle yüzyüze kalacağız demektir” ifadelerini kullandı.

 

 

YER ALTI KÖMÜR OCAKLARININ FAALİYETİNİN DURDURULMASI İÇİN DAVA AÇTIK

Erol açıklamasının devamında ise dernek olanak, Yatağan halkının sağlıksız ve tehlikeli bir ortamda yaşatılmak istenmesine sessiz kalmayacaklarını ve göz yummayacaklarını belirterek “Maden Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne gereken başvurumuzu yaptık ve yetkililer iddiamız doğrultusunda gelip inceleme yaparak tutanak tuttu. Ayrıca 3213 Sayılı Maden Yasası 7’nci Madde hükümleri gereğince sürdürülmekte olan hukuksuz faaliyetlerin durdurulması için Muğla İdare Mahkemesi’nde dava açtık. Yaşadığımız köylerimizin kasabalarımızın altında her an patlamaya ve çökmeye hazır tüneller istemiyoruz” diye konuştu.

 




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI