Bugun...


Avukat Kazmaz: Cumhurbaşkanı, kanunu kaldıramaz
Tarih: 22-03-2021 10:44:13 Güncelleme: 22-03-2021 11:16:13 + -


Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşayan ve Karadeniz’de Derelerin Kardeşliği Mücadelesi’nde verdiği hukuk desteği ile tanınan ünlü avukat remzi Kazmaz yaptığı açıklamada “İstanbul sözleşmesi halen yürürlüktedir. Bugünden itibaren Cumhurbaşkanının tek taraflı işleminin iptali için Danıştay’a ve bireysel başvuru olarak Anayasa Mahkemesi’ne başvurular yapılacaktır. Çünkü milletler arası antlaşmalar kanun hükmündedir” dedi. Kazmaz İstanbul Sözleşmesi’nin yasal ve güncel durumunu değerlendirdi.

facebook-paylas
Tarih: 22-03-2021 10:44

Avukat Kazmaz:  Cumhurbaşkanı, kanunu kaldıramaz

Muğla’nın bodrum ilçesinde yaşayan ve Muğla’da verdiği çevre ve doğa mücadelelerinde çevrecilerin öncüsü Karadeniz’de ise Derelerin Kardeşliği Mücadeleleri’nde HES’lere karşı halka verdiği destek ile bilinen ünlü avukat Remzi Kazmaz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Remi Gazete’de yayınlanarak kaldırılan İstanbul Sözleşmesi ile ilgili açıklama yaptı.

 

MİLLETLER ARASI ANLAŞMALAR KANUN HÜKMÜNDEDİR

 

 Kazmaz, Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi’ nin  24.11.2011 tarihli 6251 sayılı kanunla uygun bulunarak,29.11.2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirterek “Anayasanın 90/son maddesine göre Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası antlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasa’ya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesine başvurulamaz.Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası antlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası antlaşma hükümleri esas alınır.Yani İstanbul sözleşmesi halen yürürlüktedir . Bugünden itibaren Cumhur başkanının tek taraflı işleminini iptali için Danıştaya ve bireysel başvuru olarak Anayasa mahkemesine başvurular yapılacaktır” diye konuştu.

 

 

BUGÜNDEN İTİBAREN ANAYASA MAHKEMESİ’NE BAŞVURULAR BAŞLAYACAKTAR

 

Kazmaz Anayasa’ ya aykırılığı dahi ileri sürülemeyecek İstanbul Sözleşmesi’ni yürütme organının başı olan Cumhurbaşkanı'nın yürürlükten kaldırma hakkı ve yetkisi olmadığını belirterek “20 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanan 3718 sayılı Cumhurbaşkanı kararı yok hükmündedir. Yani İstanbul sözleşmesi halen yürürlüktedir. Bugünden itibaren Cumhurbaşkanı’nın tek taraflı işleminin iptali için Danıştay’ a ve bireysel başvuru olarak Anayasa Mahkemesi’ ne başvurular yapılacaktır




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI