Bugun...


Ünlü Profesör Bodrum’da bu manzarayı gördü şok oldu…50 kişiden 40’ında maske yok
Tarih: 31-07-2020 18:47:59 Güncelleme: 31-07-2020 18:57:59 + -


Muğla’nın Bodrum ilçesine tatil için gelen ünlü Prof.Dr. Mehmet Ceylan turistik ilçenin sahillerinde ve restoranlarında manzarayı görünce şok oldu.

facebook-paylas
Tarih: 31-07-2020 18:47

Ünlü Profesör Bodrum’da bu manzarayı gördü şok oldu…50 kişiden 40’ında maske yok

Ünlü Profesör Bodrum’da bu manzarayı gördü şok oldu…50 kişiden 40’ında maske yok

ANTERNHABER-  Ceyhan anterhaber.com’a  yaptığı açıklamada “Bayram tatili için geldim ancak sahile gittiğimde şok oldum , pandemi kuralları böyle olmamalıydı, aylardan beri anlatıyoruz. Elli kişiyle karşılaştığımda, 40’ında maske yok. Geri kalan 10’unun maskesi ise düzgün takılmamış. Sosyal mesafe kurallarına uyulmuyor. Vatandaşlar da işletmeler de uymuyor. Tatile gelenlerde aşırı bir rahatlama var bu iyi değil” dedi. Ciddi uyarılarda bulundu.

 Muğla’nın Bodrum ilçesine tatile gelenler bugün sahilleri doldurdu. Ancak plajlarda ve plajlara yakın olan işletmelerde pandemi kurallarına uyulmadığı ne işletmelerde neden sahillerde maske takılmadığı görüldü. Bodrum’ da tatilini geçiren ünlü Prof. Dr. Mehmet Ceyhan büyük tepki gösterdi.

 Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Torba Mahallesi'nde tatilini geçiren Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, tatilde gördüğü manzara karşısında şok olduğunu belirterek anterhabercom’ a Gazetesi'ne açıklamalarda bulundu.

 

 

YOLCULUKTA UÇAKTA VEYA OTOBÜSTE PENCERE KENARLARINI TERCİH EDİN

Bayram tatili için yola çıkacaklara yönelik açıklama yapan Prof. Dr. Ceyhan "Gidişler genelde büyük şehirlerden küçük yerleşim yerlerine oluyor. Yani virüsün yoğun olduğu illerden daha az olanlara. Ancak bu gidişlerde büyük şehirlere akın edenler o küçük kentlerin nüfusunu önemli oranda arttırıyor. Tabii Güneydoğu Bölgesi hariç. Güneydoğu’da şu an salgın yoğun. Peki bu yerleşim yerlerine nasıl ve hangi araçla gitmeliler? En güveniliri kendi araçlarını tercih  etmeleri. Mola verdikleri yerlerde, kısa sürede ihtiyaçları gidersinler. Virüsün miktarı ve virüsle  temas süresi önemli. Yemeklerini kalabalık yerlerde yemesinler. Otobüs ya da uçakta pencere kenarını tercih etsinler.

 

 VİRÜS HAYVANDAN BULAŞMAZ

 Ceyhan yaptığı açıklamada “Virüs hayvanlardan bulaşmaz. Ancak insandan insana bulaşır. Kurban kesim yerlerinden  yığılma olmamalı. Kurban kesimi dört güne yayılarak yapılmalı. Sosyal mesafe ve maske kurallarına mutlaka uyulmalı. Diyelim ki kurbanı kesende virüs var, diyelim ki keserken hapşırdı. Evde bıçağı, elimizi yıkamak gerekiyor. Sadece Kovid-19 için değil başka hastalıklar açısından da çiğ ete değdikten sonra el normalde mutlaka yıkanmalı” diye konuştu.

 

 

BAYRAMLAŞMA 4 GÜNE YAYILMALI

Ceyhan toplu taşıma araçlarının kullanımında araçların kesinlikle kalabalık olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini ve bayramlaşmanın ilk günlerinde acele edilmemesini dört güne yayılmasını önerdi.

 YAŞLILARIN BAYRAMINI TELEFON İLE KUTLAYIN

Prof. Dr. Ceyhan bayramlaşmada ise mutlaka pandemi kurallarına uyulması gerektiğini belirterek “ İdeali yaşlılarımızın, risk grubundaki yakınlarımızın bayramını telefonla kutlamak. Mutlaka gidilecekse kalabalık olmamalı, açık havada bayramlaşma tercih edilmeli. Sosyal mesafe ve maske kuralına mutlaka uyulmalı. Yani öpüşmek, el öpmek, sarılmak yok. Bayram ikramları, ortadan yenecek şekilde olmamalı. Küçüklere harçlık verilecekse zarf içinde verilmeli. Eller yıkanmalı. Büyüklerimizin evinden ayrılmadan önce ellerimizi değdiğimiz yerleri alkollü mendil ya da dezenfektan ile temizlemeliyiz” sözlerini kullandı.

 BODRUM VE SAHİL KENTLERİNDE TATİL YAPANLARI UYARDI

 Prof. Dr. Ceyhan “Bayram tatili için buradayım. Bodrum’dakilere bakıyorum.  Aylardır ne olursa olsun ülkemizin her yerinde pandemi kurallarının birebir uyulmasını söylüyoruz. Tehlikeli süreci henüz atlatmadık.  Elli kişiyle karşılaştığımda, 40’ında maske yok. Geri kalan 10’unun maskesi ise düzgün takılmamış olduğunu görüyoruz. Sosyal mesafe kurallarına uyulmuyor. Vatandaşlar da işletmeler de uymuyor. Tatile gelen çok rahatlamış, bu kadarda olmaz. Onlar da rahat davranırsa ortaya iyi bir sonuç çıkmaz. Açık alanlarda ortaya çıkmış çok sayıda vaka gördük. Açık havada yapılan nişanlar, askere uğurlama törenleri gibi. Mesafe bir buçuk metrenin altına indiyse, maske de takmadıysanız virüs açık alan-kapalı alan dinlemez” diyerek sözlerini tamamladı.

 




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI