Bugun...


Bodrum’da kadın avukatlar şiddete çok tepkili
Tarih: 25-11-2022 12:24:21 Güncelleme: 25-11-2022 12:36:21 + -


Muğla’nın Bodrum ilçesinde baroya kayıtlı kadın avukatlar kadına Şiddeti yönelik basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında konuşan Avukat Özgecan Tut “Gerek kadın kimliğimiz gerekse avukat kimliğimizle, Kadına yönelik şiddete ve cinsiyetçi egemen zihniyete karşı mücadelemizi gerçek adalete dair kararlı inancımız ile sürdüreceğiz” dedi.

facebook-paylas
Tarih: 25-11-2022 12:24

Bodrum’da kadın avukatlar  şiddete çok tepkili

Muğla Barosu’na kaYıtlı Bodrumlu kadın avukatlar bugün Adliye önünde kadına yönelik şiddet ile ilgili olarak basın açıklaması yaptı. Yaklaşık 30 kadın avukatın katıldığı açıklamaya erkek avukatlarda alkışlarla destek verdi.

 

AVUKATLAR KAMUYA AÇIK ALANDA KATLEDİLDİ

Muğla Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Hakları Komisyonu adına açıklama yapan Özgecan Tut, 326 günde 296 kadının öldürüldüğünü belirterek “Erkek şiddeti, yaş, meslek, statü, gelir ve medeni durum tanımaksızın varlık göstermekte. Daha bu yılın başında, meslektaşımız Av. Dilara Yıldız, olay yerine çağrılan polis memurlarının huzurunda kamuya açık bir alanda katledildi. Bu rakamlar nezdinde, erkek şiddetinin sistematik olmadığı, münferit olduğu beyanı arkasına sığınmak, gerçekleri görmezden gelmek anlamına gelmektedir” ifadelerini kullandı.

 

 

 

KADIN VE KADIN AVUKATLAR OLARAK MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ

Tut açıklamasında kadına yönelik şiddetin ve sonuçlarının ortadan  kaldırılması, taraf devletlerin imzaladıkları uluslararası sözleşmeler ve iç hukuk normları kapsamında devletlerin yükümlülük altında olduğunu belirterek “ CEDAW Sözleşmesi ile Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ne aykırı yasal düzenleme ve uygulamalardan kaçınılması hüküm altına alınmıştır. Bunlarla beraber, savunma adı altında, erkek şiddeti nedeniyle suçtan zarar gören kadınların davalarında kadını itibarsızlaştırma yolu ile cinsiyetçilik yaparak fail savunuculuğunu engellemek, cinsiyetçi yargılama kapsamında yargı kararlarının verilmemesini sağlamak içindir. Muğla Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu üyeleri olarak İran'da Mahsa Amini'nin başörtüsü gerekçe gösterilerek öldürülmesinin ardından güçlenen kadın hareketini selamlıyoruz. Mücadeleleri mücadelemizdir. Gerek kadın kimliğimiz gerekse avukat kimliğimizle, Kadına yönelik şiddete ve cinsiyetçi egemen zihniyete karşı mücadelemizi gerçek adalete dair kararlı inancımız ile sürdüreceğiz” dedi.

Tut’un açıklamasının ardından avukatlar kadına şiddeti alkışlarla protesto etti.

 

 

BASIN AÇIKLAMASININ TAM METNİ

 

25 Kasım 1960’ta Dominik Cumhuriyeti'ni yöneten Rafael Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele eden Mirabal kardeşlerin, cinsel saldırı ve işkenceye maruz bırakılarak vahşice katledilmesinin ardından, aradan geçen 62 yıl sonra kadınlar hala eşit haklar elde etmek adına mücadele ederek kadın bedenine biçilen rollerin dışına çıktıkları, bedenleri ve hayatlarına ilişkin karar verdikleri için tüm dünyada öldürülmekte ve baskı altında tutulmaktadır.

Bu sistematik şiddetin sürdürülmesinde payı olan devlet politikaları ve yeni icat edilmeye çalışılan yasal düzenlemeler eliyle ayrımcılığı ve eşitsizliği, dolayısıyla kadın, LGBTİ+lar ve çocuklara yönelik erkek şiddeti ve yasal hak ve kazanımların ihlalleri her geçen gün artmakta.

 

Yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlenen haberlere göre erkekler, Türkiye’nin birçok ilinde,

- 1 Ocak 2022- 23 Kasım 2022 dönemindeki 326 günde, en az 296 kadını öldürdü.

- Erkeklerin öldürdüğü 17 kadın Türkiye’ye göç eden kadınlardı.

- 1 Ocak 2022- 23 Kasım 2022 dönemindeki 326 günde en az 169 kadının ölümü basına "şüpheli" olarak yansıdı.

- 2022’nin ilk dokuz ayında erkekler 118 kadını taciz etti,

- 187 çocuğu istismar etti,

- 605 kadına şiddet uyguladı,

- 24 kadına tecavüz etti.

- Erkekler en az 372 kadını seks işçiliğine zorladı.

- 2022 yılın ilk dokuz ayında en az 32 çocuğu öldürdü.

 

Erkek şiddeti, yaş, meslek, statü, gelir ve medeni durum tanımaksızın varlık göstermekte.

Daha bu yılın başında, meslektaşımız Av. Dilara Yıldız, olay yerine çağrılan polis memurlarının huzurunda kamuya açık bir alanda katledildi.

Bu rakamlar nezdinde, erkek şiddetinin sistematik olmadığı, münferit olduğu beyanı arkasına sığınmak, gerçekleri görmezden gelmek anlamına gelmektedir.

1999 da 25 Kasım tarihi Birleşmiş Milletler tarafından "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" ilan edilmiştir. Ancak görüyoruz ki bu tarihten itibaren, sadece ülkemizde değil, tüm dünyada kadınlara yönelik sistematik şiddet, cinsiyetçi politikalar uygulanmaya, uluslararası sözleşmelerin yükümlülükleri yerine getirilmeyerek, etkin bir şiddet mücadelesi izlenmemektedir.

 

Bununla beraber, her yıl taciz, tecavüz kadın cinayeti ve bunun gibi türlü toplumsal, ekonomik, psikolojik ve fiziksel şiddet biçimlerine maruz kalan kadınlar rakamlarla anılırken diğer yandan erkek şiddetine karşı mücadele eden kadınların sayısı gittikçe artmakta ve örgütlü mücadelenin değeri vazgeçilmez önem kazanmaktadır.

Muğla Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu, tüm baroların kadın hakları komisyonları ve kadın hak mücadelesi veren örgütler bu yıl da şiddet uygulayan erkeklerin etkin yargılanmasını, cezasızlığın son bulmasını, iyi hal indirimlerinin uygulanmamasını sağlamak adına mücadelelerini sürdürmekte ve bu kapsamda takip edilen davalarda etkin sonuçlar ve kazanımlar elde etmişlerdir. Kadınların yalnızken ulaşmaları güç olan adalete erişim hakkı için mücadele etmişlerdir.

 

Kadına yönelik şiddetin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması, taraf devletlerin imzaladıkları uluslararası sözleşmeler ve iç hukuk normları kapsamında devletler yükümlülük altındadır. CEDAW Sözleşmesi ile Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ne aykırı yasal düzenleme ve uygulamalardan kaçınılması hüküm altına alınmıştır.

 

Bugüne kadar imzalanmış olan tüm uluslararası sözleşmelerin yaşama geçirilmesinin sağlanması, olumlu yöndeki çağdaş hukuksal düzenlemelerin yaşama geçirilmesi kaçınılmazdır.

 

Biz Muğla Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’nun varlık nedeni

 

Devletin kadınlara yönelik her türlü şiddet eylemini açık bir şekilde kınaması ve cinsiyetçi dil, eylem ve uygulamalardan uzaklaşmasını sağlamak içindir,

Cinsiyetçi ve kadın erkek eşitliğini hükümsüz kılan yasal düzenlemelerin ve uygulamaların kaldırılmasının, bu bağlamda ilgili çalışmaların kadın hak mücadelesi veren örgütleriyle birlikte hayata geçirilmesinin sağlanması içindir,

Kadına yönelik şiddet eylemleri nedeni ile yargılanan erkeklere "haksız tahrik indirimi" ve "iyi hal indirimi" uygulamaktan vazgeçilerek uluslararası sözleşmeler hükümlerine istinaden var olan yasaların uygulanmasını sağlamak içindir,

Aile içi şiddeti ve genel olarak kadın ve çocuklara yönelik şiddeti önlemek için iç hukuk normlarının ve Anayasal düzlemde korunan uluslararası sözleşmelerin uygulanabilirliğinin sağlaması içindir,

Kadınların ekonomik özgürlüğünün sağlanması ve fırsat eşitsizliğinin ortadan kaldırılması için kreş, sosyal güvenlik, parasız eğitim ve parasız sağlık gibi haklardan yararlanılmasının sağlanmasına destek sağlamak içindir ve

Bunlarla beraber, savunma adı altında, erkek şiddeti nedeniyle suçtan zarar gören kadınların davalarında kadını itibarsızlaştırma yolu ile cinsiyetçilik yaparak fail savunuculuğunu engellemek, cinsiyetçi yargılama kapsamında yargı kararlarının verilmemesini sağlamak içindir.

Muğla Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu üyeleri olarak İran'da Mahsa Amini'nin başörtüsü gerekçe gösterilerek öldürülmesinin ardından güçlenen kadın hareketini selamlıyoruz. Mücadeleleri mücadelemizdir.

 

Gerek kadın kimliğimiz gerekse avukat kimliğimizle, Kadına yönelik şiddete ve cinsiyetçi egemen zihniyete karşı mücadelemizi gerçek adalete dair kararlı inancımız ile sürdüreceğiz.

25.11.2022

 

Muğla Barosu Kadın Hakları ve

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Hakları Komisyonu

 




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI