Bugun...


Binlerce yıllık Latmos’ta tonlarca ağırlıktaki kayayı patlattılar
Tarih: 12-06-2021 12:02:13 Güncelleme: 12-06-2021 12:08:13 + -


Milas’a bağlı Bafa’da binlerce yıllık tarih öncesi dönemlere ait kaya resimlerinin bulunduğu Latmos Dağları’nda, tonlarca ağırlıktaki granit bir kaya kütlesinin defineciler tarafından plastik patlayıcı ile patlatılarak, parçalandı. İhbarın ardından jandarma ekiplerinin çalışma başlattığı ve olayın faillerinin yakaladığı bildirildi.

facebook-paylas
Tarih: 12-06-2021 12:02

Binlerce yıllık Latmos’ta tonlarca ağırlıktaki kayayı patlattılar

Milas’ta tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan Bafa Mahallesi’ndeki Latmos Dağları, son günlerde iddiaya göre defineciler tarafından talan ediliyor. İhbarlar üzerine harekete geçen Milas Jandarma Komutanlığı’na bağlı Bafa Jandarma Karakol Komutanlığı ise kültür varlıklarının korunması ve şüphelilerin yakalanması için bölgede 7/24 devriye faaliyeti yürütüyor. Son bilgiye göre ise olayın faillerinin jandarmanın operasyonuyla yakalandığı bildirildi.

 

DEFİNECİLER ALETLERİ BIRAKIP KAÇTI

 

Bölgede dağcılık yapan ve Latmos’un, Bafa Gölü’nün, Herakleia Antik Kenti’nin, civardaki tüm tarihi eserlerin korunması gerektiğini söyleyen Yüksel Alpkaya, sosyal medyada bir açıklama yaparak talan ve tahribat iddialarını gündeme getirdi.

 

Paylaşımına “Merhaba Bafalılar…” diyerek başlayan Alpkaya, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Bildiğiniz üzere, Bafa ve çevresi geçmişi 8-10 bin yıl öncesinden başlayan ve günümüze kadar uzanan periyoda kadar görülebilen tarihi kalıntılarla doludur. Ancak, ne yazık ki, bu zengin tarihi mirasımız gözü para hırsıyla dönmüş, tarihi eserleri bir taş parçası gözüyle bakan define avcıları tarafından talan edilmekte bizler de bu talana seyirci kalmaktayız.

 

Daha dün, defineciler tarafından güpe gündüz Bafa Gölü kıyısında bulunan Otluboğaz diye isimlendirilen bölgedeki bir kaya blogu plastik patlayıcı kullanılarak patlatılmış ve çevredeki kaya mezarlarının hepsi kazılarak define arandığı tespit edilmiştir. Verilen hasarı fotoğraflardan da görebilirsiniz. Bu zararı verenlerin define bulup bulmadıkları bilinmiyor, ancak çevrede bulunan birkaç kişi Jandarma'ya ihbarda bulunmuş Jandarmanın geldiğini gören defineciler, kazı için kullandıkları jeneratör, hilti, kazma, kürek ve patlayıcıları olay yerinde bırakarak, geldikleri kayıkla olay yerinden kaçmışlardır.

 

Bugün için definecilerin yakalandığı bilgisine ulaşılmıştır. Daha detaylı bilgi edindiğimde sizlerle paylaşırım.

 

Bunu sizlerle paylaşmak istedim. Çünkü bu güzellikleri ancak hep beraber koruyabiliriz.”

 

 




Kaynak: habermilas.com

Editör: Melis Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI