Bugun...


Muğla’nın Deprem Master Planı acilen yapılmalı, uyarısı geldi
Tarih: 04-03-2021 10:23:20 Güncelleme: 04-03-2021 10:27:20 + -


İnşaat Mühendisleri Odası Muğla Şube Başkanı Azmi Cihangir Aygın Muğla'nın deprem master planının en kısa sürede hazırlanması gerektiği çağrısında bulundu.

facebook-paylas
Tarih: 04-03-2021 10:23

Muğla’nın Deprem Master Planı acilen yapılmalı, uyarısı geldi

İnşaat Mühendisleri Odası Muğla Şubesi Muğla ilinin deprem master planının yapılması için acil çağrıda bulundu. Cihangir “En son İzmir depreminden mutlaka ders çıkarmamız gerekir, 70 km. uzakta meydana geldi ama büyük bir faciaya neden oldu, bu nedenle Muğla’nın deprem master planı acilen yapılmalı” dedi.

 

MUĞLA FAY HATLARI ÜZERİNDE, DEPREM TEHLİKE HARİTALARI ORTAYA ÇIKARILMIŞTIR

 

Oda binası önünde açıklama yapan oda başkanı Azmi Cihangir Türkiye’nin aktif deprem kuşağı olarak bilinen önemli fay  hatları üzerinde yer aldığını belirterek “ Muğla ili için de Batı Anadolu fay hattı, Ula-Ören fay hattı, Rodos-Fethiye, Fethiye- Burdur fay hattı başta olmak üzere tüm fay hatları yerbilimciler tarafından tespit edilmiş, bilimsel toplantılarda bu veriler defalarca paylaşılmıştır. Bunun dışında Muğla İl merkezi ve ilçelerin kurulduğu zeminlerin yapısı, yer altı su seviyesinin yüksek olması nedeni ile sıvılaşmanın olabileceği alüvyon zeminleri de bilmekteyiz. Tüm bu veriler ışığında deprem tehlike haritaları ortaya çıkmıştır” dedi.

 

 

İZMİR DEPREMİNDEN MUTLAKA DERS ÇIKARMAMIZ GEREKİR

 

Muğla ilinin kurulu olduğu zeminin jeolojik özelliklerini ve aktif fayların konumlarını değiştirilmesinin mümkün olmamakla beraber deprem hasarlarına karşı alınacak önlemler ile maddi hasar, can ve sosyo-ekonomik kayıpların makul seviyelere indirilmesinin mümkün olduğunu belirten Cihangir “ En son yaşadığımız İzmir depremi gösterdi ki İzmir'e 70 kilometre uzakta bir deprem, İzmir'de birçok bina yıkılmasına sebebiyet verdi. Bu da yapı zemin-etkileşimini önceleyerek mevcut yapı stoğunun analizinin ivedilikle yapılması gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Bu sebeple Muğla'nın deprem master planının en kısa sürede topluma açık, şeffaf, iyileştirme ve geliştirmeye uygun, daha sonraki ihtiyaçlara esnek bir şekilde cevap verecek yapıda hazırlanması gerekmektedir. Bu hususta kent yerel yöneticilerine, kentsel planlama, arazi kullanımı ve yapıların denetimi konusunda önemli görevler düşmektedir” ifadelerini kullandı.

 

KONTROL DIŞI VE HIZLI ŞEHİRLEŞME RİSKİ ARTTIRIYOR

 

Cihangir açıklamasının devamında ise “Kontrol dışı ve hızlı şehirleşme, hatalı şehir ve bölge planlaması ile yanlış inşaat teknik ve uygulamaları, yetersiz alt-yapı ve çevresel bozulma, imar barışı gibi alınana hatalı kararlar deprem riskinin yüksek seviyelere ulaşmasına yol açmış bulunmaktadır

Muğla’daki bina türü yapıların deprem dayanımlarının incelenmesindeki temel amaç, olası büyük bir depremde binaların hasar görme olasılıklarının tekil bina bazında tahmin edilmesi ve özellikle hasar görme olasılığı can kaybına neden olabilecek derecede yüksek olan binaların ve bu binaların bulunduğu alanların tespit edilmesi olmalıdır.Muğla genelinde deprem etkisi baz alındığında mevcut yapı stoğunun değerlendirilmesi uygun parametreler bu konuda eğitimli inşaat mühendisleri ile güvenilir ve hızlı sonuçlar verecek şekilde yapılmalıdır. Muğla Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm ilçe belediyelerinin afet yönetimi ve deprem master planının acilen yapılması gerekir” dedi.

 




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI