Bugun...


“Eğlence sektörü günah keçisi ilan edilmesin, yaşanan kaos önlensin
Tarih: 04-09-2020 21:41:06 Güncelleme: 18-09-2020 13:57:06 + -


Bodrum Belediye Meclis Üyesi İYİ Partili Atilla Serttaş yeme içme eğlence sektörünün yaşadığı sorunları meclise taşıdı. Bodrum Belediye Meclisi Eylül ayı olağan meclis toplantısında konuşan Serttaş sektörün günah keçisi ilan edilmesine tepki göstererek uygulamalardaki tutarsızlıklara dikkat çekti.

facebook-paylas
Tarih: 04-09-2020 21:41

“Eğlence sektörü günah keçisi ilan edilmesin, yaşanan kaos önlensin

Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Serttaş, Pandemi sürecinde sektörün yaşadığı sorunları dile getirerek kayıt altına alınması için Bodrum Belediye Meclisine verilen önerge ile bir konuşma gerçekleştirdi.

 

ÜLKENİN EĞLENCE SEKTÖRÜNÜN YARISI BODRUM’ DA

Konuşmasına siyasi bir yaklaşımla konuyu değerlendirmeyeceğini hiçbir siyasi partiyi hedef almadığını ifade ederek başlayan Serttaş, " Pandemi dönemi ile birlikte önce sağlığımızı korumaya sonra ekonomik olarak tedbirler almaya çalıştık. Bu süreçte ilk olarak kapanan yerler yeme içme eğlence sektörü oldu. 4-5 ay kapalı kaldık. Lakin mal sahipleri kiralarını istemeye devam etti. Ödemeler talep edildi. Bu sektörde özellikle personeller çok zor durumda kaldı. Hükümetimiz iyi kötü elinden geldiği kadar uzaktan çalışma ödeneği ile bu arkadaşlarımıza destek olmaya çalıştı. Lakin düşünün evlisiniz iki çocuğunuz var eviniz kira aldığınız bu parayla geçinmeye çalışıyorsunuz. Bu çok zor. Şimdi diyeceksiniz ki neden diğer bölgelerde bu konuda bu kadar gerginlik yok. Bakın anlatayım. Yeme içme eğlence sektörünün izin belgesi olan Açık Alkol TABDK belgeli işletme sayısı İstanbul'da 2000 civarında, Ankara'da  950  civarında, Muğla'da ise 4500 civarındadır. Yani ülkenin eğlence ve yeme içme sektörünün yarısı Muğla'da dır. Bodrum'da ise bin 2 yüz civarında TABDK belgeli işletme vardır. Bu ne demek aileleriyle birlikte 12 bin çalışan demektir. Tedarikçiler ve yan sektörlerle bu durumdan etkilenen 50 60 bin kişi vardır. Bu mesele bu binlerce kişiyi direk ilgilendiriyor. Unutmayın ekonomik sorunlar toplumlarda kısa sürede büyük sorunlar oluşmasına, çöküşlere sebep olur" dedi.

 

 

 

BELEDİYE KİMSEYE KIYAK YAPMAMIŞTIR TEŞEKKÜR EDERİM

Süreci anlatmaya devam eden Serttaş yeni normal dönem ile birlikte peyder pey işletmelerin açılmaya başladığını saatler konusunda yapılan görüşmeler neticesinde turizm bölgelerinde restoran ve kafeler ile ilgili sorunun ortadan kaldırıldığını ifade etti. Alınan tedbirlere tüm sektörün özenle uymaya çalıştığını belirten Serttaş, "Uygun olan işletmelerin kafe olarak faaliyete geçmesi için hem kaymakamlık hemde Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras'a teşekkür ediyorum.  Burada belediye hiçbir esnafa kıyak yapmamış, ilgili denetimleri yapıp bu ruhsatları vermiştir." şeklinde konuştu.

 

RUHSAT TANIMLAMASI KAOSU YAŞANIYOR

Açıklamalarına bir parantez açan Atilla Serttaş, "Bu süreçte görüldü ki bir ruhsat tanımı sorunu var, kim kafedir kim restorandır. Kimler müzik yayını yapabilir. Barlar ve gece kulüpleri nelerdir.  Bu işletmelerin tanımları ve uygulamaların net olması gerekmektedir. Benim önerim Belediye Meclisi'nin bir komisyon kurarak Bodrum için böyle bir çalışma yapmasıdır. "dedi.

İşletmeler açıldıktan sonraki süreçte hem antik tiyatroda hemde bazı otellerde konser duyurularının başladığını Bodrum'da da birçok kafe ve restoranda canlı müzik etkinliklerinin yapıldığını ifade eden Serttaş,  "İşletmeler açıldıktan bir süre sonra Gümbet'te toplu olarak bir kapama işleme gerçekleşti. Doğal olarak birçok işletmede bu sıkıntıya sebep oldu. Bir şikayet mekanizması devreye girdi. Bu süreçte ciddi denetlemeler yapıldı. Bir süre sonra bu iş korona bahane baskı şahane kıvamına geldi. Bakın birçok işletme 2-3 günde tutulan tutanaklarla kapama kararları verildi. Kolluk kuvvetleriyle esnaf sık sık karşı karşıya geldi. Aydınlık mı karanlık mı, lamba yanar yanmaz denetimleri yapıldı" dedi.

 

Süreçte yaşananlar ile ilgili serzenişte bulunan Serttaş, " Son 2 günde yapılan  denetimler ve tutanakların sonunda bir eleştirim olacak. Belediye seçilmişler tarafından yönetilir. Şehrin yönetimi seçilmişlerin elindedir. Bölgesinin ticari ve sosyal hayatını düzenlemek seçilmişlerin inisiyatifindedir. Atanmışlar devletin koyduğu kuralları denetlemekle görevlidir, seçilmişlerin bölgedeki amiri olmamalıdır. Resmi dairelerin hangisi 30 Ağustos Pazar günü açıktır. Hangi dairenin yazı işleri bu tarihte yazı yazıp kapama kararı uygulamaya gitmiştir. Ogün uygulanan kapamalar adaletlimidir. Yerel yönetim bu kararı uygulamadan  bir durup düşünmüş müdür? " dedi. Atilla Serttaş bu açıklamayı yaparken kaymakamlık tarafından paylaşılan basın bülteninde 30 Ağustos'ta kapatılan işletmelerin kapanma tarihi 31 Ağustos olarak açıklandı. 

 

 

KAFE RUHSATI SONRADAN ALINDI DİYE CEZALANDIRDILAR, DOĞRU MU?

Hıfzıssıhha kurulu tarafından alınan kararı okuyan Serttaş, "Belediye gönderilen yazıda sonradan verilen ruhsatlar iptal edilir diyor. 1-3-5-15 30 gün kapanır diyor. Alınan karar tartışmalıdır. Siz dün kasapken bu gün manav olabilirisiniz. Sonradan kafe ruhsatı aldınız diye sizi süresiz kapatmak nasıl bir adalettir. Denetimlerle cezalar verilebilir süreli kapatmalar uygulanır. Bunu yapmakta yerel yönetimin görevidir. Belediye burada denetimlerle cezaları verir, arsızlığı edepsizliği aşmış işletmeleri kapatma hakkı vardır. Lakin adaletsiz bir durum vardır. Antik tiyatroda paylaşılan görüntüleri hep birlikte izledik. Binlerce kişinin yan yana konser izlediği yerde yapılan işlemleri herkese sorduk. Israrla binlerce bilet satılmış günlerin olduğu yerlerin oraların özellikle durdurulması gerektiğini ifade ettik. Bu gün burada vakalar arttıysa sebebi antik tiyatrodaki konserler yüzündendir. Bodrumdaki işletmelerin çoğu 50-60 kişi müşteriye hizmet vererek kurallara riayet etmiştir. Etmeyenler muhakkak cezalandırılmalıdır. Bu süreçte uygulanan cezalar adaletsiz olmuştur ve süresiz kapatmaların yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir. Bu iş böyle devam ederse sorun çığ gibi büyüyecek birçok sektör olumsuz etkilenecektir." ifadelerini kullandı. 

 

PANDEMİ İLE MÜCADELEYİ HERKES YAPMALI

Bodrum ülkemizin en önemli turizm bölgesidir. Yeme içme hizmet sektörü bölgenin üçte bir halkını etkileyen bir sektörüdür. Pandemiyle mücadeleyi hep birlikte yapacağız.Bu tedbirleri hep birlikte uygulayacağız. İşletmelerimizi kurallara uygun çalıştıracağız. Bodrum'da müzikte olacak, sanatta olacak, şiirde olacak, türküde olacak hepsi olacak. Kafe ruhsatları nedir, kim akustik müzik yapacak, kim amfili müzik yapacak belirlemek lazım.Bu esnaf mağdur kalmasın. Ben bu sektörde çalışanlara Allahtan sabır veresini diliyorum. Ama biz Bodrum'un yaşam biçimine, Bodrum'un kültürüne, turizm anlayışına pandemi bahane edilerek uygulanan baskılarla boyun eğdirilmesine izin vermemeliyiz. Pandemiyle hep birlikte mücadele edeceğiz mücadelemize ara vermeden sürdüreceğiz" dedi.

 

 




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI