Bugun...


MUÇEP “Küdür 'de işletme sahibinin rant kaygısı değil, doğamız kazansın”
Tarih: 26-05-2020 21:51:53 Güncelleme: 26-05-2020 21:54:53 + -


Bodrum’un Yalıkavak mahallesi Küdür Mevkii’nde yıkılması beklenirken yeniden yapılan beach clup iskelesi ile ilgili olarak Muğla Çevre Platformu Bodrum Meclisi yazılı açıklama yaptı açıklamada “Dileriz bir işletme sahibinin rant kaygısı değil, doğamız kazansın” denildi.

facebook-paylas
Tarih: 26-05-2020 21:51

MUÇEP “Küdür 'de işletme sahibinin rant kaygısı değil, doğamız kazansın”

MUÇEP “Küdür' de işletme sahibinin rant kaygısı değil, doğamız kazansın”

 

 

İSKELE YIKILDI DENİLİRKEN YENİDEN YAPILMIŞTI

 

MUÇEP Bodrum Meclisi bugün yaptığı yazılı açıklama da  Yalıkavak Mahallesi ‘nde Bodrum Belediyesi tarafından yıkımı gerçekleştirildiği belirtilen ancak yeniden yapıldığı ortaya çıkan beach clubın işletmesi ile ilgili yasal süreci ve gelişmeleri anlatan yazılı basın açıklaması yaptı.

 

BÖLGE 1. DERECE DOĞAL VE ARKEOLOJİK SİT ALANIDIR

 

Bodrum Belediye Başkanlığı’nın Küdür ve Dodo Beach ile ilgili yaptığı kamuoyu açıklamasının ardından, Muğla Çevre Platformu Bodrum Meclisi olarak, çok önemsediğimiz bu yarımada ile ilgili görüşlerimizi biz de kamuoyu ile paylaşmak istedik.

 

Bodrum ilçesi, Yalıkavak Mahallesi Küdür Yarımadası barındırdığı tarihi ve doğal  değerler açısından 1980 li yıllardan bugüne Bodrum’un  gündeminde yer almaktadır.

 

Eski tanımlamalarla  1.derece doğal sit, 1 ve 2.derece arkeolojik sit alanları,antik limanlar ve 4 milyon m2 mera alanından oluşan , uluslar arası anlaşmalara konu olan, Akdeniz  fokların üreme ve yaşam  alanlarını barındıran  çok kıymetli bir coğrafyadır.

 

Bu nedenlerle Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2014 yılında başlattığı Sit Alanlarının Yeniden Değerlendirilme sürecinde, bilim insanları , STK.lar ekolojistler, çevre aktivistleri, Küdür halkı yarımadanın yeniden koruma kapsamına alınması için yoğun çaba sarfettiler.

 

 

KESİN KORUNACAK HASSA ALAN OLARAK TESCİL EDİLDİ

 

 

            ****Tüm bu çabalar neticesinde  yarımadanın yerleşim bulunan bölgesi dışındaki büyük bölümü   12/02/2020 tarihinde Resmi Gazete’de de  yayınlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı kararı ile “Kesin korunacak hassas alan” olarak tescil olundu.

 

            ****Bu karar sonucunda, alan kapsamında bulunan ve 1997 yılından bugüne el değiştirmelerle ,ruhsatsız yapılanmasıyla ve mevzuta aykırı iskelesi ile gündemden düşmeyen,belli bir zümrenin kullanabildiği Dodo Beach isimli işletmenin yıkımı  yeniden gündeme geldi. Bodrum Belediyesince sürece ilişkin yapılan açıklama üzerine bizler de değerlendirmelerimizi paylaşıyoruz.

1-) Anılan işletme, mülkiyeti Hazineye ait mera vasıflı alanda yaklaşık 14.000 m2 lik alanda bulunmaktadır . Bodrum Belediyesince 22.02.2017 de  1.derece doğal sit alanında bulunduğu için tahliye edilmiş ve kaçak ve ruhsatsız yapıları  yıkılmıştır.

 

2 -) İşletme Çevre Şehircilik Bakanının bizzat kendisinin  defaten 1.derece sit alanlarının kapsamı dışında olduğunu beyan etmesine rağmen 2018 yılında İmar barışı diye bilinen yasadan yararlanarak  Belediyenin yıkımı sonrasında yeniden yaptığı kaçak yapılar için Yapı Kayıt Belgesi almış, 12/02/2020 tarihinde bölgenin Kesin Korunacak Hassas alan  ilanı üzerine bu belge  Çevre ve Şehircilik  Müdürlük Yapı belgesi değerlendirme Komisyonunca 13/03/2020 tarihinde iptal edilmiş, baştan beri mevzuata aykırı ahşap iskelelere ilişkin 3 yıllık sözleşmesi de  06/04/2020 tarihinde yine bölgenin Kesin Korunacak Hassas Alan ilanı üzerine feshedilmiştir.

 

3-) İptal edilen Yapı Kayıt Belgesi iptaline karşı işletme sahibinin  açtığı dava Muğla 2.İdare Mahkemesi 2020/725 E.no.su ile derdesttir.

            Bu dosya üzerinden mahkeme, İYUKn.27/ 2. istinaden Yürütmeyi Durdurma kararı verdiğinden Belediyenin  3091 sy.lı kn.uyarınca Kaymakamlık Makamı ile birlikte başlattığı yıkım işlemleri durmuştur.

 

            Basında ve Sosyal medyada  anılan işletmenin “yıkılarak,  tahliyesinin tamamen gerçekleştiği” başlıkları ile verilen haberler, Bodrum Belediyesi’nin kamuoyuna yaptığı açıklamada “yıkılarak,  tahliyesi tamamen gerçekleşmiştir” şeklinde yer almamıştır. 

 

 4-) Davalı Çevre Şehircilik İl md.15.05.2020 tarihinde  davaya verdiği cevapta bölgenin ekolojik önemine değinerek YD.kararının kaldırılmasını talep etmiştir. Usul kuralları gereği, Mahkemece önümüzdeki günlerde YD kararı hakkında yeni bir değerlendirme yapılacaktır. Bizler de bir an önce bu kararın kaldırılmasını umuyoruz. Dileriz bir işletme sahibinin rant kaygısı değil, doğamız kazansın.          

 

 

            SONUÇ OLARAK

 

  1-Varsa YD.kararından sonra alanda yapılan   yapı ve yapı ekleri  hukuken dava ve YD konusu olmadığından  bunlar hakkında Belediyece ayrıca yapı tatil tutanakları düzenlenip 2863 sy.lı Kn.gereği Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna ihbarlar yapılmalıdır.              

            2-) Ahşap  İskeleler ivedilikle kaldırılmalıdır

            3-) İşletme sahipleri,  kiracılık sıfatı kalmadığı için mevcut yapıların zilyetliğini muhafaza edemezler ve  ticari faaliyette bulunamazlar.

            4-) Kıyı Kanunu ihlallerinin  bulunup bulunmadığı yeniden tesbit edilebilir.

            5-) Bodrum Belediye Başkanlığının ,Muğla 2.İdare Mahk.deki davaya davalı ÇŞB İl md. yanında katılarak destek olması  mümkündür.

 

            Doğa kaybederse hepimiz kaybederiz.




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI