Bugun...


Zuhal Macit: Bodrum Yarımadası' nın “Kanal İstanbul” projesinden vazgeçin
Tarih: 04-09-2020 12:23:53 Güncelleme: 04-09-2020 12:23:53 + -


Muğla’nın Bodrum ilçesinde yapılması planlanan ve Bodrum Yarımadası’nı ikiye bölecek olan duble yolun tarihi, kültürel ve doğal sit alanlarına büyük zarar vereceğini belirten HDP Bodrum İlçe Örgütü Eş Sözcüsü Zuhal Macit yazılı basın açıklaması yaptı.

facebook-paylas
Tarih: 04-09-2020 12:23

Zuhal Macit: Bodrum Yarımadası' nın “Kanal İstanbul” projesinden vazgeçin

Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne çağrıda bulunan Macit “'Bodrum Çevre Yolu’ olarak tanımlanan bu proje,  karar ve projelendirme süreçleri ile çevresel etkileri açısından ‘Kanal İstanbul’ projesine benzemektedir. Çevre Düzeni Planı’nda ve Nazım İmar Planı’nda bulunmayan ve çevre yolu özelliği taşımayan, yüksek maliyetli bu ‘Rant Yolu’ndan hemen vazgeçin” diye konuştu.

 

Muğla’nın Bodrum ilçesinde Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan ve Torba Mahallesi’nden girip, Konacık, Dağbelen, Ortakent-Yahşi ve İslamhaneleri Mahalleleri’nden geçerek yarımadayı tam ortadan ikiye bölecek Bodrum Yarımadası Çevre Yolu Projesi’nin rant amaçlı olduğunu, yarımadanın tarihi, doğa, kültürel varlıklarına büyük zarar vereceğini belirten HDP İlçe Örgütü Eş Başkanı Zuhal Macit bugün yazılı açıklama yaptı.

 

 

 

KARAYOLLARI ACİL OLARAK BU PROJEDEN VAZ GEÇMELİ, ANTİK KENTİN İÇİNDEN OTOYOL GEÇMEMELİ

Macit Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne projeden acil olarak vaz geçilmesi çağrısında bulunduklarını belirterek şunları söyledi. “Tatilini geçirmek için yerli ve yabancı turistleri Bodrum’a getiren yalnızca denizinin güzelliği ve gece eğlencelerinin çeşitliliği değildir. Begonvilleri, kendine has mimarisi, yeşil ve mavinin bütünleştiği koyları, doğa sporlarına uygun topoğrafyası ve tarihi dokusu birlikte Bodrum’a kimlik kazandırmaktadır. Özellikle yazın, tatilcilerin ve yazlık evi olanların gelmesi ile birlikte Yokuşbaşı – Ortakent arasında araç trafiğinin sıkıştığı gerekçe gösterilerek, Karayolları Genel Müdürlüğü’nce Bodrum Yarımadasını Doğu-Batı istikametinde ortadan bölecek bir yol yapılmak istenmektedir. Pedesa antik kenti başta olmak üzere arkeolojik ve doğal sit alanlarına büyük zararlar verecek olan bu yüksek maliyetli yolun, trafik sorununun çözümüne kayda değer bir katkı sağlamayacağı aşikardır.  Ama Torba’ dan İslamhaneleri’ ne kadar 18 kilometrelik güzergahın ve üç büyük kavşakla mevcut ulaşım ağına bağlantı yollarının etrafında, yaklaşık 60 milyon metrekare büyüklüğünde bir alanda yapılaşma baskısı oluşacaktır” dedi.

 

 

BU PROJE KANAL İSTANBUL PROJESİNE BENZEMEKTEDİR

Zühal Macit Bodrum’daki STK’larında projeye karşı ve tepkili olduğunu belirterek “Bodrum Çevre Yolu’ olarak tanımlanan bu proje,  karar ve projelendirme süreçleri ile çevresel etkileri açısından ‘Kanal İstanbul’ projesine benzemektedir. Her iki projede de kararlar  muhataplarının, yani doğrudan etkilenecek yurttaşların, sivil toplum örgütlerinin, siyasi partilerin ve hatta ilgili belediyelerin görüşleri alınmadan bir avuç bürokrat tarafından verilmiştir. Öncelikle projenin yapılmasıyla birlikte değerini onlarca kat arttıracak arazilerin hangileri olacağını bir avuç insanın biliyor olmasını hiç adil bulmuyoruz. Kanal İstanbul projesinde Kuveyt, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri uyruklu işadamlarının yanında Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın da, değerleneceği kesin olan parselleri satın almasındaki soru işaretlerinin benzerleri ile ‘Bodrum Çevre Yolu’ etrafındaki satın almalarda da karşılaşacağımızı biliyoruz. Bu nedenle biz, yapılması düşünülen ve çevre yolu vasfında olmayan bu yola ‘Rant Yolu’ demeyi tercih ediyor ve ilgililere sesleniyoruz tünel, köprü ve viyadükler ile yapılacak fiziki müdahale sonucunda doğal ve arkeolojik değerleri yok ederek Bodrum Yarımadasına onarılması mümkün olmayan zararlar vereceğinden, Çevre Düzeni Planı’nda ve Nazım İmar Planı’nda bulunmayan ve çevre yolu özelliği taşımayan, yüksek maliyetli bu ‘Rant Yolu’ndan hemen vazgeçin” ifadelerini kullandı.

 

PROJELERİN YARIMADANIN KİMLİĞİNİ KORUMASINA KATKIDA SAĞLAYACAK BİÇİMDE HAZIRLANMASI GEREKİR

 Macit açıklamasını “Bodrum’un ulaşım konusu, yarımadanın kimliğini korumasına katkı sağlayacak çevre projeleri bağlamında düşünülmelidir. Yol güzergahlarını sosyal mekân olarak düşünmek, tasarlamak yaşam kalitesinin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Bugün ya da gelecekte yapılacak yolların, enerji ve alt yapı yatırımlarının demokrasiye, insan haklarına, ekolojik, doğal ve kültürel çevreye saygılı olması gerekir. Bu nedenle,  yapılması gerekenleri konunun muhatapları ve uzmanlar ile  hep birlikte değerlendirerek karara varmak en doğru yöntemdir.  HDP Bodrum İlçe Örgütü Ekoloji  Komisyonu, bu konuda üzerine düşeni yapmaya hazırdır” sözleri ile tamamladı.

 

 

 

 

 

                                                 

 

 




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI