Bugun...


Usta gazeteci Oktay Akbal' ın eşi kitaplarını Türkan Saylan Merkezi'ne bağışladı
Tarih: 27-08-2020 11:32:30 Güncelleme: 27-08-2020 11:38:30 + -


Muğla'nın Ula ilçesi Akyaka Mahallesi’nde 2015 yılında 92 yaşında iken yaşamını yitiren usta gazeteci ve edebiyatçı Oktay Akbal’ın evindeki tüm kitaplığı, eşi Ayla Akbal tarafından Muğla Büyükşehir Belediyesi Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’ nde oluşturulan kütüphaneye bağışlandı.

facebook-paylas
Tarih: 27-08-2020 11:32

Usta gazeteci Oktay Akbal' ın eşi kitaplarını Türkan Saylan Merkezi'ne bağışladı

Muğla'nın Ula ilçesi Akyaka Mahallesi’nde eşi Ayla Akbal ile birlikte yaşarken 29 Ağustos 2015 tarihinde  92 yaşında iken yaşamını yitiren ve aynı mahalledeki mezarlığa defnedilen usta gazeteci ve edebiyatçı Oktay Akbal’ın eşi Ayla Akbal , tüm kütüphanesini ve hatıra eşyalarını Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı gerçekleştirilen Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’na bağışlama kararı aldı. Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi içerisinde “Oktay Akbal Edebiyat Kütüphanesi” oluşturuldu.

 

 

EŞİMİN EN GÜZEL HAYALLERİNDEN BİRİYDİ

Oktay Akbal Edebiyat Kütüphanesi’ndeki raflara kendi elleri ile eşinin kitaplarını yerleştiren Ayla Akbal bu kütüphanenin Oktay Akbal’ın hayali olduğunu ve gençlerin sadece okuyarak aydınlık yarınlara ulaşabileceğini söyledi.  Oktay Akbal Edebiyat Kütüphanesi’ndeki rafları eşinin eserlerini yerleştiren Ayla Akbal “Oktay’ın hayallerinden birini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Evimizde binlerce kitap vardı. Oktay sağlığında bu kitapların gençlerle, yeni okuyucularla buluşması için dağıtmaya başladı. 4500 kitabı Yıldız Teknik Üniversitesi Edebiyat bölümüne, Fransızca eserleri Galatasaray Üniversitesi’ne, bir bölüm kitabı da Muğla Üniversite’mize bağışladı. Oktay’ı kaybettikten sonra Akyaka’daki küçük evimizde bir kütüphane oluşturarak onu yaşatmak istiyordum ama ailevi sebeplerden olmadı. Daha sonra Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün bu eserlere sahip çıktı ve Muğla halkı aydındır, burada öğrencilerimiz de var, onlar bu eserlere sahip çıkacak ve bu değerli eserlerden yararlanacaktır dedi. Bende kendisine katılıyorum. Bu büyük tesisin bitirilmesini bekledik ve eserleri buraya getirdik. Birçok kitabı dağıttığımız için dostların da desteğiyle güzel bir edebiyat, sanat kütüphanesi oluşturduk” diye konuştu.

 

 

EŞİM OKTAY KİTAPLARI İLE BURADA YAŞAYACAK

Ayla Akbal konuşmasının devamında  “Kültür hizmeti yaptığımıza inanıyorum. Tamamlandığında 5-6 bin kitap, Oktay’ın arşivleri, daktilosu, dönemin edebiyatçıları Orhan Veli, Necati Cumalı, Melih Cevdet gibi yazar arkadaşları ile resimleri, ödül dolabı olacak.  Muğla sevdalısı Oktay Akbal bu kütüphane ile burada olacak ve yaşayacak. Zaten burada yaşıyor. Muğla’yı çok sevdi. Gençlerin okumasını çok isterdi ve aydınlık yarınlara okuyarak ulaşacaklarını inanırdı. Eserlerinin gençlerle buluşması onun hayaliydi. Hayalini gerçekleştirmenin de mutluluğunu yaşıyorum.” dedi.

 

 

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün  “Bu tesis içerisinde edebiyata, basına çok önemli katkılar sunan, Muğla sevdalısı Oktay Akbal’ın da kişisel eserlerini, arşivini gençlerimizle buluşturacak Oktay Akbal Edebiyat Kütüphanesi’ni oluşturduk. Ömrünün en verimli yıllarını Muğlamızda geçiren ve bu topraklara emanet ettiğimiz Oktay Akbal’ın bir hayalini daha gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Kıymetli eşleri Ayla Akbal kendi elleriyle kütüphaneyi oluşturuyor ve bu eserlerin gençlerle bulaşacağı günü iple çekiyor” diye konuştu.




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI