Bugun...


Av. Ersin Uslu "Savaşlarda Ölenler Pandemilerde Ölenlerden Daha Az"
Tarih: 04-04-2020 20:43:46 Güncelleme: 04-04-2020 23:21:46 + -


CORANA VİRÜSÜ HAKKINDA BODRUMLULAR NE DÜŞÜNÜYOR NE DİYOR ? Değerli okurlar, Türkiye ve dünyanın üzerine kabus gibi çöken Corana Virüsü hepimizin yaşamını feci şekilde etkiledi. Belki dünyanın hem ekonomik hem sağlık dengeleri alt üst olacak. Bodrum ilçemiz dış dünya ile yüzlerce yıldır birlikte yaşadı.

facebook-paylas
Tarih: 04-04-2020 20:43

Av. Ersin Uslu

 

ANTERHABER -  Hatta binlerce yıldır. Göçler , gelenler gidenler, ne 3 bin yıl önce de de günümüzde durmadı. Hala akın akın ilçemize gelenler var.

Peki Bodrumlular , vatandaşlarımız, salgın hastalık ile ilgili ne düşünüyor. Ne yapılması veya ne yapılmaması gerektiğini nasıl anlatıyor. Bizler çeşitli meslek gruplarından vatandaşlarımıza sorduk, onlar yanıtladı. Bugün ilk konuğumuz Bodrum’un siyasi ve ekonomik –sosyal yapısı ile ilgili gelişmeleri  çok iyi analiz eden  Uslu Hukuk Bürosu Yöneticisi Avukat Ersin Uslu. Ersin Uslu’nun yazısını aynen yayınlıyoruz.

 

 

Av. Ersin Uslu Yazdı:

SAVAŞTA ÖLENLER PANDEMİLERDEN ÖLENLERDEN DAHA AZ…  KORONA VİRÜS

 

Dünya Sağlık Örgütünün pandemi (Dünyayı etkileyen salgın) ilan ettiği COVID-19 diğer adıyla Korona Virüsü  alışkanlıklarımızı kökten değiştirdi. Pek çoğumuzun dokunulmaz alanlarına  müdahale eden  yeni alışkanlıklarımız hayatımızın bir parçası olarak kalacak mı?

Global ve yerel ticaret, Seyahat, Eğlence, Tatil, vb  alışkanlar yerini EvdeKal, digital ticaret, uzaktan çalışma, uzaktan eğitime mi bırakacak..

 

Evde, Sokakta, İşyerinde, Çarşı-Pazarda, Kafelerde, Kahvelerde yapılan sohbetler bitti mi?  

Dünya genelinde ölümlerin sayısı arttıkça virüsle ilgili kapsamlı bilgiler ulaştıkça endişelerimiz artıyor.

 

Tarih boyunca insanlar en çok pandemilerden öldü, ilginçtir ki savaşta ölenler daha az.

 

Dünya tarihinde yaşanılan pandemilerin bir çoğunda devletler yıkıldı,yeni devletler kuruldu. Bazen de  düzen değişti.

 

 

Salgın hastalıklar, Haçlı Seferleri sırasında da etkilerini sürdürdü. Haçlı ordularının Filistin’de tutunamamalarının en önemli nedenlerinden biri, saflarında yaygınlaşmış bulunan bulaşıcı hastalıklardı.

 

İspanyollar Amerika kıtasının keşfinden sonra kıtayı istila etmeye kalkıştıklarında en büyük “yardımcıları”, kendilerinin getirdiği Çiçek virüsünün yarattığı salgının yerli halkı güçten düşürmesi ve yok etmesi oldu

 

Ülkemizde de Balkan savaşları sırasında Trakya’yı ve İstanbul’u etkisi altına alan kolera salgınının ne kadar büyük yıkımlara yol açtığı ve ne büyük zorluklarla kontrol altına alınabildiği savaşın kaybedilmesinde etkili olduğu bilinen bir gerçektir.

 

Birinci Dünya Savaşı’nda ise 1915’te Çanakkale savaşlarının en şiddetli ve kritik döneminde Osmanlı ordusu, müttefiklerinden gerekli asker ve mühimmat desteğini alamamıştı. Çünkü müttefik Avusturya kuvvetleri, tifüs salgınının kol gezdiği Sırbistan’dan geçmekten çekinmişti.

 

Dünya genelinde yaşanan son Pandemi 1918 İspanyol gribi yaklaşık 75  milyon insanın ölümüne yol açtı. İspanyol gribi 1. Dünya savaşı sonlarında Avrupa’ya gelen ABD askerleri tarafından bulaştırıldı.

 

Örnekleri çoğaltmak mümkün..

 

Bilimsel gelişmeler, 19. yüzyılın sonlarından itibaren kitlesel salgın hastalıkların yıkıcı etkilerini yok etmeye başladı.  20. yüzyılın ilk yarısında antibiyotiğin keşfiyle  bulaşıcı hastalıklara karşı büyük bir başarı kazanıldı. Her ne kadar korona virüs aşısı bulunamadı ise de tedavisinde başarılı sonuçlar alınıyor.

Bodrum Belediyemiz  sosyal medyadan  ve mesajlarla halkımızı EvdeKal diyerek hemşerilerimizi uyarıyor.. Pazarda, açık işyerlerinde yeni hijyen kuralları  oluşturuldu.  Bunlar sevindirici gelişmeler.. Ancak toplumsal bilincin gelişerek kalıcı hale gelmesi  çok önemli.

 

Bodrum’u nasıl bir gelecek   bekliyor?

 

Korona Virüs tedbirleri nedeniyle bir çok ülke gibi ülkemizde kara, deniz ve havayolu sınır kapılarını kapattı. Turizm sezonu başladı, işletmelerimiz hazır ama önlemler nedeniyle rezervasyonların bir çoğu iptal edildi. Korona Virüs salgınının  dünyada en ağır biçimde etkilediği ve bir süre daha etkileyeceği sektör, turizm sektörü.  Bu durumun ülke ekonomisine vereceği zararın yanı sıra tek geçim kaynağı turizm olan Bodrum’a etkilerinin olacağı yadsınamaz bir gerçek.

 

Hükümetimiz tarafından açıklanan ilk pakette turizm sektörüne yönelik  bir takım destekler açıklandı. Yakın zamanda yeni destek paketlerinin   gündemde olması sevindirici bir gelişme.

 

Asıl sevindirici olan Türkiye’mizde Korona virüs önlemleri kapsamında alınan tedbirler sonuç veriyor. Türkiye’deki resmi korona virüs tablosu başka ülkelere göre çok daha iyi ..

Sevindirici olan bir diğer husus,  virüs salgınını atlattıktan sonra  turizmde talep patlaması yaşanacak olmasıdır. Tatil ihtiyacı vazgeçilmez ihtiyaçlar arasında ve  önceliklidir.

 

Kimsenin karamsar olmasına gerek yok, tedbirli olalım ve kurallara uyalım. Korona virüs salgınını atlattıktan sonra yeni bir dünyaya uyanacağız. Herkesin sağlığa ve hijyene önem verdiği daha temiz ve mutlu bir Bodrum  ve Türkiye  uzakta değil.

 

Sağlıcakla kalın..

 

 

 

 

 

 

 

 




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI