Bugun...


Bodrumlu Leyla Topal Anadolu lezzetleri ile ABD'yi fethetti
Tarih: 22-08-2020 19:49:39 Güncelleme: 22-08-2020 21:22:39 + -


Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Bitez Mahallesi’nde yaşayan ve on yıl önce ABD’ye yerleşen profesyonel tur rehberi Leyla Topal Zastrow yaşadığı eyaletin üniversitesinde ve önemli yüksek okullarda verdiği Türk Yemekleri Kursları ve Aşçılık Eğitimi el binlerce ABD’liye Türkiye’yi tanıttı.

facebook-paylas
Tarih: 22-08-2020 19:49

Bodrumlu Leyla Topal  Anadolu lezzetleri ile ABD'yi fethetti

ANTERHABER (ÖZEL) 500 ABD ’li Türk yemeklerini öğrenirken Türkiye’nin tarihi, kültürü ve doğa güzelliklerini öğrendiğini belirten Topal “Küçüklüğümden beri hayalim Bodrum’ u ve ülkemi dünyanın dört bir köşesinde tanıtmaktı. Bu hayalimi hem profesyonel rehber hemde aşçı olarak gerçekleştirdim. Türkiye’de yapılan geleneksel yemekler ile birlikte kültürümüzü tarihimizi öğretip ABD’lilerin ilgisini Türkiye’ye çekmeyi başardım” dedi.

 

Muğla’nın Bodrum İlçesi’ne bağlı Bitez Mahallesi’nde doğan ve yaşayan 50 yaşındaki Leyla Topal Zastrow ODTÜ İngilizce Öğretmenliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra Almanca ve İngilizce kokartlı profesyonel tur rehberi oldu. 1995  yılından bu yana rehberlik yapan Topal yaklaşık 30 ülkede Türkiye’yi tanıttı.

 

 

ALMANYA VE ABD’Yİ GÖRÜNCE ÜLKEMİN TANITIMINDA NE KADAR GERİDE OLDUĞUMUZU ANLADIM

Topal “O günün koşullarında Bodrum’dan bir kız çocuğunun ilçe dışına gidip okuması güçtü. Ancak çiftçilik ve jeep ile taşımacılık yapan babam beni 11 yaşında Almanya’ya ve 17 yaşında iken daha İstanbul’u görmeden ABD’ye göndermişti. O zaman ülkemin yurt dışında tanıtımının ne kadar geride olduğunu görüp , ülkemi çok iyi tanıtmak için rehber olmaya karar vermiştim” diye konuştu.

 

ÇOK ŞANSLIYIM ÇÜNKÜ HEROTOD İLE AYNI KENTTE DOĞMUŞUM

Leyla Topal Zastrow “ Ne şanslıyım ki tarihin babası Heredot ile aynı aynı kentte doğmuşum. O zamanlar Halikarnasos diye bilinen bu muhteşem yerleşim ben doğduğumda Bodrum denen dünyanın en şirin balıkçı ve süngerci kasabasıydı. Bizim evimiz Mozole’nin (Dünyanın Yedi Harikasından biri) duvarına neredeyse bitişikti. Arkadaşlarımla o kırık sütunlar arasında saklambaç oynamaya bayılırdık, bu anıtın dünya literatürüne ´´mozole-anıt mezar´´ diye bir sözcük kattığını, klasik çağın Anadolu’daki en güzel örneği olduğunu bilmeden. Yıllar sonra lisanslı turist rehberi olduğumda, ülkemde ve dünyanın farklı bölgelerinde yaptığım seyahatlerde daha çok idrak ettim ne kadar şanslı olduğumuzu Doğu -Batı arasında köprü vazifesi gören, medeniyetlerin kesiştiği, bilim, felsefe ve edebiyatın ilk tohumlarının atıldığı bu topraklarda doğmak, burada büyümek çok büyük bir ayrıcalıktı. Bu ayrıcalık aynı zamanda omuzlarımıza çok önemli bir sorumluluk yüklüyordu” diye konuştu.

 

 

ON YILDIR ABD’DE TÜRK GELENEKSEL YEMEKLERİ İLE TÜRKİYE’NİN GÖNÜLLÜ TANITIMINI YAPIYOR

Yaklaşık on yıl önce ABD’li finans uzmanı Bart Von Zastrow ile evlenerek Bodrum’ dan ABD’nin Wisconsin Eyaleti Madison kentine yerleşen Topal hemen Wisconsin Üniversitesi Yetişkinlere Yönelik Sürdürülebilir Eğitim Bölümü’ nde ders ve eğitim vermeye başladı.  Aynı eyaletteki  Orange Tree İmports Yemek ve Aşçılık Enstitüsü’nde Türkiye’de yapılan geleneksel Türk yemekleri üzerine eğitim veren  Zastrow on yılda yaklaşık 4 bin öğrenci ve kursiyere eğitim verdi.

 

 

DÜNYANIN EN ÖNEMLİ ÜÇ MUTFAĞINDAN BİRİNE SAHİBİZ

Türk mutfağının Çin ve Fransız mutfağı ile dünyanın en önemli ve en değerli üç mutfağından biri olduğunu belirten Topal “Amerikalılar sağlıklı beslenmekten çok uzaktalar, çoğunlukla dondurulmuş ve fast food denilen türde besleniyorlar. Türk mutfağının zenginliklerini öğrenenler eski alışkanlıkları bırakıp hem sağlıklı hemde çok çeşitli yemeklerimizi öğreniyorlar. Akdeniz’den Ege’ye Orta Asya’dan Mısır’a kadar olan bölgenin tüm unsurlarını Türk mutfağında görebilirsiniz” ifadelerini kullandı. Topal, Yemekler arasında ABD’lilerin en çok beğendiği yemekler arasında pırasalı nohut yemeği, hünkar beğendi, şık mualla, fırında ekşili kabak , ahtapot güveç, balıklı bamya , pirinçli balık yer alırken tatlılar arasında ise baklava, paluze, sütlaç ve kalbura bastının yer aldığını söyledi.

 

 

ANADOLU MUTFAĞI DOĞU İLE BATI ARASINDA KÖPRÜ OLUYOR

Kurs ve eğitimlerde  Anadolu Mutfağı'nın tarih ve coğrafyaya dayalı zenginliğine değindikten sonra da misafirler uygulamalı yemek kursuna hazır hale geliyorlar. Her seferinde farklı bir yörenin tarihi, kültürü ve lezzetli yemekleri öğreniliyor, Ege, Akdeniz, Karadeniz, İç Anadolu Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya lezzet yolculukları yapılıyor. Muhammara yapılırken Antakya'nın Hristiyan dünyasındaki önemi konuşuluyor, Bodrum usulü Nohutlu Pırasa ve Kereviz pişirilirken Mozole ve St John Sövalyeleri Kalesi, Hünkar Beğendi hazırlanırken de Topkapı Sarayı ve Osmanlı'da Sofra Adabı gibi her seferinde farklı konular işleniyor.

 

 

YEMEK LEZZETİNDE TÜRKİYENİN GÜZELLİKLERİNİ TANITIYORUM

Profesyonel rehber ve aşçı Topal, Türkiye’yi tanıtırken sadece kültür, tarih ve doğanın yeterli olmadığını fark ettiğini bu nedenle ABD’de verdiği  yemek eğitimi ve kursların son 15-20 dakikasında yemek lezzetinde Türkiye’nin tarihini kültürünü ve doğal güzelliklerini anlattığını belirterek “Ne yazıkki Türkiye hala ABD’ de çok iyi tanınmıyor, iyi tanınmadığı gibi yanlış imaj ve yorumlar çoğunlukta. İşte ülkemizin muhteşem yemekleri ile tarih , doğa , kültür güzelliğimizi harmanlayıp Amerikalılara anlatınca çok etkili olduğunu gördüm. Bugüne kadar kurslara gelen Amerikalılardan 500’ü Türkiye ve Bodrum’u ziyaret etti, bu sayı önümüzdeki yıllarda katlanarak artacak” dedi.

 

 

BİR ÜlKEYİ TANIMANIN YOLU MUTFAĞINDAN GEÇER

1995 yılında başladığı profesyonel turist rehberliği nedeniyle gerek Anadolu'da gerekse dünyanın birçok ülkesinde gittiği yerlerde her zaman yöresel yemekleri deneyen, araştıran Topal "Bir ülkeyi yada kültürü tanımanın, tanıtmanın  yolu o ülkenin mutfağından geçer. Bu kursların sonunda Türk yemeklerinin lezzetine hayran kalan Amerikalılar Türkiye'yi daha yakından tanımak istiyorlar ve ülkemize olan bakış açıları 180 derece değişiyor. Batı Medeniyetinin iskeletini oluşturan tarihi değerlerin merkezinin Anadolu olduğunu  öğrenmek onları şoke ediyor Heredot'un Halikarnasos'lu, Homer'in Smyrna'lı (İzmir), Strabo'nun Amasya'lı, Aziz Paulos'un Tarsus'lu, Noel Baba'nın Myra'lı (Demre) olması, Truva, verimli hilal, Küçük Asya, Hellespont (Çanakkale Boğazı) dünyanın en eski sinagoglarından birinin Sardis'te olması, ''Hristiyan'' kelimesinin ilk kez Antakya'da kullanılması vs. hepsinin bugün Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde olması onları şaşkına çeviriyor. Üzerine de bir dilim baklava işlem tamam. Şimdi bu Amerikalı Türkiye'ye gelmeye can atıyor ama vize alamıyor maalesef" dedi.

 

 

PANDEMİ DÖNEMİNDE TANITIMA DEVAM ETTİ

Bodrum’da yaşayan ailesini ziyaret etmek için bir aylığına gelen Leyla Topal Zastrow Türk lezzetleri ile Türkiye’yi ABD’ de tanıtma çalışmalarını Sözcü Gazetesi’ne anlattı.

Bodrum’da haftada bir kursta veren Topal “İşte bu pandemi döneminde ben Türkiye’yi yurt dışında tanıtma misyonuma nasıl devam edebilirim diye düşünürken kendi YouTube kanalımı açma fikri doğdu ve bu nedenle de kanalımı İngilizce yapmaya karar verdim. Her videoda Türkiye’de geleneksel olarak yapılan bir yemeğin tarifi ile birlikte ülkemizdeki bir ören yeri, müze veya kültürümüze ilişkin bilgi paylaşımı yapıyorum. Neden yemek tarifi derseniz rehberlik hayatım boyunca sık sık ülkemize gelen yabancı misafirlerin mutfağımızı hiç ama hiç tanımadıklarını ve abartısız hepsinin bu ülke mutfağına aşık olup ülkelerine döndüklerini gözlemlemek bu kararı vermemde etkili oldu. Özellikle vurgulamak isterim ki benim başlığım ¨Türk Yemekleri¨değil, Türkiye’de yapılan geleneksel yemekler. Geleneksel Türk Mutfağı yanında bu ülkede birlikte yaşadığımız, dostlarımız, kardeşlerimiz, bizleri zenginleştiren, değerlerimize değer katan farklı etnik ve dini topluluklarında yemeklerini anlatıp, tanıtmak istiyorum. Sefarad Mutfağından da, Rum ve Ermeni mezelerinden de, mübadil yemeklerinden de örnekler sunmak istiyorum. Dileğim bir nebzede olsa ülkemin tanıtımına katkıda bulunmak, izleyenlerin Türkiye ile ilgili merak ve seyahat duygularını tetiklemek ve ülkemizin dünyada hak ettiği değeri görmesine bir nebze de olsa katkı sunmak” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Youtube kanalı:

https://www.youtube.com/c/LeylaTopal

 

Instagram hesabım:

Leyla Topal

 

Facebook hesabım:

https://www.facebook.com/leyla.topal.37/

 




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AKTÜEL Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI