Bugun...


ÇED TOPLANTISI..BAĞIRA BAĞIRA SÖYLEDİLER.. ADALIYALI’ YA TESİS İSTEMİYORUZ.
Tarih: 08-05-2019 10:51:19 Güncelleme: 08-05-2019 14:49:19 + -


Bodrum’un Çiftlik köyü Adalıyalı mevkiinde Ersoy Otelcilik ve İnşat Turizm İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılacak olan Maxx Royal Bodrum Otel Projesi’ nin ÇED halkın katılımı toplantısı bu sabah Aşağı Mazı Mahallesi Berke Kahvesi’nde düzenlendi. Köylüler ve çevreciler sert bir şekilde yapılacak turistik tesis inşaatına karşı çıktı. Doğa ve arkeolojik katliamın yanısıra mavi yolculuğu öldürecek projeye çok sert tepki gösterildi.

facebook-paylas
Tarih: 08-05-2019 10:51

ÇED TOPLANTISI..BAĞIRA BAĞIRA SÖYLEDİLER.. ADALIYALI’ YA TESİS İSTEMİYORUZ.

ÇED TOPLANTISI..BAĞIRA BAĞIRA SÖYLEDİLER.. ADALIYALI’ YA TESİS İSTEMİYORUZ.

Bodrum’un Çiftlik köyü Adalıyalı mevkiinde Ersoy Otelcilik ve İnşat Turizm İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılacak olan Maxx Royal Bodrum Otel Projesi’ nin ÇED halkın katılımı toplantısı bu sabah Aşağı Mazı Mahallesi Berke Kahvesi’nde düzenlendi. Köylüler ve çevreciler sert bir şekilde yapılacak turistik tesis inşaatına karşı çıktı. Doğa ve arkeolojik katliamın yanısıra mavi yolculuğu öldürecek projeye çok sert tepki gösterildi.

 

Toplantıya ÇED raporunu hazırlayan  Aktel Çevre Danışmanlık Limited Şirketi çevre mühendisi Mustafa Tel , Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Şube Müdürü Bekir Erdoğan, çevre mühendisleri Sami Salim ve Hüseyin Ayrancı katıldı.  Mustafa Tel , Yaklaşık 125 bin metrekarelik 3 parselde yapılacak turistik tesis için hazırlanan ÇED raporunun sunumunu sinevizyon eşliğinde yaptı.

Toplantıyı Denizde Birlik Platformu üyeleri, Kent Konseyi Başkanı Mustafa Demiröz, Denizciler Derneği Başkanı Erol Erdoğan,  ve 4 otobüs ile gelen STK temsilcileri izledi.

ÇUVAL BEZİNDE SİNEVİZYON GÖSTERİSİ

Yaklaşık 300 kişinin katıldığı ÇED toplantısının 30 metrekarelik köy kahvesinde düzenlenmesi nedeni ile toplantıyı izlemeye gelenlerin büyük bölümü dışarıda kaldı. Sinevizyon gösterisi ise çuval bezinde yapıldı.

Projenin ÇED raporunu hazırlayan çevre mühendisi Mustafa Tel sunumunda “Adalıyalı mevkiinde 2 parselde 5 yıldızlı turizm tesis yapılması planlanıyor. 125 bin metrekarelik alanda 750 yatak kapasiteli 325 odalı tesis yapılması amaçlanıyor. 3 apart 6 villa yapılacak. Normalde 500 odanın üzerinde ki tesisler için ÇED gerekli iken proje sahibi kapsamlı bir rapor hazırlanmasını istedi. 121 bin metrekaresi orman arazisi 4 bin metrekaresi şahıs arazisi. Karayolundan ulaşım için çalışmalar devam ediyor. İşletme açıldığında 400 personel çalışacak. Bölge daha önceden turizm tesis alanı için planlarda işlenmiştir. Alanda 2. Derece doğal sit ve 3. Derece arkeolojik sit alanı var. Kıyı kenar çizgisi denizden 50 metre içeride. Proje alanı içerisinde bir adet tescilli bina vardır" dedi.

Bekir Erdoğan “Bakanlıktaki inceleme değerlendirme komisyonuna sizin görüşlerinizi tutanaklara geçirip ileteceğiz” dedi.

BAĞIRA BAĞIRA KONUŞMA ZORUNDA KALDILAR

Ses sisteminin olmaması nedeniyle konuşmacılar bağırarak konuşmak zorunda kaldı.

GERGİNLİK YAŞANDI.

Ayşe Temiz  (Arkeolog) : Bodrum müzesinden emekliyim bu bölgeyi çok iyi bilirim. İnşaat yapılacak alan 2863 yazılı yasaya göre buraya inşaat yapılması yasak ve sakıncalı. Bu projeyi aklım yasal olarak almıyor. Ormanlık alanda cetvelle çizilmiş gibi plan olmaz.

Mustafa Tel yanıt vermeye çalışınca gerginlik yaşandı.

Güney Şirin “Burada ÇED’i hazırlayanın savunma yapmasına gerek yok, halk görüşlerini söyleyecek” dedi.

İKNA ETMEYE GELDİK İKNA OLMAYA DEĞİL

Rezzan Şebin “Biz ikna etmeye geldik ikna olmaya gelmedik”

Avukat Betül Cinmen “Yürütmeyi durdurma kararı verilen 25 binlik plana rağmen 1/binlik ve 5 bin ölçekli planı nasıl yapıyorsunuz. Bu bir suçtur, neyin üzerinde konuşuyorsunuz bilmiyorum, bu konuda suç duyurusunda bulunacağız.Bakanılk olarak yürütmeyi durdurma kararını bilmemeniz mümkün değil, sanki yürütmeyi durdurma kararı yokmuş gibi davranamazsınız, suçtur. Bunlar eski 1/25 bine göre yapılmış plan” dedi.

BU PLANLAR PROJELER YOK HÜKMÜNDEDİR

Arif Yılmaz: (Kaptan) “Önünüzdeki deniz alanının tamamı arkeolojik sit alanıdır. Bütün bölge arkeolojik deniz alanıdır ve tamamen dalışa yasak bölgedir. Buraya iş makinası girdiği andan itibaren tarih fışkıracak ondan sonrada geri dönüşü olmayacak, ve burası deniz turizmi alanıdır mavi yolculuktaki teknelerin konaklama alanıdır, turizm tek taraflı olamaz. Bir yandan tesis yaparken bir yandan haritalara işlenmiş koyları deniz turizmine kapatacaksınız , böyle şey olmaz, denizciler olarak her deniz kıyısı teknelerin yanaşabileceği koy değildir özelliklere sahiptir, bu alanlar deniz turizmi olarak işaretlenmiş ve bu koylar kaybolacak riskli koylar olarak belirlenmiştir, yaptığımız çalışmalarda tedirginliklerimizin haklı olduğunu gördük, bu alanın tahsisi yasal değildir, buraya açılan tahsisler kendi direktifleri ile 2007 şubat ayında ortadan kaldırılmıştır yani YOK hükmündedir” dedi.

Rana Öztürk (Tema Bodrum Temsilcisi) Buranın köylüsü bu denizlerden ekmek yiyor, bu anlattıklarınızın tamamı katliamdır, köylünün ekmeği ile oynamayın, eko sistemi bozarsınız nasıl böyle bir vicdansızlık yapıyorsunuz, bu köydeki insanların   ekmeğini öldüreceksiniz, buradaki oteller buradaki köylüyü tuvalet bekçisi bile yapmıyor, şimdi buranın denizine göz diktiniz, süslü püslü laflarla köylüyü kandırmayın, biraz vicdanlı olun,” dedi.

25 BİN KİŞİNİN EKMEK YEDİĞİ SEKTÖRE ZARAR VERİYORSUNUZ

Erdem Ağan (Yat imalatçısı-Denizci) “1960 lardan sonra deniz turizmi Bodrum’dan başladı, sonra yat imalatçısı sektörü canlandı. Mavi tur ,  denizi doğayı ve güneşi satabileceğimiz başka bir turizm yok burada arkeoloji ve tarihide eklemişiz. Kissebükü ve Adalıyalı’ yı yok etmek üzereyiz buraya yol inerse bu koyları doğayı koyları kaybederiz. 400 personel değil 25 bin kişi ekmek yiyor5 bin yat bu koylara demirliyor. Bir yeri yaşatmaya çalışırken başka birçok sektörü öldürüyoruz”

Rüştü Tezcan (Denizci –Yatcı ) “Bu koylar çok az kaldı çok özel koylar, yapılacak yer çok lüksmüş çok lüks tesisler her yere yapılabilir. Yatırıma karşı değiliz yatırım yapılacak ama yeri çok iyi belirlenecek. Mavi yolculuk sürdürülebilir turizm türüdür, bunu öldürümezsiniz tek rakipsiz sektörümüzdür, çünkü dünyada çok az yerde yapılabilmektedir. Mavi yolculuk Pamukkale ve Kapadokya gibidir. Otele her yerde var kendi bacağımıza kurşun sıkıyoruz, bu koyda yapılmasının önemi gereği nedir, anlamıyorum, burada köylünün tapulu arazilerine imara kapalı ama otel inşaatına açık olacak şey değil”

BU TAHSİSLERİN DEVAMI GELECEK.

Güney Şirin “HDP Ekoloji Sözcüsü” Turizm insanları beton içerisinde lüks odalarda yatırmak değil. Mavi ile yeşilin eşsiz olduğu Gökova sı ile tur yaptıracağız. Binlerce yıllık arkeoloji yapısı ile tur yaptıracağız . Bu tür tesisler yerine ev pansiyonculuğunu özendirmeliyiz. İnsanlar Ankara’nın İstanbul’u betonundan kaçıp bu doğaya geliyorlar. Bu doğayı yok edersek, özellikle doğayı korumak ile ilgili yetki alanlar bunu yaparsa bu ülke biter. 1970 lerde 88 tane koy varken bugün 44 koy kalmış. Örneğin Sea Garden koyu mavi yolculuktan çıkarıldı. Turizm bakanı burayı yaparsa bu koy olmayacak. Başka bakanların yetkililerin başka koylara inşaat yapmasına nasıl engel olacağız, nüfuzunu gücünü kullanıp tahsis alarak   inşaat yapıyor. Burası 125 dönümle kalmayacak , bu tahsisler orada devam edecek. Burada çıkacak hafriyat nereye gidecek. 30 km. ormanlık alan yok edilerek yok edilecek. Buranın yeniden eski haline gelebilmesi için 300 yıl geçmesi gerekiyor. Bu tesisin yapılmasını halkın karşı çıkılmasına rağmen yapılmasını kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz” dedi.

Bige Karan “Dernek üyesi” Bodrum’u korumak için dernek kurmak zorunda kaldık. 125 bin metrekarenin tek bir metrekaresine bile çivi çakılmasını beton dökülmesini istemiyoruz”

Serdar Karcılıoğlu (BOYD Başkanı) Söyleyeceklerimin alkışlanmayacağını biliyorum, ama fikirlerimi söylemek istiyorum, sadece bu proje için burada bulunmuyorum. Güney Şirin turizm dersi verdi ama ben onun söylediklerini çürütmek için O ‘na üç gün ders veririm. Mavi yolculuk bir dünya markasıdır. Bizde destekliyoruz, ama Bodrum’a bir dünya markası olurken Bodrum mavi yolculukla dünya markası olmadı” deyince, Filiz Dizdar yüksek sesle "HALİKARNAS BALIKÇISI MEZARINDA TERS DÖNDÜ" dedi.

Karcılıoğlu “Ben sizleri saygıyla dinledim, sizde sükunetle dinleyin. Bu koyda mevcut alanın kanunsuz olduğu vurgulandı, buna karar verecek olan devlettir. Sizin o kanunsuzlukları haykırmanız çok bir şey değiştirmiyor, bu tesisin Bodrum’un kayda alınabilecek bir destinasyona sahip olması için ihtiyacı var Bodrum’un bu tür markalara ihtiyacı vardı. Bu markalar gelmediği sürece yarın deniz turizmide olmayacak” dedi.

Karcılıoğlu’nun sözleri büyük tepki ile karşılandı. Tepkiler üzerine Karcılıoğlu toplantıyı terk etti.

Tunç Kutluoğlu (Kaptan) “Bu koylara çivi çakmak mavi yolculuğun ve koyların cenaze namazını kılmaktır”

İsmini söylemek istemeyen Mazılı kadın “Bütün geçimimiz çocuklarımızın geleceği tehlikede, bunlar otel yaptığında kaptanlarımız balıkçılarımız oraya yanaşamayacak, bize saygıları bile yok, kesinlikle o bölgede inşaat istemiyoruz, köylerin elinden arsalarını almak istiyorlar, inşaata yapılan hiçbir koya giremiyoruz.

Ahmet Özkan (Kaptan) Buraya otel yapılırsa 2,5 yaşındaki çocuğuma ne barıkacağım nerede denize girecek, istemiyorum

Erkan Demirel “20 yıldır burada yaşıyorum, burada  400 kişiyi işe alacaklar ama 5 bin kişi ekmeğinden olacak.Bizim otele ihtiyacımız yok sağlık ocağımız yok” dedi.

Halil Köse “Çiftlik muhtarı” “Toplantının yeri burası olmamalı, toplantı Çiftlik köyünde yapılmalı. Yanlış yapıyorsunuz, Çiftlik halkını dinlemediniz, çünkü buraya yapacağınız yol bile belli değil, asıl etkilenecek bölge Çiftlik, Adalıyalı Çiftliğe 6 km uzaklıkta iken siz 30 km uzaklıkta toplantı yapıyorsunuz bu toplantının yeri burası değil , bu toplantı yeniden yapılmalıydı bu toplantının yeniden yapılmasını istiyoruz”

Mustafa Demiröz (Kent Konseyi Başkanı) “2005 TEN beri bu süreci takip ediyoruz.Bir inat ile buraya inşaat yapılmak isteniyor. Burası orman alanı sizin benim halkın malı, bir kişinin kullanımına tahsis edilemez. Bunu bakan olduğu için imtiyazlarını kullanarak bir kişinin çıkar ve menfaati için yapılmaya çalışılıyor.Bir kişinin çıkarı için yapılmak isteneni akılla mantıkla alakası yok. Sürdürülebilir turizmin vazgeçilmesi olan bu koyu nasıl betonlaşmaya feda edebiliriz, en bilinen mavi yolculuk markasını bu koylar sayesinde bugüne getirebildik, kapodakyaya otel dikiyormusun? Turizm bakanlığından bu alanları korumaya çalışırken şimdi bakandan korumaya çalışıyoruz. Buraya bu tesis asla yapılamaz.

Halil Karahan (CHP İlçe başkanı) “Burada görülen şu ki halk ve insanlar bunu kesinlikle istemiyor. Halka rağmen burada bir şey yapılamaz, bakan bu ısrarından vaz geçmelidir yaptırmayacağız sonuna kadar mücadele edeceğiz”

Çiğdem Erko (Ekoloji Gurubu Sözcüsü) “Vicdanlarınız bir yana aldığınız eğitim bugün burada yaşananları kabul edebiliyormusunuz, değişen planlardan haberinizin olmaması mümkün değil. Buraya tam donanımlı olarak gelmek ve net bilgiler vermek durumundasınız, bu yapılaşma ya vicdanı olan vatanını seven herkes bu yapılaşmaya karşı çıkacaktır nedenlerini bile sorgulamak vatan hainliğidir”

Av. Betül Cinmen “Buradaki ÇED toplantısını şirket uluslararası kredi alabilmek için yapmak zorunda, aksi halde kredi alamayacak, bu nedenle olumlu ÇED raporu almak istiyor” dedi.

Önder Akkaş (Turizmci) Mazı elimizden yavaş yavaş gidiyor. Adalıyalı dünyanın sayılı yerlerinden biri. Karşı gelirken vatanımı milletimi doğayı düyünmek zorundayım, Adalıyalı’ya yapılaşma açılmasına kesinlikle karşıyım, bir komisyon kurulsun koylarımızı koruma altına alalım, komisyon mavi yolculuğun öldürmeyeceği yerlere yapılacak otel yerleri belirlesin”

İki saat süren toplantı sessizce sona erdi.




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI