Bugun...


KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ İLE İLGİLİ DÜZENLEME BEKLENİYOR...
Tarih: 21-03-2020 10:26:03 Güncelleme: 21-03-2020 10:26:03 + -


Kısa çalışma ödentisi ile ilgili mevzuattaki 'Son 120 günü kesintisiz olmak kaydı ile son üç yıl içinde 600 prim günü ödenmiş olma' koşulunda yapılacak değişikliğin hızla gerçekleştirilmesi isteniyor

facebook-paylas
Tarih: 21-03-2020 10:26

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ İLE İLGİLİ DÜZENLEME BEKLENİYOR...

KISA ÇALIŞMA ÖDENTİSİ İLE İLGİLİ DÜZENLEME BEKLENİYOR

 

Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı’ndan sonra açıklanan konaklama vergisinin ertelenmesi ile vadesi gelen banka kredilerin ötelenmesine ilişkin önlemler koronavirüs salgınından en ağır darbeyi yiyen turizm sektörüne nefes aldırdı. 

Sektörde işletme ve çalışanlar 19 önlem arasında yer alan kısa çalışma ödeneği ile ilgili düzenlemenin de hızla yapılmasını istiyor.

 

 

Albayrak: Çalışıyoruz

 

 

Maliye Bakanı Berat Albayrak, gazetecilerle yaptığı sohbette alınan önlemler arasında yer alan kısa çalışma ödeneği ile ilgili düzenleme üzerinde çalışıldığını söylemişti.

 

 

Selçuk: Şartları genişleteceğiz

 

 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçukda, Kısa Çalışma Ödeneği'nin şartlarının genişletileceğini belirterek, “Bunun bütün sektörlere daha fazla fayda sağlaması için belirli koşullarda esneklikler de sağlayacağız. Kısa Çalışma Ödeneği'nin şartlarını esneteceğimiz için çoğu işveren bundan faydalanacak. Telafi çalışma süresini 2 aydan 4 aya çıkartıyoruz.

İşçi ve işveren sendikalarının talepleri geldikçe biz ona dair önlemler almaya devam edeceğiz” dedi.

 

Mevcut haliyle işçilerin kısa çalışma ödeneğinden yararlanması iki koşula bağlı.

 

Birincisi, çalıştığı işverenin kısa çalışma ödeneği başvurusu kabul görmelidir. İkincisi ise işçilerin, işsizlik sigortasından yararlanma koşullarına sahip olmaları, yani, SGK’de son 120 günü kesintisiz olmak kaydı ile son üç yıl içinde 600 prim günleri olmalıdır. 

Mevzuatta yapılacak değişiklik ile bu sınırlamaların kaldırılarak uygulamanın kolaylaştırılması isteniyor.

 

 

''Askıda” göründükleri için işsizlik maaşı alamıyor

 

 

Kıyı bölgelerindeki oteller sezor sonunda çalışanları yeni sezonda yeniden işe allmak üzere sözleşmelerini askıya alıyor.

Mevcut mevzuata göre ilişkisi ‘Askıda’ olan çalışanlar işsizlik maaşı alamıyor.

Bu sorun Kısa çalışma ödemesi ile ilgili mevzuatta yapılacak düzenleme ile giderilmek isteniyor.

 

 

Kısa çalışma ödeneği nedir

 

 

Kısa çalışma ödeneğinin amacı zor dönemlerde istihdamı korumaktır.

 

Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı nedenlerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak önemli ölçüde azaltılması veya işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen geçici olarak durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere kısa çalışma yapılabiliyor.

 

 

Bu durum yasada kısa çalışma olarak tanımlanıyor.

 

 

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), işverenin bu yöndeki talebini kabul ettiğinde, bu işyerinde çalışan ve koşulları sağlayan işçilere İŞKUR’ca, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan, eksik çalıştıkları süre ile sınırlı olmak üzere kısa çalışma ödeneği ödeniyor.

İşçilerin kısa çalışma ödeneğinden yararlanması iki koşula bağlanmış. 

 

Birincisi, çalıştığı işverenin kısa çalışma ödeneği başvurusu kabul görmelidir. İkincisi ise işçilerin, işsizlik sigortasından yararlanma koşullarına sahip olmaları, yani, SGK’de son 120 günü kesintisiz olmak kaydı ile son üç yıl içinde 600 prim günleri olmalıdır. 

Buna göre, genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı nedenlerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın, işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerleri bu imkandan yararlanabiliyor. 

 

 

Çalışılmayan sürede, işçiye aylık gelir ödemesi yapılıyor. 

 

 

Kısa çalışma ödeneği verilecek süre 3 ay olurken, Cumhurbaşkanı kararıyla bu süre 6 aya kadar uzatılıyor. 

Ödenek, sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak, hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ı olarak veriliyor. 

 

Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini geçemiyor. 

 

Bu durumda 2020 yılı için kısa çalışma ödeneği 4 bin 414 TL’yi geçemiyor. 

 

Kısa çalışma ödeneği ödemeleri, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yapılıyor.

 




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI