Bugun...


Tarihi Sandıma köyü çobanların işgalinde, çıkarılamıyorlar, tarih yok oluyor, tartışması
Tarih: 09-07-2020 15:03:34 Güncelleme: 09-07-2020 15:53:34 + -


Muğla'nın Bodrum ilçesinde 600 yıllık Osmanlı Türkmen köyü Sandıma’da 4 çobanın 700 keçi ile işgaline yöre halkı ve muhtarlık isyan etti.

facebook-paylas
Tarih: 09-07-2020 15:03

Tarihi Sandıma köyü çobanların işgalinde, çıkarılamıyorlar, tarih yok oluyor, tartışması

Tarihi Sandıma köyü çobanların işgalinde, çıkarılamıyorlar, tarih yok oluyor tartışması

ANTERHABER - Açılan onlarca davaya rağmen çobanlar tarihi köyden çıkarılamadı. Köydeki Osmanlı çeşmesi, binaları ve tarihi okul ahır oldu. Polis ile olay yerine giden muhtar ve vatandaşlar tehdit edildi. Muhtar Ali Çınar “Tam 600 yıllık tarihi değerlerimiz çöplük oldu, işgal altında. 4 çoban yasalara aykırı olarak sekiz yıldır burayı işgal etti, köylü arsalarına giremez yerli ve yabancı turistler tarihi kenti gezemez oldu” dedi.

 

OSMANLI DÖNEMİNİN İZLERİ HALA DURUYOR

Muğla'nın Bodrum ilçesindeki turistik Yalıkavak mahallesinin ilk yerleşim yeri olan ve Anıtlar ve Eski Eserler Koruma Kurulu tarafından Kentsel Sit bölgesi ilan edilerek koruma altına alınan 600 yıllık tarihi Sandıma köyünün sekiz yıldır 4 çobanın yaklaşık 700 keçisi ile işgal etmesi ve tarihi köye girişleri kapatması muhtar, Çiftçi Malları Koruma Derneği üyeleri, tur  rehberleri, arkeologlar ve köyün içinde arsası olan vatandaşları isyan ettirdi.

 

 

TARİHİ MEKANLAR ÇÖPLÜK VE AHIR OLDU

Osmanlı İmparatorluğu’ nun  2. Abdülhamit döneminde yaşan ve Osmanlının 186. Şeyhülislamı Ömer Lütfü Efendi'ninde doğduğu ve büyüdüğü ayrıca 1817-1897 yılları arasında bir sarnıç ile köy çeşmesi yaptırdığı ve halen ayakta durduğu Sandıma'da yaklaşık 100-580 yıl arasında ki evler kaderine terk edildi, Anadolu'nun çeşitli illerinden gelen çobanların işgaline uğradı. Tapulu araziler olmasına rağmen yaklaşık 700 küçük ve büyükbaş hayvan ile işgal edilen Sandıma'daki Cumhuriyet döneminde Bodrum'un ilk ilkokulu olan Sandıma köy okulu ahır olarak kullanılmaya başlandı. Tarihi evler ise çöplük olarak kullanılmaya başlandı.

 

KÖYDEKİ REZALETİ İNCELEYENLERE SALDIRDILAR.

Yalıkavak Mahalle Muhtarı Ali Çınar, Bodrum Çiftçi Malları Koruma Derneği Başkanı Mehmet Melengeç ve yardımcısı Mehmet Köylüm, köyde arsası olan 10 vatandaş, tur rehberleri, arkeologlar inceleme yapmak için Sandıma köyüne gitti, ancak köyün girişinde tehdit edilerek çobanlar Hasan Ümüt (58) ve Fahrettin Ümüt (49) tarafından durduruldu.

Köye giremeyen yaklaşık 30 kişilik gurup polisten yardım istedi. Yaşanan gerginliği olay yerine gelen polis ekipleri önledi.

 

 

BIRAKIN TURİSTLERİ YERLİ HALK TAPULU ARSA SAHİPLERİ GİREMEZ OLDU

Yalıkavak Mahalle Muhtarı Ali Çınar  "Burası bizlere babalarımızdan dedelerimizden, atalarımızdan yadigar kalan bir köy, Yalıkavak'ın ilk yerleşim yeri burası. 600 yıllık. Bölgedeki  Osmanlı zamanındaki tek Türkmen köyü. Osmanlı'nın 186. Şeyhülislamı Ömer Lütfü Efendi burada doğdu büyüdü ve izlerini bıraktı. Uzun bir süredir nereden geldiği belli olmayan çobanların istilası altına girdi, 600 yıllık köy adeta çöplük haline geldiği gibi insanlardan izole edildi, kimseyi içeri sokmuyorlar tarihi antik evi ve eski okulu gezmek isteyenler ise bugün olduğu gibi sert bir tacize uğruyor. Ama şu anda yaklaşık 80 tane ev var burada kentsel planlamada sit alanına giriyor o yüzden anıtlar Kurulu tarafından yeni bir proje hazırlanmasını bekliyoruz. Ama şu anda buraya yazın gelen ya da şu anda biz bile girmekte zorluk çekiyoruz ne de ulaşabiliyorlar çünkü bütün evler birileri tarafından kullanımı alınmış işgal edilmiş okul ahır olarak kullanılıyor” dedi.

 

 

 

20 DÖNÜM YER KİRALAMIŞLAR 1000 HEKTARA YAYILMIŞLAR

Muhtar Ali Çınar “Çobanlar buradan on yıl önce 20 dönümlük yer kiralamışlar ancak yayıldıkları alan tam 1000 hektar. Yaklaşık 700  keçi var . Bu kıl ve kara keçilerin beslenmesi  sadece ormanlık bölgede yapılabilir, yasaya göre böyle. Ancak burada ormanlık alan yok. Tamamı şahıs arazileri. Ve keçiler bölgenin bitki örtüsüne büyük zarar veriyor. Buraya eskiden turlar düzenlenirdi, yerli ve yabancı turistler, doğa fotoğrafçıları gelirdi son iki yıldır köye giremedikleri girdikleri anda şiddetli tacize uğradıkları için turlar iptal edildi, bugün gördünüz biz bile girmekte güçlük çektik.  Tarihi Sandıma köyünün koruma altına alınıp insanların gezebileceği kentin geçmişini öğrenebileceği ve kültür turizmine kazandırılabilecek bir yer olarak düzenlenmesini istiyoruz. Gelip görsünler şu anda Sandıma'nın durumu içler acısı, böyle tarihi güzellik yarımadanın hiç bir yerinde yok. Ayrıca burada arsaları bulunan 33 vatandaştan 15 ‘i keçi sahiplerine dava açtı , kaymakam bey geldi konuştu, ancak herhangi bir sonuç alamadık , böyle giderse burada çok kötü olaylar yaşanabilir, köy resmen işgal altında " dedi.

 

 

ŞİKAYET ETMEDİĞİMİZ YER KALMADI SEKİZ YILLIK İŞGALİ SONA ERDİREMEDİK

Yalıkavaklı turizmci Gökhan Soyguder "Burası işgal edildi, tarihi yerleri gördükçe içimiz sızlıyor, belediye, kaymakamlık, polis, jandarma müracaat etmediğimiz yer kalmadı. Gelin burayı işgal altından çöplük halinden kurtarın dedik sözümüzü dinletemedik devlet burada gücünü göstermeli, 600 yıllık bir köyün ne idüğü belirsiz kişiler tarafından işgal edilmesini önlemeli yeniden hayata kazandırmalı, bu iş bu kadar zormu, yazılı sözlü her makama durumu ilettik yardım bekliyoruz, bu değerler hepimizin" dedi.

 

 

Köye gelenlere sert tepki gösteren çoban  Hasan Ümüt “Ben hayatımı buraya vermişim ayrıca 19 yıllığına 20 dönümlük arazi kiraladım, keçiler tabi olduğu yerde durmuyor, yayılarak büyüyorlar, kirlilik bizden kaynaklanmıyor köye gelip giden belli değil, biz hayvancılık yapıyoruz, istedikleri yere şikayet etsinler. İki haftada bir polis geliyor ifademizi alıyor” dedi.

 

 

 



HABER VİDEOSU





Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI