Bugun...


Türkiye'nin En İyi Bisiklet Rotaları
Tarih: 16-11-2022 12:22:33 Güncelleme: 16-11-2022 12:22:33 + -


Karadeniz'den Fethiye'ye Türkiye'de bisiklet yolculuğu yapılacak en iyi bisiklet rotaları, bisiklet ve doğa tutkunları için derlendi.

facebook-paylas
Tarih: 16-11-2022 12:22

Türkiye'nin En İyi Bisiklet Rotaları

Evde geçirdiğimiz zaman, bisiklet tutkunlarını da pedala basmaktan epey süre mahrum bıraktı. Ancak iki teker üzerine yeniden kilometrelerce yol yapabileceğimiz zamanlar yaklaşıyor. Türkiye'de bisiklet sürebileceğin sayısız güzel yer ve rota var. İşte Sapanca'dan Fethiye'ye, Kars'tan Karadeniz'e Türkiye'de bisiklet yolculuğu yapabileceğin en iyi yerler.

 

Artvin-Trabzon

"En iyi bisiklet rotaları" listelerinin olmazsa olmazı karadeniz rotalarıdır. Artvin-Trabzon arası da adeta yaklaşık 230km'lik bir harikalar diyarı... Bisikletçiler genelde bu mesafeyi üçe ayırarak gitmeyi tercih ediyor. Trabzon-Rize, Rize-Hopa ve Hopa-Artvin. Yol boyunca, hem çay ekili bahçelerin hem de eşsiz başka doğal güzellikler bisikletçilere eşlik ediyor.

 

Sapanca

Sapanca bölgesinde son zamanlarda bisikletin sadece spor tarafıyla ilgilenilmiyor, bisiklet ulaşım aracı olarak da toplum yaşamına entegre edilmeye çalışılıyor. Diğer taraftan Sapanca, 2020 maraton dağ bisikleti dünya şampiyonasının da ev sahibi. Sapanca, elbette bisiklet rotalarının değişilmezlerinden biri. Şehir merkezinden pedallamaya başladığınızda, göle doğru birkaç hafif tırmanış bacak kaslarınızı açmanızı sağlayacaktır. O son zorlu tırmanışı atlatıp, Şehir Tepesi'ne ulaştığında ise hem esen tatlı rüzgar hem de mükemmel Sapanca manzarası seni karşılayacak...

 

 

İzmir

Büyükşehirler arasında bisikletçiler için en fazla alternatif sunan yerlerinde başında İzmir geliyor desek çok da yanılmış olmayız. Zira hem ormanları hem de tırmanış rotaları, bisikletçiler için çok fazla alternatif sunuyor. Karaburun'un sakin yolları, Mahmut Dağı, Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun da vazgeçilmezi Selçuk'taki Meryem Ana Tırmanışı akla ilk gelen İzmir rotalarından.

 

Fethiye-Babadağ

Babadağ, 1969 metrelik yüksekliğiyle, bölgeye karadan yaklaşan ziyaretçileri ilk karşılayan şey olur her zaman. 1969 metrelik zirvesinin yanında Karatepe adı verilen ikinci zirvesinin rakımı da 1400 metre. Babadağ'ın iki zirvesi de denize çok yakın olduğu için, bilindiği üzere her yıl binlerce turist buraya yamaç paraşütü yapmak için gelir. Ancak Babadağ, bisiklet severler için de çok uğrak bir nokta. Üstelik bir de tırmanış sevdalısıysan Fethiye-Babadağ, tam sana göre bir bisiklet rotası. Fethiye ilçe merkezinden başlayacağın sürüş, takip edeceğin Ölüdeniz tabelalarıyla rayına oturacaktır. Eğer dağ yoluna olan girişi kaçırmazsan, Hisarönü sonrasında seni epey dik yokuşlar karşılar. Zirveye çıktıktan sonraki manzara ise gerçekten eşsiz...

 

Kars

Kars, Doğu Anadolu bölgesinin en büyük ovasına sahip olmasının yanında, Türkiye'nin de en yüksek birkaç şehri arasında yer alıyor. Kars'ta, kendine rota olarak seçebileceğin, 25km'den 106km'ye kadar uzanan pek çok parkur var. Örneğin, "Sarıkamış-Handere-Zivin Kalesi-Micingirt Kalesi-Karakurt-Sarıkamış" rotası tam 106km. Bu, genellikle asfalt köy yollarını takip eden, Sarıkamış’ın tarihi ve doğal güzelliklerini keşfedeceğin harika bir rota. Bisiklet parkuru çok fazla yokuş içermese de, uzun olması bakımından epey zorlayıcı. Ancak mesafenin uzun olması, hem daha fazla doğa güzelliklerini, hem de Kars'a özgü endemik bitkileri görmek açısından önemli.

 

 

Kapadokya

İki teker sevdalılarının uğrak noktalarından bir tanesi de sayısız bisiklet parkuruyla Kapadokya bölgesi. Pedal çevirmek istediğin mesafeye göre, Ürgüp-Göreme-Ortahisar arasında kalmayı tercih edip biraz daha kısa mesafe rotalarda bisiklet sürebilirsin. Ya da gözünü karartıp Derinkuyu, Kaymaklı, Çardak taraflarına doğru uzun mesafede sürüş keyfi yaşayabilirsin. Kapadokya'da günün en keyifli zamanları tan yerinin ağarmaya başladığı zamanlardır. Sen de Kapadokya'da bir rota belirleyip, güneş yüzünü gösterdiğinde pedala basmaya başlayabilirsin.

 

Trakya

Şarköy, Tekirdağ'da bir rota arayanlar için çok iyi bir başlangıç noktası olabilir. Merkezden çıkarken, birkaç kilometrelik taş yolun ardından, şehrin geride kalmasıyla birlikte Eriklice istikametine doğru sağlı sollu zeytin ağaçları yol boyunca sana eşlik edecektir. Hemen ardından, her ne kadar sayıları azalsa da bölgedeli üzüm bağları dikkatleri üzerine çeker. Şarköy, Erikçe, Mürefte, Hoşköy, Gaziköy, Tepeköy ve Uçmakdere Tekirdağ'da harika bir bisiklet rotası. Kilometrelerce pedal çevirdikten sonra, bir Uçmakdere manzarası izlememek de olmazdı...




Editör: Melis Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AKTÜEL Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI