Bugun...


Bodrum’a çevre yolu gereklimi değilmi? Vatandaş ne dedi ? (3. BÖLÜM)
Tarih: 07-09-2020 20:50:21 Güncelleme: 07-09-2020 21:11:21 + -


Bodrum’ un tam ortasından çevre yolu yapılması için Karayolları Genel Müdürlüğü harekete geçti. Haritayı projeyi hazırladı. Bodrum Belediye Başkanı CHP’Li Ahmet Aras meclis üyelerine ve vatandaşlara proje hakkında bilgi verdi. Torba’dan girip Pedasa yaylası, Konacık tepelerinden ormanlardan geçip Ortakent-Yahşi’den çıkacak. Peki bu proje ilçeye yararlımı olacak, zararlı mı? Halka sorduk, sormaya ve görüşlerini bildirmeye devam edeceğiz. Herkes görüşünü açık açık söyledi.

facebook-paylas
Tarih: 07-09-2020 20:50

Bodrum’a çevre yolu gereklimi değilmi? Vatandaş ne dedi ? (3. BÖLÜM)

Gonca Gedikoğlu (60) Avukat:

 

Merhaba,15 yıl önce İstanbul keşmekeşinden kaçıp , o dönem pek kimse tarafından bilinmeyen Yakaköy’e yerleştik. Köyümüzde yaban eşekleri, çakallar, yaban kedileri , yaban domuzları özgürce yaşarlardı. 15 yıllık süreç içinde hem Bodrum hem de Yakaköy büyük bir değişim geçirdi. Artık köyümüzde yaban hayat yok. Onun yerine Yakaköy Konakları, Yaka Evleri vb dip dibe yerleştirilmiş betonlar hakim. Köye yerleştiğimizde, köyün yaklaşık 800 m. dışındaki evimize yol YAPILMASIN diye çok çaba harcadık. Başaramadık!  Bugün, yine Yakaköy’ü de kapsayan bir rant projesi tehdidi altındayız. Köyümüzü, Pedasa’yı kısaca pek çok gerçek sorunu bulunan ( kanalizasyon, atıksu arıtma tesisleri, vb) Bodrum’dan elinizi çekin,doymak bilmez beton tutkunuzu size oy veren bölgelerde giderin. Bodrum bu haliyle hala güzel. Yeşile, doğaya,ağaca ve insana düşman zihniyetinizle birlikte yok olacağınız gün tek özlemim ve umudum.

 

 

YOL GÜZERGAHINI EN İYİ EŞEKLER BİLİR, DER KÖYLÜLER

Ayhan Eyikocak (59) Grafik Tasarımcısı:

Yol güzergahını en iyi eşekler bilir der köylüler....Öncelikle Bodrum’ un kent mi, turizm kasabası mı olacağına karar vermek gerek. Pek çok açıdan  doğal. Kültürel jeolojik varlıklar açısından değerlerle dolu bölgede, önemli tahribata neden olacağı açıktır. Sanıyorum eşekler bunları bilmez ancak en kısa en zahmetsiz, en doğru eğim ve kıvrımları mühendislerden daha iyi bildiği açık.  Bodrumdaki yollar kullanışsızlık örnekleri ile dolu...Bodrum kaderi İstanbul’ un kaderine benzememeli.... Tatil kenti diye bir kavram var mı bilmiyorum. Kentte köylere,  dağlara denizlere, ormanlara akın akın gelen insanlar, otoban yollarla, beton yığınlarıyla, kalabalık ve kişiliklerle nasıl tatil yapabilirler.Yıllar önce bodrumun dünyanın en zenginleri için bir kent, hatta sonrasında bir ülke yapmak planının adımlarından biri olarak görülüyor. Diğer yandan belediyeleri, ya da hükümetleri  luzumsuz harcama yaptırarak,  borçlandırmak gibi bir planın parçası da olmayalım.Bodrum kendi değerleriyle çok önemli,  korunması için nüfus akışının ve betonlaşmadanda, rant planlarından da uzak durmak gerekli. Sevmek korumak demek,....Lütfen tekrar düşünülsün....

 

 

Deniz Kılıç (49) Rehber: Bodrum antik kentlerine ve bir avuç kalan yeşiline sahip çıkmalıdır. Viyadüklü, tünelli bir hayat dileyen bunların olduğu şehirlerde kalır ve o zaman bunlara da gerek kalmaz. "Hız" her şey demek değildir. Bırakınız Bodrum'da da bazı şeyler yavaş olsun. Bodrum'a bir şehir görüntüsü kazandıracak bu yolların Bodrum'a bir fayda getirmesinden ziyade Bodrum imajından çok şey götürecektir.

 

Umay Karabaş (40) Çevirmen:

"Bu yolla ilgili hep insanlardan görüş alınıyor. Oysa oranın, (ev) sahibi, yaşayanı biz değiliz. İnsan dilinde konuşamayan ama orada yaşayan canlıların sesi olmak istiyorum. Ben bir sincabım, kaya sansarıyım, tilkiyim, çakalım… Adımı bile Bodrum’dan alan Halikarnas esmeri kelebeğiyim, neredeyse dünyada sadece Bodrum’da yaşıyorum… Kızılçamım, karaçamım, sandal ağacıyım, kermes meşesiyim, delice zeytinim, ladenim, karabaş otuyum, hayıtım… İriyeşil kertenkeleyim, karıncayım, yılan kartalıyım, ada doğanıyım, serçeyim, büyük baştankarayım, tepeli toygarım, kerkenezim… Burada adı geçmeyen ama beraber yaşadığımız başka canlılar da var. Bodrum’un dağları bizim evimiz. Barındığımız, karnımızı doyurduğumuz, ürediğimiz… Evimizi bölüp parçalarsanız bize yaşam alanı kalmayacak. Bunu yapmayın. Bizimle yaşayın, biz sizinle yaşıyoruz.

Ben Bodrum’un dağlarıyım. Başlı başına yaşayan bir varlığım. Nice canlıyı yaşatıyorum, onlarla beraber ben de yaşıyorum ve sizler için de nefes oluyorum. Beni tünellerle delip, yollarla böldüğünüzde, üzerime yeni binalar yaptığınızda öleceğim. Beni duyun. Ben boş arazi değilim, beni öldürmeyin. 10 milyon yıllık geçmişim var. Bende yürüyüşler yapıyorsunuz, taşlarıma, toprağıma dokunduğunuzda bu tarihi düşünün.

Ben Akdeniz fokuyum, ahtapotum, orfozum, deniz çayırıyım, deniz kaplumbağasıyım, pinayım, lağosum, yengecim… Yol yapılırsa, karadaki betonlaşma, kıyılarda yapılaşma ve insan baskısı artacak. Çoğumuzu lezzetli bulup yemek de istiyorsunuz, daha çok gelirseniz korkarız ki daha çok avlanacağız. Deniz ve kıyılar bizim evimiz. Yol yapılırsa biz de çok etkileneceğiz. Oysa biz denizin yaşamıyız, deniz bizim yaşamımız. Deniz sizin de yaşamınız. Hepsi bir bütün, hepsi  birbirine bağlı. Bu yola izin vermeyin, bizi duyun.

 

Nurhan Yeşilnur (73) Dekorasyon:

Platon’a göre âlemdeki varlıkları güzel kılan temel unsur düzen, uygunluk, orantı ve simetri gibi değerlerdir. Ruh, ahlaki arınmaya dayandığı ve ahlaki melekeler arasında bir denge ve ahenk kurduğu ölçüde güzelleşir. Platon’a göre erdem bir âhenk, kötülük ise âhenk yokluğudur. Bodrum bugüne kadar yeterince yıpratıldı-yıpratılıyor. Yeni bir çevre yolu trafik sorununu çözemeyeceği gibi yeni imar ve yeni yerleşim alanları (talanları) demektir. Yani Bodrum un ahenginin bozulması ve yok edilmesi demektir. Gün doğasıyla, tarihiyle, tüm güzellikleriyle Bodrum u korumak sahip çıkmak zamanıdır.

 

Sezgin Akgüç  Arkeolog:

Bodrumun yüz ölçümü bence izafidir.Dağ ve tepe   yüzeyleri,minik ova platoları,  koyları ki onlar mavi karalardır, kıyı şeridini açtığınız zaman koca bir ÜLKE çıkar.Büyük ustalıktır bütün bunları sanatçı titizliğiyle ,küçük bir yarımadaya, birbirini engellemeden yerleştirmek.  Hiç birini delmeden deşmeden küçük yollarla ulaşım sağlanabilecek bir COĞRAFYA..Kıyılarının yapılaşmayla kuşatılmış bu mücevher yarım adanın eşsiz rüzgarlı tepeleri, koca dağı, dere yatakları, vadileri, orman ve koruları geçmiş kültürlerin zenginliğini gizler ..Florası, faunası çeşitliliği ile şaşırtıcıdır. Daha dün(1962 sanırım bilen hayattadır)son Anadolu leoparını görmüşler(vurdular diyemiyorum). Bizzat ben  ve eşim , 1991 aralık,arkamızdaki dağdan inen gri  tilkiyi gördük. Yüzlerce yıllık Anadolu meşeleri, çınarları, binleri yaşamış harnup ve sakızlar.. Hala suları akan pınarlar..Yapmayın efendiler. Haddimiz değil.

 

BODRUM’ UN DOĞASI VE TARİHİ BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE YOK EDİLİYOR

Meryem Kaygun (63) Fotoğraf ve çini sanatı:

Ben 20 yıldır Bodrum’da ya yaşıyorum, vahşi yapılaşmaya , ormanların yokedilişine , yakılıp yıkılışına, yerlerinin imara açılmasına , otoban gibi yollar yapılmasına , çirkin kazulet gibi üst geçitler yapılmasına , kıyıların nasıl da yağmalandığına tanık oldum...Yeni yollar açmak hiç bir zaman çözüm olmadı aksine araba sayısı gittikçe çoğaldı. Bodrum ‘un doğası, tarihi, bilinçli bir şekilde yok ediliyor bu güzelim memleket ellerimizden kayıp gidiyor...Yapılmak istenen çevre yolu da ne yazık ki bu planın bir parçası...Mücevher gibi az bulunan bu coğrafyaya ihanetin, bir nokta da durdurulmasına gerektiğine inanıyorum..

 

Lon Mutlu Biret (71) Sanatçı :

Çevre yolu projesi hakkında olumsuz düşünüyorum. Bu düşüncemin sebeplerini şöyle sıralayabilirim: (i) Proje, Türkiye’nin taraf olduğu Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi, Bern Sözleşmesi ve Avrupa Peyzaj Sözleşmesi’nin yanı sıra Kara Avcılığı Kanunu ve Av ve Yaban Hayvanlarının ve Yaşam Alanlarının Korunması, Zararlılarıyla Mücadele Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in ilgili maddeleri incelendiğine gerek ulusal gerekse uluslararası hukuka uyarlı değil, (ii) Proje ekolojik olarak incelendiğinde, Bodrum Yarımadası’nda bulunan doğal yaşlı Akdeniz Ormanı – Boylu Maki Formasyonu’nun bulunduğu tek alan ve Güneydoğu-Kuzeybatı aksında bir yaban hayat koridoru işlevi gören peyzajı yok edecek ve parçalayacaktır. Bu yok ediliş ve parçalanma beraberinde kenar …Bodrum'da betonlaşma ve nüfus artışı nasıl durdurulur diye ciddi ciddi düşünürken bu Çevre Yolu Projesi abes ve absurd! Büyüme zamanı geçti, küçülme ve azalma zamanı geldi. Eğer mutlu ve sağlıklı bir yaşam istiyorsak.

 

Veysel Uyanık (58) Emlak danışmanı:

Bodrum ‘daki ulaşımın şu andaki halini göz önünde bulunduracak olursak araç trafiğinin yeniden düzenlemesi  ve oto yollar yapılması zaruri görünmektedir . Fakat yapılmak istenen oto yol projesi bu haliyle tarihi ve doğal  kimliğine telafi edilemez zararlar verecektir. Bizler üzerinde bulunduğumuz bu değerli tarihin emanetçileriyiz. Tarihimizi, doğamızı bizden sonraki nesillere hiç zarar vermeden  koruyarak ulaştırmalıyız .Bu oto yol projesini konunun uzmanları ve STK’larla tekrardan ele alınıp burada yaşayanların ihtiyaçlarına uygun şekilde düzenlemesi  daha gerçekçi olacaktır. Ayrıca projeye bağlı olarak burada  sürekli yaşayan yerli ve yabancı  vatandaşların ve turistlerin faydalanabileceği  bisiklet ,yürüyüş ve koşu yollarının yapılması Bodrum ‘a artı değer katacaktır.

 

Defne Anter (45) Mimar:

Bodrumun nüfus artışı belli ki yakın bir gelecek için durdurulamamakta.  Dolayısıyla, yeni bir yol ihtiyacı olduğu kesin.  Ancak, yeni yol yapılacak ise çok hassas olarak üzerinde çalışılmalı. Ben yaptım oldu yaklaşımı ile olmamalı. Doğal hayatı koruma dernekleri gibi sivil toplum örgütleri, halk ve uzman mühendisler ile çalışılarak, ortak kararlar alınmalı ve yol Türkiye’ye de örnek olacak böyle bir sistem ile güzergahı belirlenerek yapılmalıdır. Böylece tüm kullanıcıları ve Bodrum halkını tatmin edecek bir sonuç çıkabileceğini düşünüyorum.

 

BU OTOYOL HIZLA TIMARHANEYE DÖNÜŞMEMİZİN ÖNÜNÜ AÇACAKTIR

Hüseyin Akşen (74) Tiyatro sanatçısı:

Bodrum’un kent olmasının önünü açacak her girişime karşıyım.

Bodrum için bir şeyler yapmak istiyorsak, inekleriyle, kedisiyle, köpeğiyle ve tabiki doğasıyla, denizi ile barışık yaşayabileceğimiz butik bir kasaba olarak kalması için mücadele edelim. Bu oto yol hızla tımarhaneye dönüşmemizin önünü açacaktır.

 

İbrahim Çeçen (45) Emlak Danışmanı:

Bence çok gerekli olan güzergah değil dolayısyla nacizane fikrim Yalıkavak Ortakent yolu en acil ihtiyaç çift gidiş çift geliş  bunun yanında Torba yoluda özelikle geceleri çok ıssız,  ışıksız ve tek gidiş tek geliş yeterli değil Torba –Türkbükü- Gündoğan –Yalıkavak – Gümüşlük – bağlantısı düzenlenirse dahada rahatlar. Pedasa antik ketinde kesinlikle dokunulmamalı

 

BU YOL BODRUM’UN İDAM FERMANI

Çiğdem Erko (60) Aktivist:

Bu yol Bodrum’un ölüm fermanıdır, trafiği rahatlatmak, turizme katkı sağlamak, artan nüfusla orantılı olarak çoğalan   araçları şehir merkezine sokmadan yarımadanın kuzeyine taşımak ve benzer söylemler dayanaksız gerekçelerdir, sığdır, Bodrum’un ve doğasının yitireceği değerleri zerrece umursamamaktır. Domuzların ana caddelerde dolaşıp yiyecek aradığı bir Bodrum artık burası, ey rantiyeler kendinize gelin. Verilen zararların geri dönüşü olası değildir ama yeni cinayetlerden vazgeçin. Orada yerinden etmekten hiç utanmadığınız yaşamlar var, hayvanıyla, endemik bitkisiyle, antik kalıntılarıyla, ağaçlarıyla, tertemiz havasıyla, yağan yağmurların zaman zaman oluşturduğu doğal göletleriyle, orada yürüyüşler yapan insanıyla koskocaman bir yaşam. Kocaman pencereli, çirkin ve benzemez taşlarla örülü beton evlerinize bir an önce kavuşabilmek için yeni betonlar üretmenize, “çevre yolu gereklidir” yalanının ardından açılacak yeni yerleşim alanlarına yeni betonlar dikmenize karşıyız. Ortalama 70-80 yıllık insan hayatının ilk 25 yılını çıkardığında kalan şuncacık ömür için doğaya, yaşadığınız çevreye, sizin gibi düşünmeyenlere bu düşmanlık niye? Bu projeye öncülük eden de, projelendiren de, projeyi olumlu bulan da çok gereklidir diyen de, fikrim yok diyen de bu yaşadığınız yere ihanettir. Hemen , bu gün, şimdi, Bodrum imara kapatılmalı, mevcut yaz ve kış nüfusunu içeren alternatif ulaşım projeleri hazırlanmalıdır, gerekirse Bodrum’a özel bir yasa çıkarılması için tüm siyasiler çalışmaya başlamalıdır. Her iki Belediyemizden de, tüm odalar ve Stk’lardan da , Bodrum’a değer veren vatandaşlardan da net karşı duruş bekliyoruz.  İçinden çevre yolu geçen, üstelik de bir yarımada özelliği taşıyan başka bir  bir turizm merkezi dünyada yok,    aklımızla dalga geçmeyin.            

 

Mahinur Tutan (44) Halkla İlişkiler:

Ülkemiz genelinde olduğu gibi Bodrumda'da hiç bitmeyen bir rant aşkı var. Dolayısıyla da, yeni bir yol dendiğinde aklıma maalesef ilk olarak 'beton' ve 'yapılaşma' geliyor. Elbette ki yol önemli bir ihtiyaç. Ancak bahsedilen güzergah yarımadanın elde kalan ormanı, hayvanların doğal yaşama alanlarını ve Pedesa antik kentini kapsayan hassas bir noktada. Ayrıca bu güzergahta endemik bitki türleri de olabilir. Yaşadığımız dünya insanı, hayvanı, ağacı, toprağı ve denizi ile bir bütün. İnsan canlısı olarak bütünlüğü ve dengeyi yeterince bozduğumuzu düşünüyorum. Artık bu aşamadan sonra, artan nüfus ile, yol vb. ihtiyaç hissedilen konularda titizlikle hareket ederek, yarımadanın dokusunu, özünü bozmayacak kararlar alınmalıdır. Bence gelişmek yollar yada modernleşme ile olmaz. Öze sahip çıkıp geleceğe taşımak, geçmişten günümüze gelen doğayı, tarihi, sanatı ve etnografik değerleri korumaktır asıl gelişme. Yarımada trafiğini rahatlatacak deniz ulaşımı gibi bir alternatifimiz var.  Yani çözüm ve altenatifler illaki vardır. Eğer bu yeni çevre yolu faydadan çok zarar getirecekse - ki ben öyle olacağı kanısındayım. - konu yeniden masaya yatırılmalıdır. Yoksa kazanan yine rant olacaktır!

 

Zaliha Özgen (72) Sanatçı :

Bu proje asla olmaz. Her yolun etrafına yeniden yerleşim, kanalizasyon, su, parsel hafriyatları, yol hafriyatları yetti gari. Burası havası ile korunan bir yarımada. İnsan talanına daha fazla dayanmaz. Her yeri toprağa gömer bu coğrafya. Aklını başına al der. 

 

BODRUM İMARA KAPATILSIN

İlkay Kılavuz (Emekli Öğretmen) :

Bodrum da doğmuş ,büyümüş, görev yapmış ,hâlâ      yaşayan   birisi  olarak , doğru  bulmuyorum ve istemiyorum.

 

Zeynep Kanser (Emekli öğretmen)

Bodrum, Turgutreis,Yalıkavak trafiğinin hafifletilmesi gerek. Ancak daha dün yaşadığımız Orta kent yangını gösteriyor ki yeni imar alanları kapıda. Önce Bodrum imara kapatılsın. Açılacak yeni yıl güzergahı son yeşil alanlar. Ayrıca yabani hayvanların son barınma yerleri. Pedesa antik kenti de yol içinde. Hem doğaya hem canlılara hem tarihi yerleşim yerlerine büyük zararlar verecek kolaya kaçılan bir proje. Deniz tükendi, tarım alanları tükendi. Pandemi dolayısıyla patikalar bile insan istilasına uğradı. Yaban hayvanları sehirler indi. Hep birlikte elimizde kalan son yaşam alanlarını korumak için ne yapacağımızı düşünelim. Yol medeniyet ama medeniyeti içselleştirilmiş insanlar için. Bodrum imara kapatılsın!

 

Şule Teker (41) Gayrimenkul Danışmanı:

Bundan tam 5 yıl önce Bodrum da yaşamaya başladım, öncesinde 20 yıl önce gelmişliğim var bu doğa cennetine... Evim Torbada mavi ve yeşil de...Gayrimenkul danışmanlığı yapıyorum dolayısı ile çok dolaşıyorum... muhteşem bir cennette yaşıyoruz. Henüz havamız tertemiz yemyeşil bir doğaya ve muhteşem denize uyanıyoruz. Evet trafik ciddi sorun Bodrum da, yollar bozuk kullanılan asfaltlar çok çabuk bozuluyor... Trafiğin rahatlatması için çevre yolu fikir olarak muhteşem görünse de, doğayı katletmeye gerek yok... çünkü bunu farklı yollar ile Bodrum içine yapılabilir halde projelendirmek zor olmasa gerek diye düşünüyorum, battı çıktılar ile farklı şehircilik projeleri ile yapabilirler, yeter ki istensin...! Bodrum'un yapılaşmasını engellemek gerekiyor çevre yolu da bunlardan biri, dağ taş orman, ev otel bina olmamalı diye düşünüyorum. Şehrin doğal dokusunu korumalıyız tüm nesiller için. Bu çevre yolu yapılır ise Doğa bizden intikamını alacaktır....

 

İLGİLİ HABER:

 

 

https://anterhaber.com/bodrum-a-cevre-yolu-gereklimi-degilmi-vatandas-ne-dedi-1-bolum/8501/

 

https://anterhaber.com/bodrum-a-cevre-yolu-gereklimi-degilmi-vatandas-ne-dedi-2-bolum/8518/

 

 




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI