Bugun...



Türkiye’nin ilk istihbarat gemisi Ufuk korveti Bodrum'dan Ege’ye açıldı, Yunan’ı korku sardı

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ilk istihbarat ve elektronik harp kabiliyetine sahip korvet savaş gemisi Ufuk’un Muğla’nın Bodrum ilçesi açıklarından Ege’ye açılması Yunanlıları heyecanlandırdı. TCG Ufuk’un Bodrum açıklarından kilimli (Kalimnos) Adası’na geçerek orta Ege’ye açılmasının Yunan medyası manşetine taşıdı. “Ufuk Ege’de tatbikat yaptığımız alanlarda meydan okuyor” yorumunu yaptı.

facebook-paylas
Güncelleme: 03-10-2022 12:53:12 Tarih: 03-10-2022 11:46

Türkiye’nin ilk istihbarat gemisi Ufuk korveti Bodrum'dan Ege’ye açıldı, Yunan’ı korku sardı

Türkiye'nin Mili olanaklarla yapılmış ilk istihbarat gemisi ve elektronik harp kabiliyetlerine sahip Ufuk Korveti’nin Muğla’nın Bodrum ilçesinden Ege’ye açıklaması Yunanistan medyasının manşetlerine taşındı.

 

UFUK KORVETİ İLK KEZ ORTA EGE’YE AÇILDI

Muğla’nın Bodrum ilçesine 8 mil uzaklıktaki Kilimli (Kalimnos) Adası’na geçerek orta Ege’ye açılan 99,5 metre uzunluğunda 14,4 metre genişliğinde 2 bin 400 ton deplasmanı ve 3,6 metre su çekimiyle elektronik harp olanaklarının tümü ile donatılan ve üzerinde 10 tonluk bir helikopterin iniş yapabileceği helikopter pistinin bulunduğu TCG Ufuk korvetinin Yunanistan’ın Fransa ile ortak tatbikat yaptığı Skyros Adası’na doğru yol aldığını belirten Yunanistan’ın önde gelen yayın organlarından www.protothema.gr haber sitesi Ufuk gemisinin elektronik harp, sinyal karıştırma, sinyal istihbaratı ve elektronik yayınları toplama yeteneğine sahip olduğunu belirterek bu yetenekte bir Türk savaş gemisinin ilk kez Orta Ege’ye yönlendirildiğini iddia etti.

 

YUNANİSTAN- FRANSA TATBİKAT BÖLGESİNE YAKIN YERDE SEYREDİYOR

TC Ufuk korvetinin Ege’ye açılmasının Pagasitikos körfezi, Skyros ve Agios Eustratios'ta gerçekleştirilen Yunan-Fransız tatbikatı "Argo 22"nin yürütülmesiyle aynı zamana denk geldiğini belirterek, Ufuk gemisinin göreceli bir mesafeden  Yunan- Fransız  tatbikatını izlediği iddia edildi. 

Ufuk korvetinin olağandışı hareketlerinin Yunanistan istihbaratı ve ilgili servislerini harekete geçirdiği ve doğrulanmayan raporlara göre tatbikatın şifrelerinin ele geçirilmemesi için her türlü önlemin alındığı belirtildi.

 

TCG Ufuk korveti:

TCG Ufuk veya TCG Ufuk A-591 Test ve Eğitim Gemisi'nin çalışmaları, Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ve STM arasında 30 Aralık 2016 tarihinde imzalanan sözleşme ile STM ana yükleniciliğinde Mart 2017 tarihinde başlatılmıştır.

TCG Ufuk'un inşasında görev alan alt yükleniciler ise İstanbul Denizcilik Tersanesi, ASELSAN, HAVELSAN, İŞBİR, ANEL, YALTES'tir. Yaklaşık 194 yerli firmanın katkı verdiği UFUK Gemisi'nin yerlilik oranı yüzde 70’e ulaşmıştır.

TCG Ufuk, İstanbul Denizcilik Tersanesi’nde inşa işlemlerin tamamlanmasının ardından 9 Şubat 2019’da düzenlenen törenle Test ve Eğitim Gemisi TCG Ufuk (A-591) denize indirilmiştir. Geminin Türk Deniz Kuvvetleri'nin test ve eğitim ihtiyaçları için kullanılması planlanmaktadır. TCG Ufuk, MİLGEM Ada Sınıfı Korvet tekne formu kullanılarak dizayn edilmiştir.

 

ERDOĞAN 'UFUK' İÇİN NE DEMİŞTİ?

9 Şubat 2019'da Tuzla Tersanesi'nde Ufuk gemisinin denize indirilme töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'yi çok farklı bir noktaya taşıyacak hassas teknolojili gemi için şunları söylemişti:
"Ülkemizin bulunduğu zorlu coğrafya bizim sadece ekonomide, tarımda, ticarette, sanayide değil, aynı zamanda istihbaratta da çok güçlü bir konumda olmamızı şart koşuyor. 

Suriye kaynaklı tehditler ile Doğu Akdeniz, Ege ve Karadeniz'de yaşanan gelişmeler sonrasında bu ihtiyaç, daha kritik, çok daha acil hale geldi. 

Sahada varlık göstermeyen, masada kendine yer bulamaz. Bugün denize indiriliş törenini gerçekleştirdiğimiz Türkiye'nin Milli Test ve Eğitim Gemisi Ufuk, milli imkan ve kabiliyetlerle üretilen, ülkemizin ilk istihbarat gemisi olma özelliğini taşıyor. 

Dünyada pek az ülkenin sahip olduğu bu teknolojiye, hamdolsun Ufuk korvetiyle artık Türkiye de kavuşmuş oluyor. 

Ufuk korveti, ülkemizi istihbaratta ve denizlerde de liderliğe taşıma irademizin en somut göstergesidir. 

Türkiye, savunma sanayiinde başarı hikayelerini yazmaya devam edecek, 2023 hedefleri, 2053 ve 2071 vizyonları doğrultusunda kutlu yolculuğunu kararlı bir şekilde sürdürecektir."

İstihbarat gemisi TCG Ufuk'un teknik özellikleri:

Boy: 94.5 metre (MİLGEM Ada Sınıfı Korvet: 99.5m)
Genişlik: 14.4 metre
Su Çekimi: 3.6 metre
Azami Sürat: 18+ knot
Hava Aracı: 10 tonluk Genel Maksat Helikopteri
Kesintisiz Seyir: 45 gün
Elektronik Sistemler: ASELSAN

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI