Bugun...



Sürat tekneleri Bodrum koylarında tehlike saçıyor, Ünal Pala ve eşinin ölümü ders olmalı

Torba koyunda gece saatlerinde kullandığı 12 metrelik sürat teknesi ile kayalıklara çarparak eşi Evrim pala ile birlikte yaşamını yitiren Ankaralı iş insanı Ünal Pala’nın ölümü ile ilgili sır perdesi aralanırken, arama kurtarma uzmanları ve kaptanlar Bodrum yarımadasında yaz aylarında deniz trafiğinin felaket boyutlarına eriştiğini belirterek acil denetimlerin arttırılmasını ve hayalet kayalıkların etrafından önlem alınmasını istedi.

facebook-paylas
Tarih: 14-07-2022 14:53

Sürat tekneleri Bodrum koylarında tehlike saçıyor, Ünal Pala ve eşinin ölümü ders olmalı

Uluslar arası arama kurtarma uzmanı Ertuğrul Kara “Ünal pala ve eşinin ölümünden ders çıkaracak onlarca kurum ve birim var. Gerekli önlemler alınmazsa denizde daha çok kurban veririz” dedi.

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaz tatilini geçiren Ankaralı ünlü iş insanı 52 yaşındaki Ünal Pala’nın eşi Evrim Pala (47) ve kızı mina Pala (12) ile birlikte 12 metrelik ve arkasında 2x300 beygirlik motor bulunan sürat teknesi ile yaptığı kazanın detayları aydınlanmaya başladı.

 

 

KAYALIKLARI SON ANDA FARKETMİŞ

Dün akşam saatlerinde karaya çıkarılan yaklaşık 5 milyon TL. değerindeki sürat teknesinde yapılan incelemede teknenin denizi ortasında kayalıklarına çarparak yaşamını yitirdiği belirtilerek “Bu tekne darbenin aldığı izlere göre Ünal Pala kayalıkları son anda fark etmiş ve kayalıklara çarpınca eşi ve kendisi öndeki cam siperliğe çarparak yaşamlarını yitirmişler. Çünkü teknenin hem üst pilot tarafında hemde motorların üzerinde sürtünme izleri var. Tekte alttan sürtünme darbesi üstten çarpma darbesi almış, bu sıçrama sırasında arkada bulunan küçük kızda denize düşerek kurtulmuş” yorumunu yaptılar.

 

 

YAZ AYLARINDA YÜZLERCE EĞİTİMSİZ VE EHLİYETSİZ TEKNE SERSERİ MAYIN GİBİ TEHLİKE SAÇIYOR

Bodrum ve Muğla Bölgesinde yaklaşık 40 yıldır denizde arama kurtarma faaliyetlerine katılan uluslar arası usta gemici ehliyetli ve uluslar arası arama kurtarma belgesine sahip  evli ve bir çocuk babası Ertuğrul Kara açıklamalarda bulundu. Kara, bugüne kadar 600’e yakın denizde arama kurtarma faaliyetlerine katıldığını belirterek “Bodrum ve bölgesinde yaz aylarında deniz trafiği bir kabus oluyor. Çünkü 3 metrelik lastik botlardan, 40-50 metrelik yatlara ve 100 metrenin üzerindeki yatlara kadar yaklaşık 7-8 bin deniz aracı bu koylarda cirit atıyor. Birde bunlara jet ski benzeri su sporları araçlarını eklerseniz küçücük koylarda sürekli hareket eden deniz taşıtı aracı sayısı 15 bini bulur. Bunların yanı sıra amatör denizci ehliyetini alan veya hiçbir denizci belgesi olmayan kişilerin hatta 10 yaşındaki çocukların sürat tekneleri kullandığını görüyoruz. Amatör denizci ehliyetini alan kişiler ne yazıkki saatte 80 mil yapan sürat teknelerine binerek usta gemicilerin, kaptanların yapmayacağı hataları yaparak hem kendi ölümlerine hemde başkalarının hayatına neden olabiliyorlar. Ünal beyin yaptığıda bir denizcinin yapmayacağı bir hata. Kıyıya o kadar yakın mesafede üstelik bilmediğin bir suda hız yapmak, ölümü göze almak demek” ifadelerini kullandı.

 

 

LİMAN BAŞKANLIĞI VE SAHİL GÜVENLİĞİN DENETİMLERİ SIKLAŞTIRMASI ŞART

Kara bölgede kazanın meydana geldiği kayalıklar benzeri birçok sığlık ve kayalık olduğunu ve bunların büyük bölümünde herhangi bir önlem, ışıklandırma ve fener bulunmadığını belirterek “Liman Başkanlığı bu konuda acil önlem alınmalı, aksi takdirde bu ve benzeri kazalar olacak olmaya devam edecek. Sahil güvenlik belge denetimlerini sıklaştırmalı. Üç hafta içerisinde 4 tekne battı, iki kaza meydana geldi. Koylarda gelişigüzel demirleyen yatların arasında 80-100km. hızla giden çoğu ehliyetsiz jet skiler ve sürat tekneleri ve botları ölüme davetiye çıkartıyor. Tekne sayısı arttıkça denetim ve  eğitimler azaldı. Parayı veren amatör denizci belgesini alıyor, amatör denizci belgesini alan devasa motor yat ve sürat teknelerini kullanabilirim diye denize açılınca bu kazalar meydana geliyor. Ünal Pala ve eşinin ölümüne neden olan kazadan birçok yat kaptanı ve zengin insan ile kurumların çıkaracağı onlarca ders var, gerekli önlemler alınmaz ise denizde daha çok kurban veririz” diye konuştu.




Editör: Yaşar Anter




İLİŞKİLİ HABERLER

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI