Bugun...



Sahibinden satılık baraj, Muğla’daki baraj satışa çıkarıldı

Muğla’nın Köyceğiz ilçesindeki Dalaman çayı üzerinde kurulan Akköprü HES satılması için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı düğmeye bastı. Resmi Gazete'deki ilana göre Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde bulunan Akköprü HES’i özelleştirilecek.

facebook-paylas
Tarih: 25-04-2024 13:57

Sahibinden satılık baraj, Muğla’daki baraj satışa çıkarıldı

Muğla’nın Köyceğiz ilçesindeki Dalaman çayı üzerinde bulunan Akköprü Hidroelektrik Santrali (HES), Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan özelleştirme ilanına göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca özelleştirileceği açıklandı.Akköprü Hidroelektrik Santrali “İşletme Hakkının Verilmesi”, bu Santral tarafından kullanılan taşınmazlar “İşletme Hakkının Verilmesi” ve/veya “Kullanım İzninin Devri” yöntemi ile özelleştirilecek. İhale, birden fazla teklif sahibinden kapalı zarfla teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle “pazarlık” usulü ile gerçekleştirilecek. İhale, pazarlık görüşmelerine devam edilen teklif sahiplerinin katılımı ile yapılacak açık artırma suretiyle sonuçlandırılacak.

Özelleştirme ile ilgili geçi teminatın 100 milyon TL. ve son başvuru tarihi ise 20.5. 2024 tarihi olarak belirtildi.

AKKÖPRÜ BARAJI

Dalaman Akköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Muğla'nın Dalaman ilçesinde Dalaman Çayı üzerindedir. Kamuya ait olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından işletilen santral 115 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 130. Muğla'nın ise 4. büyük enerji santralidir.

Muğla iline bağlı Köyceğiz ilçesinin 24 km doğusunda inşa edilen Akköprü Barajı’nda 27 Mart 2011 tarihinde su tutuldu. Akköprü Barajı ve HES iki üniteden oluşan ve toplam 115 MW kurulu güce sahip olan hidroelektrik santralinde birinci türbin 14 Şubat 2012 tarihinde, ikinci türbin ise 29 Mart 2013 tarihi itibariyle elektrik üretimine başladı. Akköprü Barajı ve HES ile yıllık ortalama 343 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretilerek yaklaşık 200 bin konutun ihtiyacı karşılanıyor.

 

Akköprü Barajı, rezervuarında tuttuğu yaklaşık 35 milyon metreküplük taşkın hacminin; Dalaman Ovası, Köyceğiz ve Ortaca ilçe merkezleri ve köyleri ile turistik tesislere zarar vermesini engelleyerek ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 104 milyon TL katkı sağlıyor.

 

 



Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI