Bugun...



Kardak krizinin başladığı gün bugün, tam 25 yıl geçti

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gümüşlük Mahallesi’ne 3.8 mil uzaklıktaki Kardak Kayalıkları’na 25 Aralık gecesi çarpan Figen Akad isimli kuru yük gemisinin ardından Türkiye ile Yunanistan arasında savaşın eşiğine kadar gelen bir gerilim yaşanmıştı. O krizin ardından tam 25 yıl geçti.

facebook-paylas
Güncelleme: 12-01-2021 13:32:42 Tarih: 26-12-2020 12:09

Kardak krizinin başladığı gün bugün, tam 25 yıl geçti

ANTERHABER- ÖZEL: Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gümüşlük Mahallesi’ne 3.8 mil uzaklıktaki Kardak Kayalıkları’na 25 Aralık 1995 tarihinde Figen Akat isimli Türk kargo gemisi kayalıklara oturdu. Yunan yetkilileri geminin kaptanıyla irtibata geçip yardım teklifinde bulundu. Bunun üzerine geminin kaptanı kayalıkların Türk karasularında olduğunu belirterek yardımlarını istemedi. Gemi kaza yerinden kendi motorlarıyla kurtulmayı başardı.

 

 

 

YUNAN BELEDİYE BAŞKANI VE PAPAZ ADAYA ÇIKIP BAYRAK DİKMİŞTİ

 

Hem Yunanistan hem de Türkiye söz konusu kayalıkların kendi sınırları içerisinde olduğunu öne sürdü. Bir Yunan gazetesi olayları manşete taşıyıp kamuoyuna duyurdu. Kilimli (Kalimnos) Adası’nın belediye başkanı yanında Yunan bir papaz ile birlikte doğudaki kayalıklara Yunan bayrağı dikip Yunan Marşını okudu. Dönemin Dışişleri Bakanlığı müsteşarı Onur Öymen'e göre Yunanistan, kendilerine notalar gönderip kayalıkların kendi sınırları içerisinde bulunduğunu iddia ederek bir kriz çıkarmaya başlamıştı. Türk tarafı da tepki olarak nota gönderdi. Daha sonra 27 Ocak'ta Türk gazeteciler Yunan bayrağını indirip kayalığa Türk bayrağı diktiler. Bunun üzerine Yunanistan Ordusu kayalıklara asker çıkarıp kayalıkları denizden abluka altına aldı.

 

 

ÇİLLER “O BAYRAK İNECEK O ASKER GİDECEK” DEMİŞTİ

 

29 Ocak 1996 gecesi başkent Ankara'da dönemin başbakanı Tansu Çiller, dışişleri bakanı Deniz Baykal, Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya Yunanistan'a nasıl karşılık verileceği üzerine toplanmıştı. Dönemin başbakanı Tansu Çiller, "O bayrak inecek, o asker gidecek" diyerek Türk Silahlı Kuvvetleri'nin savaşa hazır olduğunu belirtti ve en yakın zamanda batıdaki kayalıklara asker çıkarılmasını istedi. Tansu Çiller'in açıklaması ve Türk Deniz Kuvvetlerinin de uluslararası sulara inmesiyle tam bir kriz oluştu ve iki ülke savaşla burun buruna geldi.

 

 

ADADAKİ YUNAN BAYRAĞINI TÜRK KOMANDOLAR İNDİRDİ

 

30 Ocak 1996 gecesi komandolar Bodrum'daki askeri kampa vardılar.

Operasyonda görev yapan SAT komandolarının verdikleri röportajlara göre operasyon bir aldatma harekatıydı. 12 komando bir sahil güvenlik gemisi eşliğinde 2 bot ile Yunan gemilerine doğru ilerleyecekti. Türk Sikorsky helikopterleri TCG Yavuz firkateynine asker indiriyormuş gibi gösterilip Yunan filosunun dikkati dağıtılacak ve bu sırada komandolar gemiden ayrılıp botlarla irili ufaklı Yunan gemilerinin arkasına, Batı Kardak Kayalıkları'na sızacaktı. SAT komandolarının başarısız olması durumunda ise helikopterler havadan personeli kayalıklara çıkaracaktı.

Komandoların kumanya ve benzin sıkıntısı zaman kazanmak için yerel tedarikçilerden tedarik edildi. Yerel halkın da yardımıyla komandolar kısa süre içerisinde denize açıldılar. Helikopterlerin aldatması eşliğinde botlar başarı ile Batı Kardak Kayalıkları'na ulaştı. Adadaki Yunan bayrağı Türk komandoları tarafından indirildi ve yerine Türk bayrağı dikildi.

 

(Figen Akad isimli gemi Kardak kayalıklarına çarpmıştı)

 

 

 

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI