Bugun...


Profesyonel turizmci Kuşkulu “Ekonomik krizden çıkışın anahtarı turizmde”
Tarih: 14-05-2022 13:41:53 Güncelleme: 14-05-2022 13:41:53 + -


Yaklaşık otuz yıldır Türk turizmine hizmet veren profesyonel turizmci Duygu Kuşkulu Türkiye’nin ekonomik krizden çıkış anahtarı ve reçetesinin turizm sektörü olduğunu belirterek “Ülkemizin her santimetrekaresinde her türlü turizmi yapabilirsiniz, dünyada böyle bir ülke yok. Ancak turizm algısı konaklama sektörünün içerisine sıkıştırılmış durumda , siyasiler nedense turizm sektörünü öksüz evlat görmekten vazgeçemedi " dedi.

facebook-paylas
Tarih: 14-05-2022 13:41

Profesyonel turizmci Kuşkulu “Ekonomik krizden çıkışın anahtarı turizmde”

Yaklaşık otuz yıldır Türk turizmine hizmet veren profesyonel turizmci Duygu Kuşkulu Türkiye’nin ekonomik krizden çıkış anahtarı ve reçetesinin turizm sektörü olduğunu belirterek “Ülkemizin her santimetrekaresinde her türlü turizmi yapabilirsinizin, dünyada böyle bir ülke yok. Ancak turizm  algısı konaklama sektörünün içerisine sıkıştırılmış durumda ,  siyasiler nedense turizm sektörünü öksüz evlat görmekten vazgeçemedi , Turizmi inşaat sektörünün önünde 1. Sektör ilan eder ve gerekli planlamalar yapılırsa dünyada bir numara olur, ülkeyi ekonomik krizden çıkartır. Son yıllarda yaptığımız Hint düğünleri organizasyonu sayısı hızla artıyor bir düğün milyonlarca dolar bu ülkeye döviz bırakıyor” dediMerkezi İstanbul’da bulunan  TAY İstanbul Danışmanlık ve Organizasyon şirketi kurucu ortaklarından ve  aynı zamanda Türk Hindistan Turizm Konseyi genel sekreteri turizmci  Duygu Kuşkulu bu yıl Bodrum, Antalya ve İstanbul’da düzenlenecek olan Hint Düğünleri organizasyonları için geldiği Bodrum’da Türkiye’de yeni bir trend olan Hint Düğünleri turizmi ile Türkiye’de pandemi sonrası turizmin geleceğini anterhaber.com muhabirine anlattı.

 

BODRUM, ANTALYA VE İSTANBUL HİNT DÜĞÜNLERİNİN MERKEZİ OLDU

Pandemi sürecinin ardından dünyada değişen turizm trendlerine yönelik açıklamalarda bulunan Kuşkulu “Pandemi ve ardından hemen başlayan Rusya Ukrayna savaşlarından dünya turizmi genelde etkilenirken Türk turizmcileri olarak bunu fırsatı çevirmenin yollarını bulabiliriz. Bu kriz döneminde bile sezonun hemen öncesinde otellerini açan beş yıldızlı oteller doluluk oranlarını yüzde yüze ulaştırmayı başarırken turizmi sezonunu Haziran ayında açmaya düşünen oteller ise pişman olmaya başladı. Bizde Hintli milyarderlerin geldiği düğünlerle turizm sezonunu açtık. Bu yıl içerisinde Bodrum’da 8, Türkiye genelinde ise 35-40 Hint düğünü organizasyonu yapmayı planlıyoruz. Geniş çaplı Hint düğünleri turizmde farklı bir açı ve gelir kaynağı oluşturdu. Zaten dünyada da destinasyon düğünleri kavramı ile düğün ve seyahat birleştiriliyor. O yüzden düğünler ciddi bir turizm aktivitesi haline gelmeye başladı. Biz yurtdışından Türkiye’ye gelen düğünler üzerine yoğunlaşmış durumdayız. Özellikle de Hint düğünleri. Yaklaşık 400-500 zengin Hintlinin 3-5 gün süren tatil- düğün turizminde eğlence sektöründen otelcisine, yiyecek ve gıda sektöründen ülkemizin kültür ve gezi sektörüne kadar herkes ekonomik olarak yarar sağlıyor. Bir düğün bölgeye  1- 4 milyon dolara yakın para bırakıyor. En çok tercih edilen şehirlerimiz Bodrum, Antalya ve İstanbul Hint düğünlerinin merkezi oldular” diye konuştu.

 

 

TURİZMİ SADECE KONAKLAMA SEKTÖRÜ OLARAK DÜŞÜNMEKTEN VAZGEÇMEK GEREK

Turizmin  gezmek görmek eğlenmek  amaçlı yer değiştirme faaliyeti olduğunu ancak ülkemizde turizmin sadece konaklama olarak algılandığını belirten Kuşkulu bu algının kısa sürede terk edilmesi gerektiğini söyledi. Kuşkulu “Lüks otellere konaklama amacı ile gelen turistlerin çoğu  otelden dışarı çıkmıyor,  o kentdeki restorana, kafeye, tekneciye, sebze üreticisine, markete, özellikle turistik ve tarihi ören yerlerimize hiçbir faydası olmuyor. Antalya’ya gelen 9 milyon turistin kaç tanesi restorasyonu tamamlanan Antik Perge Kenti’ni geziyor. Binde biri bile değil. Bu nende Rus turistin getirdiği para otelciye kalıyor ancak diğer yan sektörlere turizmin lokomotifi olan sebze meyve üreticisine ve bölgedeki müze ve antik kentlerle birlikte bu işi organize eden Kültür ve Bakanlığı’na ekonomik olarak katkısı olmuyor. Bu nedenle turizm yapacak isek konaklama sektörünün içerisinden kurtarıp tarih, doğa, mavi yolculuk, bisiklet, yamaç paraşütü ve farklı alternatif turizm çeşitlerini ülkemizi ziyaret eden milyonlara paylaştırmalıyız” diye konuştu.

 

 

TÜRKİYE’DE EKONOMİK KURTULUŞUN REÇETESİ TURİZMDİR

Pandemi süreci içerisinde turizmcinin parası biterken gezen turistin parasının biriktiğini belirten Kuşkulu “Türk turizmcisi olarak biz buna hazırız. Ancak ülkedeki ekonomik ve siyasi belirsizlik turizmcinin temkinli davranmasına neden oluyor. Ülkemizin her noktasında her santimetrekaresinde turizm yapabilirsiniz. Ülkemizin her bir ili farklı güzellik ve değerlerle dolu. Bu nedenle ülkede ekonomik olarak lider görünen inşaat sektörünü bir numara olmaktan çıkartmalı, bu ülkeyi yönetenler mutlaka Türkiye’nin ekonomik kurtuluşunun tirizm olduğunu görmeli, anlamalı. Çünkü Türkiye’nin ekonomik kurtuluşunun reçetesi ve anahtarı turizm sektörüdür. Bu nedenle artık turizme, turizmciye öksüz çocuk muamelesi yapılmaktan vazgeçilmeli. Buna göre planlamalar yapılmalı.. Çünkü artık turist pandemi sonrası dahada bilinçlendi. Gittiği bir yerde dev otellere tıkılı kalmak istemiyor. Turist gittiği ülkede ve kentte gezerek dolaşarak anılarını biriktirmek ve gittiği yerde kendini iyi hissetmek istiyor. Türkiye olarak tarihi, doğal dokusu, geçmişi, yiyecekleri ile tüm bunları, yani turistin beklentilerini karşılamaya hazırız. Ülke olarak bunu başardığımızda hem vazgeçilmeyecek bir dünya markası olacağız hemde ülkemizin her bir noktasında yüzlerce sektör turizmden kazanır hale gelecek” diye konuştu.




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI