Bugun...



Bodrum’da denizanası kabusu başladı, çok zehirli türler karaya vurdu

Muğla’nın Bodrum ilçesi kıyılarında ilk kez görülmeye başlanan zehirli pusula denizanası (Chrysaora hysoscella) vatandaşları ve balıkçıları tedirgin etti. Önceki günlerde Marmara ve İzmit Körfezi’nde görülen denizanası ile ilgili olarak ANTERHABER’e açıklama yapan Prof. Dr. Mustafa Arslan “ Çok zehirli bir tür olan pusula denizanasını ilk olarak Çanakkale ve Marmara’da tespit ettik. Şimdi Bodrum kıyılarına kadar geldi. Çok zehirli ve tehlikeli, ölümcül olabilir" dedi

facebook-paylas
Tarih: 22-05-2022 20:41

Bodrum’da denizanası kabusu başladı, çok zehirli türler karaya vurdu

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Torba, Gölköy, Gündoğan ve Yalıkavak sahillerinde görülen ve zehirli olduğu iddia edilen pusula denizanası (Chrysaora hysoscella) tedirginlik yaşanmasına neden oldu.

Torba sahilinde kumsala vuran,  balıkçıların ağlarına takılan ve bölgede ilk kez görülen denizanaları gören turistleri tedirgin etti. Ankara’dan tatile gelen 35 yaşındaki Vali Çelik “Yaklaşık 20 yıldır bu bölgede tatil yapıyorum, bazen yüzerkende deniz analarına rastlarız ama bu gördüğümüz bildiğimiz bir denizanası değil, araştırdığımızda zehirli türlerden olduğunu öğrendik” diye konuştu.

 

AĞLARA TAKILDI KORKUDAN DOKUNAMADIK

Bölgede balıkçılık yapan evli ve iki çocuk babası Gökmen Önder (60) 245 yıllık balıkçıyım ilk kez bu tür bir deniz anası gördük. Korkudan dokunamadık zehirli olduğunu öğrendik. Çok sık olmamakla birlikte ağlara takılıyor, Torba’da sahile vuruyor, dikkatli olunması gerekir, bizde tedirgin olduk” diye konuştu.

 

 

KUZEYDEN EGE VE AKDENİZ’E İNMEYE BAŞLADI

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ekoturizm Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Arslan ANTERHABER'e yaptığı açıklamada “Bu türü ilk biz Çanakkale ve Marmara’da tespit ettik. Yaygın değildi.  Anka iklim ve denizsuyu sıcaklıklarının değişimi ve akıntılarla kuzeyden güneye doğru Ege ve Akdeniz’e doğru ilerlemeye başladı. Geçtiğimiz günlerde Çeşme’den yelkencilerden bu türün görüldüğü ile ilgili bilgiler geldi. Çok aşırı zehirli bir türdür, dikkatli olunması gerekir” diye konuştu.

 

Prof. Dr. Mustafa Arslan

 

ALINACAK ÖNLEMLERİ ANLATTI

Prof. Dr. Mustafa Arslan bu tür deniz analarının görüldüğü yerlerde ya denize girilmemesi yada çok dikkatli olunması gerektiğini belirterek “Bu tür denizanalarının üzerinde gözle görülemeyecek derecede zehirli toksit dikenler ve  hücreler vardır. Bunlar temas halinde patlar ve insan vücuduna yayılır. Temas eden kişinin o yerine varsa amonyak sürülebilir, yoksa kişinin idrarı bile sürülebilir. Ancak hemen bir hekime görünmelidir. Temas edilen yere batan zehirli dikenler cımbız ile temizlenebilir. Bölgede tanık olduğumuz birkaç vaka var ancak insanlar ne olduğunu anlayamadıkları ve bilinçi olmadıkları için sağlık kurumlarınada gitmiyorlar, bu tür zehirli denizanaları ihmale gelmemeli. İklim değişiyor. Deniz sıcaklıkları değişiyor, bunları temizleyerek yok edemezsiniz. Doğada bu türlerle alışmayı öğrenmek zorundayız” diye konuştu.

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI