Bugun...



Antik Myndos Kenti’nin imara açılması TBMM’ne taşındı

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Myndos Antik Kenti’nin 1. Derece korunması gerekli arkeolojik sit alanının derecesinin düşürülmesini TBMM’ye taşıdı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle Girgin, “Derece düşürme kararı iptal edilmeli, sondaj çalışmaları durdurulmalıdır. Antik Myndos kentine dokunmak hukuka aykırıdır” dedi.

facebook-paylas
Güncelleme: 17-06-2022 10:54:54 Tarih: 17-06-2022 10:51

Antik Myndos Kenti’nin imara açılması TBMM’ne taşındı

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gümüşlük Mahallesi’nde yaklaşık 4 bin yıllık Antik Myndos Kenti’ni yapılaşmaya açmak için 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’nda başlatılan sondaj çalışmalarına Bodrumlular sert tepki göstermiş, yüzlerce kişi eylem yapmış, arkeologlar ise tarihi kentin betona çevrilmemesi için sondaj çalışmalarının iptal edilmesini istemişti.

 

GİRGİN, DERECE DÜŞÜRME KARARI İPTAL EDİLMELİDİR

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Myndos Antik Kenti’nin 1. Derece korunması gerekli arkeolojik sit alanının derecesinin düşürülmesini TBMM’ye taşıdı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle Girgin, “Derece düşürme kararı iptal edilmelidir. Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 1. derece korunması gerekli arkeolojik sit alanının derecesini düşürme ve yapılaşmaya açma amacı güden bir karar aldı. Böylece, Bodrum-Gümüşlük Mahallesi’nin büyük bölümünü oluşturan, Antik Dönem Karia Bölgesinin en önemli liman kentlerinden olan Myndos Antik Kenti’nde sondaj çalışmalarına başlanacak. Sondaj çalışması tarihsel yapıya zarar vermeden hemen durdurulmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

 

MYNDOS ANTİK KENTİNE DOKUNMAK HUKUKA AYKIRIDIR

Girgin açıklamasında 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 6. Maddesi’nde, korunması gerekli olan taşınmaz kültür varlıklarının sayımı ve tanımı yapılmış olup Myndos Antik Kenti de kanunun bu maddesi kapsamına girdiğini belirterek  “Aynı kanunun ilgili maddelerine göre, arkeolojik sit alanlarına yönelik bu tip yapılması istenen müdahaleler, yasalar gereği ve bilimsel değerlendirmeler açısından çok sakıncalıdır.  Arkeologlar “Myndos, Roma çağının çok zengin ve ekonomisi çok düzgün kentlerinden biri olarak arkeolojik hazinemizdir. 1. derece arkeolojik alan söz konusu bölge, Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun verdiği sondaj kararı usullere ters düşmektedir.” diye isyan ediyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi Bodrum Belediyesi’nin karşı oy kullandığı, sivil toplum örgütlerinin, arkeologların ve bölge halkının karşı çıktığı, Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 23 Mart tarihinde aldığı 11996 sayılı karar iptal edilmelidir.” Dedi.

Girgin’in Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri  Ersoy’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şunları yöneltti.

1)        Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun ilgili kararını iptal etmeyi düşünüyor musunuz?

2)        Myndos Antik Kenti’nin korunması için neler yapılmaktadır?

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI