Bugun...



10 yıldır ziyarete kapalı tarihi adaya turist yağdı. Yürüyerek adaya geçtiler ziyaret edemeden döndüler

Muğla’nın Bodrum ilçesinde Antik Myndos Kenti harabeleri üzerinde kurulan Gümüşlük Mahallesi’nde yürüyerek geçilen ve 3500 yıllık antik kent kalıntılarının bulunduğu Tavşan Adası bayramda yerli ve yabancı turistlerin akınına uğradı.

facebook-paylas
Güncelleme: 14-04-2024 17:59:13 Tarih: 14-04-2024 17:13

10 yıldır ziyarete kapalı tarihi adaya turist yağdı. Yürüyerek adaya geçtiler ziyaret edemeden döndüler

10 yıldır ziyarete kapalı olan adaya geçen ancak tarihi mekanları görmeden dönen turistler şoke oldu. Gümüşlük Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı İbrahim Hakkı Zırh “Turistik adada kültürel değerlerimizin on yıldır turizme açılması için çalmadık kapı bırakmadık. Kültür Bakanlığı, BİMAER ve CİMER’e müracaat ettik. Turistler yürüyerek geçilen adada kültür hazinemizi görmeden geri dönüyorlar” diye konuştu. Tavşan Adası’nı 3 günlük bayram tatilinde yaklaşık 17 bin kişi ziyaret etti.

Bodrum’un en batı ucunda Antik Myndos tarihi kalıntıları üzerinde kurulan Gümüşlük Mahallesi’nde yaklaşık 3500 yıllık tarihi kalıntıların bulunduğu ve sahilden 150 metre yürüyerek geçilebilen tarihi Tavşan Adası Bayram tatilinde yerli ve yabancı turistlerin akınına uğradı.

YÜREYEREK ADAYA GEÇTİLER GEZEMEDEN DÖNDÜLER

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2007-1014 yılları arasında kazı ve kurtarma çalışması yapıldıktan sonra ziyarete kapatılarak tel örgülerle çevrilen Tavşan Adası bu bayramda da ziyaretçi akınına uğradı. Adaya bellerine kadar suya girerek yaklaşık 150 metre yürüyerek  ulaşan turistler tel örgülerden geçemeyince geri dönmek zorunda kaldı. Bazı turistler ise tel örgüleri atlayarak adanın üzerine çıkmayı ve tarihi mekanları gezme fırsatı buldu.

TAVŞAN ADASI’NI ÜÇ GÜNDE 17 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ

Halikarnassos Kralı Mousolos’un kurduğu antik kenti Tavşan adasına bağlayan ve  binlerce yıldır sular altında kalan Antik Kral Yolu’ndan diz seviyesine kadar olan suda yürüyerek üç günde yaklaşık 17 bin kişinin geçtiği belirtildi. Bursa’dan tatile gelen 48 yaşındaki Aysel Çevik “Belimize kadar suya girdik yürüyerek adaya gittik, gerçekten muhteşem bir doğası ve manzarası var ancak kapalı olduğu için tarihi mekanları pek göremedik, böyle bir hazine kapalı kalır mı” dedi.

10 YILDIR ADANIN ZİYARETE AÇILMASINI BEKLİYORUZ, KAZDIK, KURTARDIK AMA ZİYARETE AÇAMADIK

Gümüşlük Güzelleştirem ve Koruma Derneği başkanı Fotoğrag Sanatçısı İbrahim Hakkı Zırh SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada “1. Derece Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı olan adada binlerce yıllık kültür ve  doğa hazinelerini 10 yıl Kazı ve Kurtarma Projesi ile önce gün ışığına çıkardık. Eserelir kurtardık korumaya aldık. Ancak ada ardından ziyarete kapatıldı. Adada ahşap yollar yapılıp ziyaret açılacaktı. Ada ve etrafı 3500 yıllık antik Myndos Kenti’nin kalıntıları ile doludur. Su ve toprak altında olan bu değerleri gün ışığına çıkarmak ve kültür turizmine kazandırmamız gerekiyor. Adayı her yıl yaklaşık 500 bin kişi ziyaret ediyor ama ada her nedense 10 yıldır ziyarete kapalı.Adanın ziyaret açılması için Kültür Bakanlığı, BİMER ve CİMER’e müracaatlarda bulunduk ancak şu ana kadar bir sonuç elde edemedik.Oysaki adadaki güzellikleri yerli ve yabancı konuklarımız görmeli ziyaret etmeli, buranın tarihi geçmişi hakkında bilgi edinmeli” diye konuştu.

 

 

 
 



Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI