Bugun...



Yüz tanıma teknolojisini fok balıklarını kurtarmak için kullanıyorlar

Bilim insanları davranışlarını ve hayatlarını nasıl koruyacaklarını daha iyi anlamak için yüz tanıma teknolojisini fok balıkları için kullanıyor.

facebook-paylas
Tarih: 26-11-2022 19:46

Yüz tanıma teknolojisini fok balıklarını kurtarmak için kullanıyorlar

ABD’li araştırmacılar, Maine’deki Casco Körfezi’nde yaşayan 400 liman fokunun yüzlerinden oluşan veri tabanı ‘SealNet’i geliştirdiler. Araç, fok balıklarını izlemenin ve ekosistemlerine daha yakından bakmanın daha sağlıklı bir yolu olmayı hedefliyor.

Nisan ayında Ecology and Evolution bilim dergisinde yayınlanan bulgular, sistemin fok balıklarını neredeyse yüzde 100 doğrulukla tanımlayabildiğini gösteriyor.

Biyologlar, uydu teknolojisini kullanarak deniz memelilerinin ayak izlerini veya yüzgeçlerini uzun süredir takip ediyor. Ancak SealNet, fotoğraflardaki fokların yüz özelliklerini ayırt edebiliyor.

 

 

Araç hala bazen hata yapabiliyor. Bu da yazılımın sonuçlarının daha sonra insan değerlendirmesi gerektirebileceği anlamına geliyor.

Fok balıkları 19. yüzyılda ve 20. yüzyılın başlarında New England’da haşere olarak görülüyordu ve yetkililer onların imhası için ödül bile dağıtıyordu. Son zamanlarda nesilleri tehlike altında olan fok balıkları şimdi SealNet ile daha kolay gözlemlenebilecek. Bilim insanları bu teknoloji sayesinde fokların geleceğini kurtarabileceklerini düşünüyorlar.




Editör: Yaşar Anter




İLİŞKİLİ HABERLER

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AKTÜEL Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI