Bugun...



Yunanistan Selanik' deki Gargara Köyü Osmanlı mezarlarını talan etti

Yunanistan’daki Selanik ilinin Kasandra ilçesinde 201 Osmanlı Mezarı’nın bulunduğu alan iş makinaları ile talan edildi. Spor salonu için yapılan hafriyat çalışmalarının ardından mezarların ortadan yok olduğu belirtildi. Köydeki mezarların 1920-1922 yılları arasında Türkiye’ye göç eden Mübadillerin yakınlarına ait olduğu belirtildi.

facebook-paylas
Güncelleme: 19-02-2021 21:04:08 Tarih: 19-02-2021 20:57

Yunanistan Selanik' deki Gargara Köyü Osmanlı mezarlarını talan etti

 

Yunanistan’ daki Selanik ilinin Kasandra ilçesine bağlı Simantra (Gargara) Köyü’nde başlanılan spor salonu için hafriyat çalışmalarında 201 adet Osmanlı Mezarının ortadan yok olduğu belirtildi.

Yunanistan medyasının haberlerine göre hafriyat çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan mezarları gören iş makinası operatörleri işi durdurdu. Halkidiki Tarihi Eserler Müdürlüğü’ne ve Nea Propontida (Yeni Bandırma) Belediyesi’ ne haber verildi.

 

MEZARLAR BELEDİYE MECLİS KARARI İLE YOK EDİLDİ

 

Müze ve belediye yetkililerinin yaptığı incelemenin ardından alanda hafriyat çalışmalarına meclis kararı ile izin verildi. Belediye tarafından yapılan açıklamada, “Kazıda Osmanlı dönemine ait iki yüz bir (201) çukur şeklinde mezarlar ortaya çıkarıldı ve bunlar fotoğrafları çekildikten ve planlandıktan sonra inşaat alanından uzaklaştırıldı” ifadeleri yer aldı.

 

 

 

KÖYDEKİ MÜSLÜMANLARDAN SERT TEPKİ GELDİ

 

Köyde yaşayan Müslümanlar ise yaptıkları açıklamada, mezarların ortadan kaldırılmasına tepki göstererek  “Şimdi bu mezarlardan çıkan kemikler nereye kaldırıldı, nasıl kaldırıldı, gerekli hassasiyet gösterilmediği açıkça ortada, çünkü İslam dini kurallarına göre “Nakli Kubur” yapılması gerekirdi ve anlaşılan yapılmadan iş makineleriyle gelişi güzel bir şekilde kamyonlara doldurulup bir tarafa boşaltıldı. Böylece Osmanlı döneminde Gargara (Simantra) köyünden 1920-1922 yılları arasında mübadeleyle göç eden Mübadillerin mezarları yerlerinden silinip süpürüldü. Tamam inşaat yapılsın da bu şekilde yapılmasın. En azından bir dini hassasiyet ve İslam’a uygun kurallar keşke göz önünde bulundurulsaydı. O kadar zor muydu bir din adamının oraya gitmesi ve çıkan kemiklerin Nakli Kubur yöntemi ile başka bir yere nakledilmesi daha uygun olurdu. Ölülerimize bu yapılan büyük bir saygısızlıktır.

 

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI