Bugun...



Yunanistan-ABD savunma anlaşması imzalandı, ABD Türkiye sınırına daha çok asker yerleştirecek

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Batı Trakya’daki Dedeağaç (Evros) ili limanını Amerikan askerlerine açan Yunanistan ile ABD ‘Ortak Savunma Anlaşması’ imzalandı. Ayrıca bu anlaşma ile ABD Girit Adası ile Batı Trakya’daki Türkiye Yunanistan sınır hattına yakın bölgede daha çok ABD askeri konuşlandıracak.

facebook-paylas
Tarih: 15-10-2021 12:17

Yunanistan-ABD savunma anlaşması imzalandı, ABD Türkiye sınırına daha çok asker yerleştirecek

ABD ve Yunanistan arasındaki “Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması” yenilendi.

 

ANLAŞMANIN SÜRESİ 5 YIL

 

1990 yılında imzalanan ABD- Yunanistan Savunma İşbirliği Anlaşması, 5 yıllığına yenilendi ve genişletildi. Anlaşmanın güncellenmesi kararı, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın Washington gezisi sırasında alındı. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken arasında yapılan görüşmede, ABD-Yunanistan arasındaki Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması’nın İkinci Değişiklik Protokolünü imzalandı. Anlaşma bugüne kadar birer yıllığına yenilenmişti.

 

YUNANİSTAN İLE SAVUNMA İŞBİRLİĞİMİZİ GÜÇLENDİRDİK

 

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Blinken, ABD’nin Yunanistan’da birkaç askeri üssü olduğunu hatırlatarak, imzalanan değişikliğin iki ülke arasındaki savunma anlaşmasının süresiz olarak “yürürlükte kalmasına” izin vereceğini ifade etti. Blinken, “Bugün savunma işbirliğimizi güçlendiriyoruz. Bu güncelleme, anlaşmanın süresiz olarak yürürlükte kalmasına izin verecek ve Yunanistan’daki güçlerimizin yeni lokasyonlarda eğitim ve operasyon yapmasına olanak tanıyor” dedi.

 

 

ANLAŞMA SÜRESİZ YÜRÜRLÜKTE KALACAK

 

Dendias ise yaptığı açıklamada, ABD’nin Yunanistan’a taahhüdünün her iki ülkenin de birbirlerinin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü karşılıklı olarak korumaya kararlı olduğunu gösterdiğini aktardı.

İki ülkenin ortak kararıyla, anlaşma 2026’dan itibaren, taraflardan biri çekilmedikçe süresiz yürürlükte kalacak.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın sitesinde anlaşma ile ilgili yapılan açıklamada Dendias7ın şu cümlelerine yer verildi: “Kısa bir süre önce Amerika Birleşik Devletleri ile Yunanistan Cumhuriyeti Savunma Anlaşmasının Tadilini imzalama sevgi ve şerefine nail oldum. Yunanistan’ın çıkarlarını koruyan bir Anlaşma ve ülkemizi korumak için bir kalkan oluşturduğuna inandığımız bir Anlaşma. Aynı zamanda, Amerika Birleşik Devletleri’nin Yunanistan’a, yalnızca ülkenin savunma tesislerini geliştirmek için değil, aynı zamanda yaratılan ve geliştirilmekte olan daha geniş ve daha genel bir işbirliği çerçevesi içinde yatırım yapabileceği bir kabuk da yaratıyor.

 

ABD’deki gündeminin Doğu Akdeniz, Batı Balkanlar, Orta Doğu ve Kuzey Afrika olduğunu belirten Dendias, Avustralya Büyükelçisi Arthur Sinodinos ve İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile ikili görüşmeler de yaptı.

Hükümet yetkilileri, Yunanistan olarak Fransa ve ABD ile yapılan ikili savunma ittifakları sayesinde ülkenin milli egemenliğini korumayı hedeflediklerini söyledi.

 

TÜRKİYE SINIRINA DAHA ÇOK ABD ASKERİ KONUŞLANDIRILACAK

 

ABD-Yunanistan Savunma İşbirliği Anlaşması uyarınca Yunanistan, Türkiye sınırındaki Dedeağaç Üssü ve Girit Adası’ndaki Suda Üssü de dahil olmak üzere, ülkedeki Amerikan üslerinde daha fazla ABD askerinin konuşlandırılmasına izin verecek.

Yenilenen anlaşma ile ABD, Yunan askeri üslerine de erişim hakkına sahip olacak.

ABD güçlerinin Yunanistan’da tatbikat yapacağı bölgeler genişletilecek.

Yunanistan son dönemde F-16 savaş uçaklarını ve Sikorsky helikopterlerini yenilemişti.

Atina yönetimi ayrıca, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi aldığı için çıkarıldığı F-35 savaş uçağı programına dahil olmak istediğini açıklamıştı.

 

YUNANİSTAN SİLAHLANMAYA DEVAM EDİYOR

 

Yunanistan geçen ay da Fransa’yla savunma işbirliği anlaşması imzalamıştı. Anlaşma, taraflardan birinin saldırıya uğraması halinde diğer ülkenin askeri yardımda bulunmasını öngörüyor. Yunanistan ayrıca Fransa’dan 3 milyar euroya 3 Fırkateyn satın alacak.




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER DÜNYA Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI