Bugun...


Yaşar Anter

facebook-paylas
SPORDA STRATEJİK PLAN KOMEDİSİ…
Tarih: 05-07-2019 09:29:00 Güncelleme: 05-07-2019 09:29:00


SPORDA STRATEJİK PLAN KOMEDİSİ…

Yüzmede, atletizmde, halk oyunlarında, uzak doğu sporlarında, dansta, halk oyunlarında, optimistte, sörfte Avrupa, dünya şampiyonları ve rekortmenler yetiştirdik.  Milli takıma sporcular verdik.  .STRATEJİK PLAN  OLMADAN.

Bodrum’da şimdi spor çalıştayı toplandı. Ahmet Aras bismillah ilk konuşmasını yaptı. İlk cümle spor stratejisi ile ilgili olarak şu. Evet şunu söyledi, “Hazırlayacağımız yeni bir strateji ile her kulübe eşit mesafede olacağız.” dedi. Evet bunu dedi. Tam 40 yıldır sporun içindeyim sayısız Türkiye rekortmenleri , Milli sporcu,  dünya şampiyonu yetiştirdim, uluslararası seminerler verdim , spor hukuku, yönetimi , planlaması okudum. Böyle bir plan duymadım. Dünyada yok çünkü , olsa duyardık…

Stratejik plan, pilot uygulamalarla olur, her spor branşına balıklama dalmazsın, yapabilecekleri , coğrafi şartları , toplumun yapısı gözeterek spor branşlarını belirlersin, ayrıca stratejik plandan önce yapman gereken stratejik DERİNLİĞİ incelemen, fizibilite çalışması yapmandır.

 

 

Şimdi soruyorum, stratejik planı hazırlayacak olanlar. Bodrum’un spor tarihinde futbol, basketbol, atletizm, yüzme optimist, uzak doğu sporları, yüzme , halk oyunları, dans ve diğer spor branşlarında olmak üzere elinizde bu branşlarda şampiyon olan sporcuların, dereceleri ile birlikte, antrenörlerin, yarımadadaki tüm sporcuların ve antrenörlerin, spor adamlarının , teknik direktörlerin envanteri varmıdır?  Kim nerededir ne yapar arayan soran varmıdır YOKTUR..

ÖPMEKTEN BAŞKA NE YAPTINIZ

Dedim stratejik plan filan yok. Ne var? Erman Aras, Akın Rüştü Fetvacı ,Fatih Uzunlulu, Ali Top, Fatih Özvezneci ve isimlerini sayamadığım bir avuç insanın fedakar davranışları ile ulusal ve uluslararası başarı elde eden sporcularımız var. Peki Türkiye ,Avrupa , dünya şampiyonu olan sporcularımıza ne verdiniz? Onlar için ne yaptınız, tesis ? Uzman antrenör? Yurt dışı kamp olanağı?  Aylık maaş bağlama ? Doktor vitamin gıda yardımı ? YOK… Öptünüz teşekkür ettiniz. Peki bu şampiyonlar şimdi nerede? Bilen varmı ? Yok. Yani stratejik derinlik yok. O zaman stratejik plan nasıl olacak?

Söyliyim, önce Avrupa standartlarında  tesislerini yaparsın, amatör semt sahalarını yaparsın, bu tesislerde görev yapacak her spor branşına yönelik uzman, antrenör, antrenör yardımcısı, teknik direktör, masör, doktor, pedagog, psikolog, masör bulursun, maaşını verirsin, alt yapı hocalarını hazırlarsın, spor yöneticileri antrenörlerle birlikte kısa (3-5 yıl) orta (5-8 yıl) uzun (8-12) yıl planlarını yaparsın. Bu planlar belediye başkanı kaymakam vali değişse , DEĞİŞMEZ. İşte ondan sonra döner sermaye gibi profesyonelce sporcu yetiştirip ister olimpiyatlara gönderirsin, ister büyük spor kulüplerine transfer yaparak kazandığın para ile alt yapıyı güçlendirirsin.

BELEDİYENİN YILLIK SPOR BÜTÇESİ 2,5 MİLYON TL. YMİŞ

Ben 12 yıldır Türkiye, Balkan , Avrupa ve Dünya şampiyonu hatta dünya oyunlar rekoru kıran sporcu yetiştiriyorum sporların anası olarak kabul edilen atletizme 5 kuruş ayrılmadığını biliyorum; İYİMİ, EMİN OLUN TESİS OLMADAN BEŞ KURUŞ PARA OLMADAN SOKAKTAN DÜNYA ŞAMPİYONU YETİŞTİ. Şimdi olimpiyatlara hazırlanan sporcularımız var.Bu paradan halk oyunları, almadı, yüzme, optimist ne kadar aldı, futbol ne kadar aldı, uzak doğu ve dans sporlarına ne kadar gitti, soruyorum, bunun yanıtını varmı? Eğer BELEDİYE 2,5 milyon TL spora ayrılan paranın hangi spora kaç lira gittiğini açıklayacak olursa  buradan aynen yayınlayacağım…

AKIN RÜŞTÜ FETVACI “BÖREK SATARAK 5 YILDIR ŞAMPİYON EKİPLER YETİŞTİRİYOR”

Sorun Akın Rüştü Fetvacı hocaya tam sekiz yüz halk oyunları öğrencisini yetiştirdi; şaka değil 5 yıldır börek dolma satarak Türkiye şampiyonu oluyor, bu çocuklar, antrenörler veliler türkiye şampiyonasından önce sahalarda spor alanında olacakları yerde belediye meydanında börek dolma satıyor.

 

 

STRATEJİK PLAN  ÖYLEMİ?

Stratejik plan iki şekilde hazırlanır. 1) Toplum sağlığı odaklı plan 2) Yetenekli sporcuların üst düzey başarısına odaklı plan. Her ikisi içinde ayrı ayrı tesisler gerekir. Hangi stratejik plan hazırlanacak.

Madem belediye öncülüğünde stratejik plan hazırlanıyor, bu plan için paralar yine halkın cebinden gidecek, en kısa zamanda bu planın açıklanarak bilgi edinmeyi umuyoruz. HANGİ SPORA KAÇ PARA AYRILDI, BU KARA KARŞILIĞINDA BEKLENEN BAŞARI , AMAÇ NEDİR… Ben size söyliyim böyle bir plan açıklanmayacak, açıklanan planda kısa orta ve uzun vadeli gerçek planlamaların dışında sporla ilgisi olmayan, yapcez etcez, olcek gibilerle bitecek. 50 yıldır sporun içindeyim, bunun 29 yılı Bodrum’daki spor etkinliklerini ve acınacak hali izleyerek geçiyor. Hiçmi umudum yok stratejik plan ile ilgili , yok, Çünkü bu planları hayatında sporla tanışmamış topa vurmamış bir kere bile koşmamış insanları için içine dahil ederseniz ortada stratejide planda olmaz. Sporu sevenler ve kamuoyu adına kara bir tablo çizdim, ne yazık ki Bodrum’da sporun gerçeği budur..Ümid ederimki değişir…

SON BİR SORU. Çalıştay’da yer alanlar arasında stratejik plan hazırlama konusunda uzman kaç kişi vardır, şu ana kadar  hangi stratejik planları hazırlamışlardır)))))



Bu yazı 9241 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI