Bugun...


Yaşar Anter

facebook-paylas
Bodrumlu çocuklar ve gençler sokağa mı terk ediliyor, sosyal donatı alanlarına ne oluyor?
Tarih: 16-05-2021 21:39:00 Güncelleme: 16-05-2021 21:39:00


Bodrum Belediyesi’nde ilginç şeyler oluyor. Belediyelerin yerel yönetimlerin görevi ve halkın yönetimden beklediği, nüfus arttıkça, çocuk ve genç sayısı çoğaldıkça, yeni sosyal donatı alanları, yani çocuk parkı, yeşil alan ve spor alanlarının üretilmesi çoğaltılmasıdır. Ki çocuklarımız gençlerimiz yeşil alanlarda oynasın, spor yapsın. Pandemi nedeni ile evlerinde bunalan halk spor alanlarında sağlığına kavuşsun.

 

Bizim belediye bunun tersini yapıyor. Torba Mahallesi’nin nüfusu 30 bine, çocuk sayısı 1500’e dayandı. Turist çocuklarınıda sayarsanız 3 bin çocuk ve genç. Torba Mahallesi’nde üç adet oyun ve çocuk alanı vardı. Vatandaşın belediyeye terk ettiği. Belediye karar aldı, bu çocuk oyun alanlarından birini Sağlık Ocağı yapacağız diyerek betona çevirme kararı aldı. Belediyeye terk eden vatandaş Muğla Bölge İdare Mahkemesi’ne dava açtı, yeşil alanın yeşil alan olarak kalması çocukların oynaması için. Düşünün “Çevreciyim, doğacıyım, imara açılmasın, kenti korumalıyız, kollamalıyız” gibi söylemlerle halkın karşısına çıkanlar çocuk oyun alanlarının betona çevrilmesine yetmedi özel şahıs veya şirketlere kiralanmasında sakınca görmüyor.

Çocuklar şimdi 90 km. hızla geçen kamyon ve TIR’ların  önünde sokakta oynuyor. İnanmayan gelsin görsün. Torba’daki iki çocuk ve oyun alanı kalmıştı.

 

BELEDİYE ELİNDEKİLERİ NİYE BAŞKASINA KİRALIYOR

 

Yeni öğrendik ki Bodrum Belediyesi Torba’daki 1600 metrekarelik çocuk oyun alanını ve spor alanını 5 yıllığına kiraya verecek. Kime kiraya verileceğinin adresi de belli olmuş. Bununla da kalmamış Yalıkavak, Yahşi ve Turgutreis’deki spor ve çocuk oyun alanlarıda kiraya verilerek özelleştirilecek. İhale 25 Mayıs’ta ama kimin haberi var? Kısacası ağam burayı kiralayacak, tenis kortu tenis kulübü yapacak, halk, çocuklar ve gençler bu olanaktan yararlanmak için iki neskafeye 80 TL. ödeyip tenis kulübüne girecek. Çok hayırsever biriyle Bodrum ilçesinin sporuna acayip destek veren birisi bu çocuk oyun alanlarının peşinde. İki isimde Bodrum’da bilinen tanınan isimler. Zengin ikiside, paraya para mülke mülk demiyorlar. Kaçak inşaatları ile iskele ve sahili kapatma ilede gündemdeler.

Birileri spor üzerinden Bodrum’a kene gibi yapıştı sömürüyor. Milyon dolarlar gidiyor, ama paranın nereye gittiğinin hesabı verilmiyor. Belediye Meydanı’nda hisseler satılıyor, halka açık, 1931 yılında kurulan kulübün yönetimi değiştirilirken, halka kapalı yapılıyor.

 

STRATEJİK SPOR PLANI YAPIYORUZ DERKEN ÇOCUK OYUN ALANLARINI KİRALAMAKTAN BAHSEDİYORLARMIŞ

 

Ahmet Aras yönetime geldi. Dakka bir gol bir. Spor konseyi (Ne demekse) toplandı, Bodrum’un 5 Yıllık Stratejik Spor Planı’nı yapacaktı. Ben bu kelimeye bayılıyorum zaten. Stratejik.. Üff acaip havalı. Sanırsın Oxford kürek takımını filan kurup olimpiyata sporcu yetiştirecekler. Eee bekledik STRATEJİK SPOR PLANINI.. Aradan tam 2,5 yıl geçti o Spor konseyi bir daha toplanmadı. Toplandıysa dahi bizim haberimiz olmadı. Stratejik spor planıda hazırlanmadı, böyle bir plan varsa da, bir spor adamı Uluslar arası Milli Hakem ve Milli Takım Antrenörü olarak bizim haberimizde olmadı. Ortada plan filan yok.

 

BELEDİYE NİYE ÇOCUK OYUN VE SPOR ALANLARINI BAŞKASINA VERİR Kİ?

Başta dedik sonunda da söyleyelim, belediyelerin görevi elindeki sosyal donatı ve vatandaşın terk ettiği alanları korumak, üretmek, çoğaltmak. Daha çok çocuğun, gencin insanın spor yapmasını sağlamak 7’den 70’e sağlıklı bireyler yetiştirmek. Bodrum Belediyesi’nden böyle bir hareket beklerken yeşil alanların betona çevrildiğini, eldeki diğer yeşil, spor alanı ve çocuk oyun alanlarının ise şimdi, ihale usulü ile kiralayarak 5 yıllığına 300-500 bin TL. vererek birilerine kiraya verileceğini öğrendik. Belediyenin sayfasında bu var zaten. İhalenin adresi de belli gibi, zaten konuşuluyor, ama şimdilik o bizde kalsın, isimler çok şaşıracağınız isimler değil. Bazı iyi niyetli vatandaşlarımız açık arttırma ile yapılıyor, ihale şeffaf diyebilir, doğru, ihale yapılsın görürsünüz))))

 

GELİN BU KARADAN VAZGEÇİN DEDİK, MAHKEMEYE VERİN DEDİ

 

Torbadaki çocuk oyun alanı yıkılıp yerine beton bina dikilirken Ahmet Aras’a kıymayın çocuk oyun alanına, yasaya da aykırı zaten dedik “Mahkemeye verin” dedi. Mahkemeye verdik beledieyi. Düşünün belediyeye terk alanını belediye belotan çevirmesin diye belediyedin korumak için vatandaş olarak belediyeyi mahkeMeye veriyoruz. SÜPER DEĞİL Mİ?

 Belediye meclis üyelerine bu kararı nasıl aldınız diye sorduk “Vallahi el kaldırdık ama niye el kaldırdığımızı bilemedik” dediler. TİRAJİ KOMİK DEĞİL Mİ?. Bunlar Bodrum’un gerçekleri.  Mecliste adam yeşil alanın betona çevrilmesi için el kaldırıyor, niye kaldırdım böyle olduğunu bilmiyordum diyor. Muhtemelen bu spor alanları ve çocuk oyun alanlarının kiraya verilmesi içinde öyle oldu, birileri kaldırın beyler dedi, onlarda kaldırdı.

 

BELEDİYENİN GÖREVİ ÇOCUK OYUN ALANLARINI YOK ETMEK DEĞİL ÜRETMEK ÇOĞALTMAK, BUNU BİZMİ SÖYLEYELİM

 

Çocukların oyun alanlarını, spor alanlarını başkalarına kiralayarak özelleştirmeye çalışan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’a ve meclis üyelerine ömrünün 50 yılını spora vermiş biri olarak çağrıda bulunuyorum. Çocuk oyun alanlarını spor alanlarını azaltmayın, insanların spor yapabileceği alanların sayısını çoğaltın arttırın, gelin bu kararınızdan vaz geçin. Kiraladığınız bu yerlere 1 milyon TL. lik yatırım yapanlardan geri alamazsınız, çocuklarımıza , gençlerimize , insanlarımıza spor yapabilecek alanlar üretin çoğaltın.

Belediye mülklerini kiralayamaz mı, elbette kiralar. Satamaz mı gerekirse satar? Ancak yapılan işte kamu yararı var mı ona bakılır. Mahalledeki üç çocuk oyun alanından birini betona çevireceksin, diğerini özel bir şirkete veya kişiye kiralayacaksın, adam senin arazinin üzerinden milyonları vuracak, senin çocuğun, gencin, yaşlın spor yapacak yürüyecek yeşil alan bulamayacak. Sahiller zaten halka kapatıldı. Halkın yeşil alanlarınıda kiralayarak yok etmeyin, tüketmeyin, halkın verdiği krediyi bitirmeyin. Stratejik spor planı dediğiniz bu ise vazgeçin…

 

BETON KAFA ZİHNİYETİNDEN VAZGEÇİN

 

Sözün özü. 500 bin nüfuslu kentte yaşıyoruz. Ayrıca dünya markasıyız. Peki bakın çevrenize, bulunduğunuz bölgede çocuğunuz ile eşiniz dostunuz ile gidip sporunuzu yapabilecek, bisiklete binip, koşabilecek ve yüzdükten sonra duşunu alıp kafeteryasında kazıklanmadan oturabilecek, kaç tesisimiz var. Bir Umurca Parkı var. Spor sahası değil ama olsun. Dünya markasıyız ama Avrupa’dan farkımız bu. Onlarda 30 bin nüfuslu kentte en az 7-8 tane içinde kafeteryası, spor tesisleri, çocuk oyun alanları olan ve ücretsiz yararlanılan spor komplekslerinden varken, bizde bu  sayı ne yazıkki sıfır. İnsana, çocuğa , gencimize verdiğimiz, yaşlımıza duyduğumuz saygı BETON KAFA saygısı. Bu günleride mumla ararken Ahmet Aras ve meclis üyelerine diyorum ki, bu kentin çocuklarına, gençlerine, yaşlılarına sahip çıkın, sosyal donatı ve Umurca Parkı ‘ndan daha öte yüzlerce insanın yararlanabileceği alanları çoğaltın, Bodrum’u betona çevirerek değil, elimizdeki değerleri kiralayarak birilerini yararına değil, kamunun yararına kullanın, kullanılmasını sağlayın, sözde söylediğiniz. her zaman bahsettiğiniz sevdiğiniz, Bodrum'u insanını koruyarak hareket edin, yeşil alanları çocuk parklarını kiralamaktan vazgeçin. Üç bin bar disko, beach clup ve eğlence merkezinin olduğu ilçede çocukları gençliği sokağa terk etmeyin..



Bu yazı 8872 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI