Bugun...


Ayser Özbulut

facebook-paylas
MUTLU YILLAR…
Tarih: 31-12-2019 12:08:00 Güncelleme: 31-12-2019 12:11:00


 

MUTLU YILLAR…

 

Bir yıl daha geride bıraktık Yeni yıla her yıl olduğu gibi yeni hayallerle ulaştık. Kendi adıma hayatınızda yaşadığınız her anın bir kıymeti olduğunu düşünüyorum, hepimiz iyi şeylerde yaşarız, kötü şeyler de. İnsan, bu dünyada kalıcı değil ki. Doğuyor, büyüyor, ürüyor ve ölüyor. Fakat gelip geçtiği bu dünyanın bir güzel canına okuyor. Zavallı dünya, her yeni neslin kendine yaptığı zulme boyun eğiyor.  Her geçen yıl biraz daha yıpranıyor, her geçen yıl biraz daha yaşlanıyor.

 

Bir kere daha dünya güneşin etrafında dönüşünü tamamladı. Biz de dahil  7 milyarın üzerinde insanla birlikte. Takvimden sökülürken yapraklar, bu dünyanın sahibi olduğunu sanan insan, benden sonrasından bana ne diyerek, neler neler yaptı yine. İnsan neden dünyaya bu kadar zulmediyor sorusunu kendime sormadan edemiyorum. Sevgiyle yaşayan ruhuyla yaşayan insan kaç tane kaldı acaba? Ve sadece dünyaya değil dünya üzerinde yaşayan canlılara, doğaya, başka insanlara hatta kendine bile zulmediyor.

 

 

Geçen yıla bakıyorum da neler olmuş; savaşlar, akıl almaz ticaretler, çirkin siyasetler, bitmeyen pazarlıklar, ekonomik krizler, terör, doğa katliamı, hayvan katliamı, kadına şiddet, çocuk istismarı...  Bireye indiğimizde; öfke, tehdit, şiddet,  hırsızlık, adaletsizlik, riyakârlık, vicdansızlık, merhametsizlik... Düşünsenize bunların hepsi insan yapıyor..

 

Dünya da boş durmuyor tabi. Mevsimler değişiyor, şiddetli yağmurlar, seller, depremler doğal afetlerle kendini gösteriyor. Toprak kuruyor, denizler çekiliyor, sular azalıyor, fırtına hortum tsunami derken, yıpranıyor yaşlanıyor. Maalesef insan, dünyaya bunu yaparken kendi insanlığını da yıprattığının dünyayı yok ettiği gibi insanı da yok ettiğinin farkında bile değil.

 

Bu kargaşa ve karmaşa içinde dünya üzerinde bir yılı daha geride bıraktık.

Yılsonları hem hüzünlü hem neşelidir benim için. Kendimle iletişime geçtiğim zamanlardan en önemlisidir. Dünya güneşin etrafında dönerken benim etrafında dönenleri keşfetme zamanıdır.2019’u şöyle bir analiz ettiğimde kazandıklarım ve kaybettiklerimi değerlendirdiğimde, bana yapılan yanlışları kendi yaptığım yanlışları görebildiğim zamandır. Düşünüyorum da ben de nasibimi bu almışım karmaşadan. Sadece insanlardan zarar görmüşüm. Çok şükür insanlara zarar vermemişim fakat kendime zarar verilmesine seyirci kalmışım.

 

 

Her yeni yıl başında yeni umutlarla yeni hedefler planlarız, birtakım ritüeller bir takım inançlar geliştiririz. 2020’de daha iyi olmak, daha mutlu olmak, daha huzurlu olmak daha sağlıklı olmak daha insan olmak için neler yapabiliriz? 

 

Önce kendimizi anlamakla başlamalıyız. “Ben ne yaptım da bu dünya bu hale geldi?” Ya da “Ben ne yapmadım da bu dünya bu hale geldi?” Sorularını kendimize sormalıyız. Küçük bir tavsiye; 2019’un son gününe uyandığınızda   kişisel bakımınızı yaparken aynada gördüğünüz yüzle samimi bir sohbet etmeye ne dersiniz? Dünya güneşin etrafında dönüşünü tamamlarken sizin etrafınızda neler döndü? Siz nelerin etrafında döndünüz? Size yapılan yanlışlar nelerdi? Siz hangi yanlışları yaptınız? Sevmeyi biliyor musunuz? Merhametli misiniz? Öfkenizin sebebi ne? Neden eziliyor ya da neden eziyorsunuz?

Kısaca kendinizle baş başa  bir durum değerlendirmesi yapmalısınız. Her insan birbirinden farklı ve özeldir. Fakat kimse bir diğerinden üstün ya da aşağı değildir.  Kendinizi dinlemeli anlamalı  tanımalısınız.  İyi tarafınızı sevmeli, kötü tarafınızdan arınmalısınız.  Bu durumu kendinizden başkası tam olarak anlayamaz. Çünkü insan kendisine dürüst olduğu gibi başkasına dürüst olamaz.

 

Hepimiz için yeni yıl, yeni umutlar yeni başlangıçlar yeni hayaller anlamına gelir. Bu dünya üzerinde yaşıyorsak hem kendimize hem insanlığa hem de yaşadığımız dünyaya sahip çıkmalıyız. Hayallerimizi bu dünya üzerindeki insanlarla gerçekleştireceğimizi unutmamalıyız. İyi bir insan olmak için çabalamalıyız. Nasıl mı?

 

 

Bu yılı planlayarak başlayın. Hedefler seçin ve yapacaklarınızın listesini hazırlayın.

Klasik bir tavsiye ama kitap okuyun. Okuduğunuz kitabı tartışın dostlarınızla.

Sinemaya gidin, film hakkında sohbetler edin.

Açık havada yürüyün, dünyanın size sunduklarını özümseyin.

Hiç tanımadığınız bir çocuğun gülümsemesine sebep olun.

Yaşlılarla sohbet edin hayattan misaller alın.

Basit ama her iki tarafı iyi hissettirecek yardımlar yapın.

Evinizdeki artık yiyecekleri çöpe atacağınıza sokak hayvanlarını besleyin.

Hobi edinin. Yemek yapın müzik dinleyin şarkı söyleyin.

Bir saksıya bir çiçek dikin, onun büyümesine verdiğiniz emeği seyredin. Mümkünse toprakla uğraşın. Ekin biçin bakın.

Size iyi gelen insanlarla buluşun, sohbet edin eğlenin.

Kendinize zaman ayırın. Yalnız kalıp kendinizi eleştirin iyileştirin.

Mümkün olduğunca seyahat edin. Gittiğiniz yerleri görün duyun hissedin resmedin.

Zamanın hızla geçtiğini unutmayın. Sevdiklerinize seni seviyorum demekten korkmayın…

 

Kendimizi anladığımız gibi yaşadığımız dünyayı anlamak çok önemli. İyi insan olmanın en önemli özelliği;  sevmeyi bilmek, vicdanlı ve merhametli olabilmek. Eğer kendimize gereken önemi verirsek, yaşadığımız dünyaya da gereken önemi vermiş oluruz…

 

2020’yi sevgiyle kucaklarken,  yaşadığımız dünyaya sevgiyle sahip çıkan, her canlıya merhametle yaklaşan, insan olmanın kıymetini bilen,  iyi insanların çoğaldığı bir dünya umut ediyorum. Mutlu yıllar…

 

Sevgi Ve Dostlukla

AYSER ÖZBULUT



Bu yazı 8084 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI