Bugun...


Ayser Özbulut

facebook-paylas
KÜÇÜK DOKUNUŞLARLA GÜZELLİĞE MUTLULUK ENJEKTE EDİYORUM
Tarih: 23-12-2019 13:38:00 Güncelleme: 23-12-2019 13:38:00


 

KÜÇÜK DOKUNUŞLARLA GÜZELLİĞE  MUTLULUK ENJEKTE EDİYORUM

Güzellik sorgulandığı tüm zamanlarda, her ne kadar değerlendirmede farklılıklar olsa da güzelliğin tek, belirgin, kabul geçer bir tanımı yok. Güzelliğin sembolü Kleopatra’nın yüzünü gösteren paralar, burnu çengelli çirkin bir kadın olduğunu yansıtıyor. Matahari’nin güzelliği cesareti ve özgüveniyle belirginleşiyor. 19.yy’da İran’da kadınların bıyıklı olmaları güzellik alameti olarak değerlendiriliyor. Japonya’da çarpık dişler, Güney Kore’de kalp şeklinde yüz, güzellik alameti kabul ediliyor. Afrika’da Kayan Kabilesi kadınları boyunlarına pirinç halkalar takarak gelişimlerini tamamlıyorlar. Bu kabileye göre bir kadının boynu ne kadar uzunsa o kadar güzel anlamına geliyor. Asyalı kadınlar cilt beyazlatıcı ürünler kullanıyorlar. Çünkü soluk cilt, güzellik sembolü olarak değerlendiriliyor. Yeni Gine’de kadın ve erkekler yüz ve vücutlarına sanatsal desenler kazıtmaları güzellik göstergesi olarak kabul ediliyor.  Dünyanın her yerinde farklı güzellik anlayışları olduğu gerçeği, aslında güzelliğin somut bir tanımının olmadığının göstergesidir.

Günümüzde güzellik kavramı o kadar önemli ki insanlar güzel görünmek için çok şey yapıyorlar. Belirli yaşlardan sonra aynalarla pek iyi anlaşamayız. Aynada gördüğün insanın bildiğin sana benzemeyiş oluşunu izlemek zorunda kalmak zor. Bir yılı daha geride bıraktığımız şu günlerde yeni yılın güzelliklerle geçmesi dileğiyle, doktorluk mesleğini Medikal Estetik alanında yürüten Dr. İbrahim Onurlu ile güzellik üzerine sohbet ettik.

KÜÇÜK DOKUNUŞLARLA MUTLULUK ENJEKTE EDİYORUM

1970 Denizli Tavas doğumlu Dr. İbrahim Onurlu. Eşi Dr. Ayla Onurlu ile birlikte Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuşlar. Mecburi hizmetlerini Gümüşhane’de yaptıktan sonra Bodrum’a yerleşme hayallerine Bodrum Devlet Hastanesi’ne atanmalarıyla ulaşmışlar. Hem Devlet Hastanesinin, hem de Özel Bodrum Hastanesi’nin acil servisini birlikte yürütmüşler.

Yoğun iş, stres, endişeli ve çoğunlukla hüzünlü geçen bir süreçti Acil Hekimliği diyor Dr. İbrahim Onurlu. Hayat kurtarmak ne kadar mutlu etse de beni, acil hekimliği çok yorucu. Çoğunlukla üzücü durumlarla karşılaşıyorsunuz. Beynimin bir yarısı her zaman acil hekimliğinde kalmıştır. Fakat medikal estetikle uğraşmak daha cazip geldi.

Güzellik eşittir mutluluk. Benim enjektörümün sihir gücü var. Küçük dokunuşlarla mutluluk dağıtıyorum.” Diye ifade ediyor.

A.ÖZBULUT: Güzel insan deyince aklınıza ne geliyor? Güzellik neden bu kadar önemli?

Dr.İ.ONURLU : Güzel insan deyince aklıma mutlu insan geliyor. Atalarımız ne demiş “güzele bakmak sevaptır.” Şaka bir yana fiziksel güzellik insanın ruhunu kalbini iyileştirebilir. Moral motivasyon insanın bazı güzel özelliklerini de ortaya çıkarır.

Güzellik önemli tabi. En önemli sebebi İnsanlar aynaya bakınca kendilerini güzel görmek, sosyal çevrelerinde iyi görünmek istiyorlar. Çeşitli cilt bakımları, kozmetik ve medikal estetik müdahaleler iyi hissettiriyor. Güzel görünmek insanın hayata bakışını bile değiştiriyor. Kendini güzel hisseden insan aynı zamanda mutlu da hissediyor ve böylece vücudunda var olan seratonin, dopamin gibi salgıları artıyor. Bu hormonların eksikliği mutsuzluğa, depresyon gibi bazı mental rahatsızlıklara sebep olur. Bazı insanlar tahlil için kan aldırmaktan korkuyorlar, fakat bizim enjektörümüz onları korkutmuyor. Bir bireyin mutluluğu diğerini etkiler ve böylece mutlu insanlar çoğalır. Kısaca güzellik mutluluk getirir. Benim enjektörümde sihirli bir güç var. Mutluluk enjekte ediyorum.

A.ÖZBULUT: Medikal estetik nedir? Tıp doktoru olarak medikal estetik üzerine çalışmanızın sebebini öğrenebilir miyiz?

Dr.İ.ONURLU : Medikal estetik, cildin, yüzün, vücudun görünüşünü, dokusunu ve konturunu düzeltmek için çeşitli prosedür ve tetkiklere dayanan, tıbbın gelişmekte olan bir dalıdır. Kişinin estetik ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla çeşitli tedaviler sunan bu bilim alanı, aynı zamanda doğal ve sağlıklı görünümü korumak amacıyla da günümüzde sağlık rutininin bir parçası olmuştur.

Ben aslında yine doktorluk mesleğimi icra ediyorum. Kliniğime gelen insanlar benim hastam. Yaptığımız müdahaleler insanların sadece dış görünüşünü değil ruhsal fonksiyonlarını da güzelleştiriyor. İnsanların ruh halini iyileştirmeye yönelttim kendimi diyebilirim. Çünkü mutlu insanlarla mutlu bir toplum oluşturabiliriz. Benimde toplumun mutluluğuna katkım bu şekilde diye düşünebilirsiniz.

Biz çok uzun süre acil tıp hekimliği yaptık eşimle birlikte. İnsan kurtarmanın ayrı bir hazzı var bende fakat ölümcül durumlar, ölümler beni daha pozitif hissettiren işlerle uğraşmaya yöneltti.

İlk medikal estetikle tanışmam saç ekimi ile başladı. Eşimle birlikte Sağlık Bakanlığının o dönem verdiği programlarda eğitimler aldık ve 2004 yılında Bodrum’da Medikal Estetik alanında Sağlık Bakanlığı onaylı ilk merkezi biz açtık. Şu an biri Bodrum’da biri Gündoğan’da olmak üzere iki Medikal Estetik Merkezimiz var. Eşim Gündoğan’daki merkezimizde. Aynı zamanda orada güzellik salonu da var. Doktor, hemşire, estetiysen, güzellik uzmanından oluşan profesyonel ekibimiz yirmi beş çalışanımız var.

A.ÖZBULUT : Kadınlar ve erkekler arasında kliniğinize  gelenler arasında bir fark var mı?

Dr.İ.ONURLU: Çoğu hastalarımız kadın. Fakat erkek hastalarımın sayısı giderek artıyor. Başladığımda %5 olan oran şimdi %20’lere geldi. Erkek hastalarımın daha çok lazer epilasyon, kırışıklık tedavisi, saç ekimi, akne tedavisi ya da vücutta oluşan et beni skar gibi lezyonların tedavisine yönelik talepleri oluyor. Ayrıca botoks tercih eden erkek hastalarım da çok.

A.ÖZBULUT: Kliniğinizde hangi uygulamalar yapılıyor. En çok hangi uygulamalar isteniyor?

Dr. İ. ONURLU: Lazer epilasyon, cilt bakımı, en çok da botoks ve dolgu yapıyoruz. Küçük müdahaleler artık çok olağanlaştı. Çalışan kadınlar öğle arası gelip botoks dolgu yaptırıp gidiyorlar. Yaptığımız uygulamalar sadece estetik amaçlı değil, tedavi amaçlı uygulamalarımız da mevcut kliniğimizde. Medikal amaçlı gelen hastalarımız da çok. Ozon tedavisi bu konuda en çok kullandığım tedavi yöntemidir. Doğadaki en güçlü anti oksidan maddedir ozon. Kan hücrelerinden başlayarak vücuttaki bütün hücrelere etki eden çok iyi sonuçlar aldığımız bir tedavi yöntemidir.

Saç ekimi, zayıflama, selülit tedavisi, kalıcı, makyaj, botks, dolgu vb. uygulamaların yanı sıra, Ozon tedavisi, anti eging tedavisi, skar ve cilt üzerinde oluşan et beni diye tabir edilen lezyonların tedavisi ve nöral terapi gibi tıbbı tedaviler de uyguluyoruz.

A.ÖZBULUT : Halk arasında bazı söylentiler var botox ve dolgu maddeleri hakkında. Botox ve dolgu maddeleri zararlı mı?

Dr. İ. ONURLU : Botoks aslında bir markanın ismi. Kullandığımız bu madde laboratuvar ortamında üretilen bir ilaçtır aslında. Clostridium botulinum toksini içerir. Bu toksin bir tür konserve zehridir. Konserve bozulduğu zaman ortaya çıkan bir toksindir. Kas felci yapar. Aşılar gibi. Aşılarda mikrop içerir. Seyreltilir ilaç haline getirilir.

Botoks uygulaması, enjekte ettiğiniz kasın belirli bir süre çalışmasını engeller. Etkisi geçtiği zaman kas eskisi gibi çalışır. Alerji yapmaz. Komplikasyon olarak dünya da bildirilmiş  milyonlarca uygulamanın içinde sadece iki adet vaka vardır. Onunda toksine bağlı olup olmadığı hala tartışılıyor.

Dolgu maddesi hiyanürolik asittir. Bu madde vücudumuzun bildiği maddedir. Enjekte edildikten sonra etrafına su moleküllerini toplar. Böylece uygulandığı alanda hacim oluşturur dolgunluk yaratır. Dolgu maddeleri de alerjik reaksiyonlar yapmaz. Uygulamalardan sonra botoks 3 – 6 ay, dolgu  1- 1.5  yıl, arasında vücut tarafından emilir.

Halk arasında Botoks ve dolgu maddelerinin zararlı olduğu kanısı yanlış bir kanıdır. İnsan vücudu bu maddeleri tanır bu nedenle zararlı etkileri yoktur. Tabiki uygulama teknikleri önem arz eder. Miktarı, uygulandığı alan vs. Kesinlikle Estetisyen Uzman Doktorlar tarafından uygulanmalıdır.

A.ÖZBULUT : Doğal yöntemlerle aynı etki sağlanabilir mi?

Dr.İ.ONURLU : Cilt yüzeyinden kullandığınız herhangi bir ürünü cilt altına geçirebilme olasılığınız %15’i geçmez. Bu nedenle kandırılmaya müsait insan çok olduğu için sektör pazarlama konusunda çok etkili. Kozmetik ürünler çok pahalı olduğundan dolayı doğal yöntemlerle çözüm aranıyor. Fakat bazı durumlarda kullandığınız doğal ürünler olumsuz sonuçlar doğurabilir. Mesela bir cilt yapısına iyi gelen zeytinyağı, diğer cilde zarar verebilir. Leke oluşturabilir, yağlandırabilir, akne oluşmasını artırabilir gibi örnekler verebiliriz.

A.ÖZBULUT : Sizce hastalarınız neden değişime yenileşmeye ihtiyaç duyuyorlar? Hastalarınız size medikal amaçlı mı geliyorlar yoksa estetik amaçlı mı?

Dr.İ.ONURLU : Hem tedavi amaçlı hem de estetik amaçlı gelen hastalarım var. Uygun bulduğum hastaya müdahale ediyorum.

Değişim her zaman insanın ruhunda vardır diye düşünüyorum. İnsanlar her zaman güzel olmak, iyi görünmek çabası içerisindeler. Konu sadece güzellik değil. Medikal teknikler bu yüzden gelişti zaten. Beden sağlığı ruh sağlığı ile birlikte olmalıdır. Özgür dünya diyorsak, insanların değişme isteğini yargılayamayız. Mutlu hissetmelerinin bir yolu ve kendi seçimleri olduğunu düşünüyorum.

 

 

ARTIK MEDİKAL ESTETİK ÜNİVERSİTELERDE DERS PROGRAMI OLARAK VERİLİYOR

A.ÖZBULUT: Medikal estetik konusunda ülkemizdeki gelişmeler nelerdir?

Dr.İ.ONURLU : Medikal estetik son zamanlarda üniversitelerde ders programı olarak kullanılmaya başlandı. Aromaterapi tedavisi, kupa tedavisi, hipnoterapi, mezoterapi gibi geleneksel yöntemlere yönelik bölümler açıldı. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) üzerine bazı hastaneler Sağlık Bakanlığı izniyle bölüm açıyorlar. Bizim gibi hekimler var. Estetik Cerrahlar, Cilt Hastalıkları uzmanları Medikal Estetik Uzmanları beraber çalışıyorlar.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde Kozmotoloji (Kozmetik bilimi) Bilim Dalı olarak, Dermatoloji Ana Bilim Dalı’nın alt dalı olarak açıldı. Medikal estetik uygulamaları Tıp fakültelerinde öğretilmeye başlandı. Sadece güzellik değil yani konu, güzellik görünen kısmı, Medikal Estetik bir tedavi yöntemi.

A.ÖZBULUT : Botox ve dolgu sadece estetik amaçlı bir uygulama mıdır? Tedavi maçlı uygulama yapıldığı alanlar hakkında bilgi verir misiniz?

Dr.İ.ONURLU : Botox ve dolgu maddesi estetik amaçlı  olarak genellikle yüz bölgesinde kullanılır. Fakat botox tedavi amaçlı birçok alanda kullanılır.

Göz doktorları, kasa bağlı şaşılık tedavisinde kullanır. Diş hekimleri, diş sıkma tedavisinde kullanılıyor. Genel cerrahlar ve Gastroenteroglar, son yıllarda botoks’u zayıflama tedavisinde kullanıyor. Endoskopi yöntemi ile mide çıkışına botoks uygulanıyor. Oradaki kası geçici olarak bloke ediyorlar. Nörologlar tik tedavisi, migren tedavisi ve spastık hastalarda kasılmaları düzenleyici tedavi amacıyla kullanıyorlar. Dermatologlar aşırı terleme sorunu olan hastalarda botox tedavisi uyguluyorlar. Araştırmalar devam ettikçe tedavi amaçlı uygulamaların giderek artacağını düşünüyorum.

A.ÖZBULUT : Küçük müdahaleler cilt bakımı kadar sıradanlaştı. Bir doktor olarak doğru buluyor musunuz?

Dr.İ.ONURLU : Bazı sebepler insan hayatının kalitesini düşürür. Karşılıklı empati yapmak gerekir. Dediğim gibi bence insan tercihlerini çok fazla sorgulayıp yargılamamak lazım. Zararlı olmayan müdahaleler hastalarımı mutlu hissettiriyorsa benim için doğrudur.

Hastalar genelde daha iyi görünüm, daha az kırışıklık, daha canlı bir yüz görünümü isterler. Tabi aşırı talepkar hastalarımız da var fakat ben mesafeli durmaya çalışırım. Doğallığı bozacak müdahalelerden kaçınırım. Çünkü sonuçta müdahale ettiğiniz insan sizin imzanızı taşır. Hamileler ve süt veren annelerin kullanmasını önermiyoruz. Fakat özellikle kanser hastalarında onkologların çoğunu önerisi üzerine hastalara pozitif etki yarattığı için medikal estetik uygulamalarını yapıyoruz. Hep aynı noktaya dönüyorum. Mutlu insanlar çoğalsın.

A.ÖZBULUT :Kliniğiniz ve çalışanlarınız hakkında bilgi verebilir misiniz? Olmazsa olmazlarınız var mı?

Dr.İ.ONURLU : Biz görsel algılara hitap ediyoruz. İnsanların dış görünüşünü güzelleştiriyoruz. Bu nedenle bizim, kliniğimizin, çalışanlarımızın görünüşümüzün de güzel olması gerekir. Güler yüz, klinik temizliği, bireysel temizlik, elemanların hastalarla olan iletişim becerileri de çok önemli. Çalışanlarımın bu becerilere sahip olması hem benim hem de hastalarımın memnuniyeti demektir. Profesyonel elemanlarımın diplomaları klinikte asılıdır. Zaten Sağlık Bakanlığı’nın bizden istediği bir prosedürdür. Sadece diploma yeterli değil. Uygulamada bulunmak önemlidir. Aynı zamanda eğitim de veriyoruz. Elemanlar yetiştiriyoruz.

Benim müşterim yok. Muayenehaneye gelen her birey benim için hasta. İnsanların çoğu bu işlemler için hastaneler yerine bizi tercih ediyorlar. Çünkü sohbet etmek istiyorlar, açıkça bilgi edinmek istiyorlar. Hastalarım giderken mutlu yüzlerle veda ediyorlar, bu beni çok mutlu hissettiriyor.

A.ÖZBULUT: Müdahale öncesi size sorulan sorular nelerdir? Botox ve dolgu için her hangi bir yaş sınırı var mı?

Dr.İ.ONURLU : Herhangi bir yaş sınırı yok. Bazı geçlerde doğuştan çatık kaş, çok belirgin asimetrik kaşlar olabiliyor. Ergenlik döneminde psikolojik sorunlara yol açıyor fiziksel görüntü bozuklukları. Biz de bu tür durumlara müdahale ediyoruz.

Beklentisi çok yüksek hastalarımız oluyor tabi. Fakat biz yeni bir yüz yaratmıyoruz. Doğallıktan uzaklaşmıyoruz. Bir şekilde ikna ediyoruz, olmayanları kendi tercihlerine bırakıyoruz. İlginç sorular alıyoruz tabi.Fakat paylaşmak istemiyorum.

A.ÖZBULUT: Okuyucularımıza cilt bakımı için tavsiyeleriniz nelerdir?

Dr.İ.ONURLU : Aslında çok büyük kozmetik harcamalara gerek yok. Erkek ya da kadın fark etmez ciltlerini temiz tutmalılar. Nemli tutmalılar. Bunun için bol su içmeliler. Kesinlikle güneş koruyucusu kullanılmalıdır. Makyaj temizlenmeden uyumamalılar…

 

 

HAYAT BÜTÜN GÜZELLİĞİYLE MUTLULUK GETİRSİN

Dr. İbrahim Onurlu’nun güzelliğin insanlar üzerindeki mutluluk etkisi teorisine katılmak istiyorum. Güzelliğin çok geniş bir kavram olduğunun hepimiz farkındayız. Beden ve ruh sağlığını bir bütün olarak değerlendirmeliyiz. Eğer aynada gördüğünüz yüzü seyretmek zor geliyorsa, değişime ihtiyacınız varsa, fiziksel değişiminiz sizi mutlu edecekse istediğiniz gibi davranın. Çünkü mutlu insanlara ihtiyacımız var. Sebebi ne olursa olsun. 

Yeni yıla çok az kalan bu günlerde hayat bütün güzelliğiyle mutluluk getirsin hepimize…

Sevgi ve Dostlukla

AYSER ÖZBULUTGüzellik sorgulandığı tüm zamanlarda, her ne kadar değerlendirmede farklılıklar olsa da güzelliğin tek, belirgin, kabul geçer bir tanımı yok. Güzelliğin sembolü Kleopatra’nın yüzünü gösteren paralar, burnu çengelli çirkin bir kadın olduğunu yansıtıyor. Matahari’nin güzelliği cesareti ve özgüveniyle belirginleşiyor. 19.yy’da İran’da kadınların bıyıklı olmaları güzellik alameti olarak değerlendiriliyor. Japonya’da çarpık dişler, Güney Kore’de kalp şeklinde yüz, güzellik alameti kabul ediliyor. Afrika’da Kayan Kabilesi kadınları boyunlarına pirinç halkalar takarak gelişimlerini tamamlıyorlar. Bu kabileye göre bir kadının boynu ne kadar uzunsa o kadar güzel anlamına geliyor. Asyalı kadınlar cilt beyazlatıcı ürünler kullanıyorlar. Çünkü soluk cilt, güzellik sembolü olarak değerlendiriliyor. Yeni Gine’de kadın ve erkekler yüz ve vücutlarına sanatsal desenler kazıtmaları güzellik göstergesi olarak kabul ediliyor.  Dünyanın her yerinde farklı güzellik anlayışları olduğu gerçeği, aslında güzelliğin somut bir tanımının olmadığının göstergesidir.

Günümüzde güzellik kavramı o kadar önemli ki insanlar güzel görünmek için çok şey yapıyorlar. Belirli yaşlardan sonra aynalarla pek iyi anlaşamayız. Aynada gördüğün insanın bildiğin sana benzemeyiş oluşunu izlemek zorunda kalmak zor. Bir yılı daha geride bıraktığımız şu günlerde yeni yılın güzelliklerle geçmesi dileğiyle, doktorluk mesleğini Medikal Estetik alanında yürüten Dr. İbrahim Onurlu ile güzellik üzerine sohbet ettik.

KÜÇÜK DOKUNUŞLARLA MUTLULUK ENJEKTE EDİYORUM

1970 Denizli Tavas doğumlu Dr. İbrahim Onurlu. Eşi Dr. Ayla Onurlu ile birlikte Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuşlar. Mecburi hizmetlerini Gümüşhane’de yaptıktan sonra Bodrum’a yerleşme hayallerine Bodrum Devlet Hastanesi’ne atanmalarıyla ulaşmışlar. Hem Devlet Hastanesinin, hem de Özel Bodrum Hastanesi’nin acil servisini birlikte yürütmüşler.

Yoğun iş, stres, endişeli ve çoğunlukla hüzünlü geçen bir süreçti Acil Hekimliği diyor Dr. İbrahim Onurlu. Hayat kurtarmak ne kadar mutlu etse de beni, acil hekimliği çok yorucu. Çoğunlukla üzücü durumlarla karşılaşıyorsunuz. Beynimin bir yarısı her zaman acil hekimliğinde kalmıştır. Fakat medikal estetikle uğraşmak daha cazip geldi.

Güzellik eşittir mutluluk. Benim enjektörümün sihir gücü var. Küçük dokunuşlarla mutluluk dağıtıyorum.” Diye ifade ediyor.

A.ÖZBULUT: Güzel insan deyince aklınıza ne geliyor? Güzellik neden bu kadar önemli?

Dr.İ.ONURLU : Güzel insan deyince aklıma mutlu insan geliyor. Atalarımız ne demiş “güzele bakmak sevaptır.” Şaka bir yana fiziksel güzellik insanın ruhunu kalbini iyileştirebilir. Moral motivasyon insanın bazı güzel özelliklerini de ortaya çıkarır.

Güzellik önemli tabi. En önemli sebebi İnsanlar aynaya bakınca kendilerini güzel görmek, sosyal çevrelerinde iyi görünmek istiyorlar. Çeşitli cilt bakımları, kozmetik ve medikal estetik müdahaleler iyi hissettiriyor. Güzel görünmek insanın hayata bakışını bile değiştiriyor. Kendini güzel hisseden insan aynı zamanda mutlu da hissediyor ve böylece vücudunda var olan seratonin, dopamin gibi salgıları artıyor. Bu hormonların eksikliği mutsuzluğa, depresyon gibi bazı mental rahatsızlıklara sebep olur. Bazı insanlar tahlil için kan aldırmaktan korkuyorlar, fakat bizim enjektörümüz onları korkutmuyor. Bir bireyin mutluluğu diğerini etkiler ve böylece mutlu insanlar çoğalır. Kısaca güzellik mutluluk getirir. Benim enjektörümde sihirli bir güç var. Mutluluk enjekte ediyorum.

A.ÖZBULUT: Medikal estetik nedir? Tıp doktoru olarak medikal estetik üzerine çalışmanızın sebebini öğrenebilir miyiz?

Dr.İ.ONURLU : Medikal estetik, cildin, yüzün, vücudun görünüşünü, dokusunu ve konturunu düzeltmek için çeşitli prosedür ve tetkiklere dayanan, tıbbın gelişmekte olan bir dalıdır. Kişinin estetik ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla çeşitli tedaviler sunan bu bilim alanı, aynı zamanda doğal ve sağlıklı görünümü korumak amacıyla da günümüzde sağlık rutininin bir parçası olmuştur.

Ben aslında yine doktorluk mesleğimi icra ediyorum. Kliniğime gelen insanlar benim hastam. Yaptığımız müdahaleler insanların sadece dış görünüşünü değil ruhsal fonksiyonlarını da güzelleştiriyor. İnsanların ruh halini iyileştirmeye yönelttim kendimi diyebilirim. Çünkü mutlu insanlarla mutlu bir toplum oluşturabiliriz. Benimde toplumun mutluluğuna katkım bu şekilde diye düşünebilirsiniz.

Biz çok uzun süre acil tıp hekimliği yaptık eşimle birlikte. İnsan kurtarmanın ayrı bir hazzı var bende fakat ölümcül durumlar, ölümler beni daha pozitif hissettiren işlerle uğraşmaya yöneltti.

İlk medikal estetikle tanışmam saç ekimi ile başladı. Eşimle birlikte Sağlık Bakanlığının o dönem verdiği programlarda eğitimler aldık ve 2004 yılında Bodrum’da Medikal Estetik alanında Sağlık Bakanlığı onaylı ilk merkezi biz açtık. Şu an biri Bodrum’da biri Gündoğan’da olmak üzere iki Medikal Estetik Merkezimiz var. Eşim Gündoğan’daki merkezimizde. Aynı zamanda orada güzellik salonu da var. Doktor, hemşire, estetiysen, güzellik uzmanından oluşan profesyonel ekibimiz yirmi beş çalışanımız var.

A.ÖZBULUT : Kadınlar ve erkekler arasında kliniğinize  gelenler arasında bir fark var mı?

Dr.İ.ONURLU: Çoğu hastalarımız kadın. Fakat erkek hastalarımın sayısı giderek artıyor. Başladığımda %5 olan oran şimdi %20’lere geldi. Erkek hastalarımın daha çok lazer epilasyon, kırışıklık tedavisi, saç ekimi, akne tedavisi ya da vücutta oluşan et beni skar gibi lezyonların tedavisine yönelik talepleri oluyor. Ayrıca botoks tercih eden erkek hastalarım da çok.

A.ÖZBULUT: Kliniğinizde hangi uygulamalar yapılıyor. En çok hangi uygulamalar isteniyor?

Dr. İ. ONURLU: Lazer epilasyon, cilt bakımı, en çok da botoks ve dolgu yapıyoruz. Küçük müdahaleler artık çok olağanlaştı. Çalışan kadınlar öğle arası gelip botoks dolgu yaptırıp gidiyorlar. Yaptığımız uygulamalar sadece estetik amaçlı değil, tedavi amaçlı uygulamalarımız da mevcut kliniğimizde. Medikal amaçlı gelen hastalarımız da çok. Ozon tedavisi bu konuda en çok kullandığım tedavi yöntemidir. Doğadaki en güçlü anti oksidan maddedir ozon. Kan hücrelerinden başlayarak vücuttaki bütün hücrelere etki eden çok iyi sonuçlar aldığımız bir tedavi yöntemidir.

Saç ekimi, zayıflama, selülit tedavisi, kalıcı, makyaj, botks, dolgu vb. uygulamaların yanı sıra, Ozon tedavisi, anti eging tedavisi, skar ve cilt üzerinde oluşan et beni diye tabir edilen lezyonların tedavisi ve nöral terapi gibi tıbbı tedaviler de uyguluyoruz.

A.ÖZBULUT : Halk arasında bazı söylentiler var botox ve dolgu maddeleri hakkında. Botox ve dolgu maddeleri zararlı mı?

Dr. İ. ONURLU : Botoks aslında bir markanın ismi. Kullandığımız bu madde laboratuvar ortamında üretilen bir ilaçtır aslında. Clostridium botulinum toksini içerir. Bu toksin bir tür konserve zehridir. Konserve bozulduğu zaman ortaya çıkan bir toksindir. Kas felci yapar. Aşılar gibi. Aşılarda mikrop içerir. Seyreltilir ilaç haline getirilir.

Botoks uygulaması, enjekte ettiğiniz kasın belirli bir süre çalışmasını engeller. Etkisi geçtiği zaman kas eskisi gibi çalışır. Alerji yapmaz. Komplikasyon olarak dünya da bildirilmiş  milyonlarca uygulamanın içinde sadece iki adet vaka vardır. Onunda toksine bağlı olup olmadığı hala tartışılıyor.

Dolgu maddesi hiyanürolik asittir. Bu madde vücudumuzun bildiği maddedir. Enjekte edildikten sonra etrafına su moleküllerini toplar. Böylece uygulandığı alanda hacim oluşturur dolgunluk yaratır. Dolgu maddeleri de alerjik reaksiyonlar yapmaz. Uygulamalardan sonra botoks 3 – 6 ay, dolgu  1- 1.5  yıl, arasında vücut tarafından emilir.

Halk arasında Botoks ve dolgu maddelerinin zararlı olduğu kanısı yanlış bir kanıdır. İnsan vücudu bu maddeleri tanır bu nedenle zararlı etkileri yoktur. Tabiki uygulama teknikleri önem arz eder. Miktarı, uygulandığı alan vs. Kesinlikle Estetisyen Uzman Doktorlar tarafından uygulanmalıdır.

A.ÖZBULUT : Doğal yöntemlerle aynı etki sağlanabilir mi?

Dr.İ.ONURLU : Cilt yüzeyinden kullandığınız herhangi bir ürünü cilt altına geçirebilme olasılığınız %15’i geçmez. Bu nedenle kandırılmaya müsait insan çok olduğu için sektör pazarlama konusunda çok etkili. Kozmetik ürünler çok pahalı olduğundan dolayı doğal yöntemlerle çözüm aranıyor. Fakat bazı durumlarda kullandığınız doğal ürünler olumsuz sonuçlar doğurabilir. Mesela bir cilt yapısına iyi gelen zeytinyağı, diğer cilde zarar verebilir. Leke oluşturabilir, yağlandırabilir, akne oluşmasını artırabilir gibi örnekler verebiliriz.

A.ÖZBULUT : Sizce hastalarınız neden değişime yenileşmeye ihtiyaç duyuyorlar? Hastalarınız size medikal amaçlı mı geliyorlar yoksa estetik amaçlı mı?

Dr.İ.ONURLU : Hem tedavi amaçlı hem de estetik amaçlı gelen hastalarım var. Uygun bulduğum hastaya müdahale ediyorum.

Değişim her zaman insanın ruhunda vardır diye düşünüyorum. İnsanlar her zaman güzel olmak, iyi görünmek çabası içerisindeler. Konu sadece güzellik değil. Medikal teknikler bu yüzden gelişti zaten. Beden sağlığı ruh sağlığı ile birlikte olmalıdır. Özgür dünya diyorsak, insanların değişme isteğini yargılayamayız. Mutlu hissetmelerinin bir yolu ve kendi seçimleri olduğunu düşünüyorum.

ARTIK MEDİKAL ESTETİK ÜNİVERSİTELERDE DERS PROGRAMI OLARAK VERİLİYOR

A.ÖZBULUT: Medikal estetik konusunda ülkemizdeki gelişmeler nelerdir?

Dr.İ.ONURLU : Medikal estetik son zamanlarda üniversitelerde ders programı olarak kullanılmaya başlandı. Aromaterapi tedavisi, kupa tedavisi, hipnoterapi, mezoterapi gibi geleneksel yöntemlere yönelik bölümler açıldı. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) üzerine bazı hastaneler Sağlık Bakanlığı izniyle bölüm açıyorlar. Bizim gibi hekimler var. Estetik Cerrahlar, Cilt Hastalıkları uzmanları Medikal Estetik Uzmanları beraber çalışıyorlar.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde Kozmotoloji (Kozmetik bilimi) Bilim Dalı olarak, Dermatoloji Ana Bilim Dalı’nın alt dalı olarak açıldı. Medikal estetik uygulamaları Tıp fakültelerinde öğretilmeye başlandı. Sadece güzellik değil yani konu, güzellik görünen kısmı, Medikal Estetik bir tedavi yöntemi.

A.ÖZBULUT : Botox ve dolgu sadece estetik amaçlı bir uygulama mıdır? Tedavi maçlı uygulama yapıldığı alanlar hakkında bilgi verir misiniz?

Dr.İ.ONURLU : Botox ve dolgu maddesi estetik amaçlı  olarak genellikle yüz bölgesinde kullanılır. Fakat botox tedavi amaçlı birçok alanda kullanılır.

Göz doktorları, kasa bağlı şaşılık tedavisinde kullanır. Diş hekimleri, diş sıkma tedavisinde kullanılıyor. Genel cerrahlar ve Gastroenteroglar, son yıllarda botoks’u zayıflama tedavisinde kullanıyor. Endoskopi yöntemi ile mide çıkışına botoks uygulanıyor. Oradaki kası geçici olarak bloke ediyorlar. Nörologlar tik tedavisi, migren tedavisi ve spastık hastalarda kasılmaları düzenleyici tedavi amacıyla kullanıyorlar. Dermatologlar aşırı terleme sorunu olan hastalarda botox tedavisi uyguluyorlar. Araştırmalar devam ettikçe tedavi amaçlı uygulamaların giderek artacağını düşünüyorum.

A.ÖZBULUT : Küçük müdahaleler cilt bakımı kadar sıradanlaştı. Bir doktor olarak doğru buluyor musunuz?

Dr.İ.ONURLU : Bazı sebepler insan hayatının kalitesini düşürür. Karşılıklı empati yapmak gerekir. Dediğim gibi bence insan tercihlerini çok fazla sorgulayıp yargılamamak lazım. Zararlı olmayan müdahaleler hastalarımı mutlu hissettiriyorsa benim için doğrudur.

Hastalar genelde daha iyi görünüm, daha az kırışıklık, daha canlı bir yüz görünümü isterler. Tabi aşırı talepkar hastalarımız da var fakat ben mesafeli durmaya çalışırım. Doğallığı bozacak müdahalelerden kaçınırım. Çünkü sonuçta müdahale ettiğiniz insan sizin imzanızı taşır. Hamileler ve süt veren annelerin kullanmasını önermiyoruz. Fakat özellikle kanser hastalarında onkologların çoğunu önerisi üzerine hastalara pozitif etki yarattığı için medikal estetik uygulamalarını yapıyoruz. Hep aynı noktaya dönüyorum. Mutlu insanlar çoğalsın.

A.ÖZBULUT :Kliniğiniz ve çalışanlarınız hakkında bilgi verebilir misiniz? Olmazsa olmazlarınız var mı?

Dr.İ.ONURLU : Biz görsel algılara hitap ediyoruz. İnsanların dış görünüşünü güzelleştiriyoruz. Bu nedenle bizim, kliniğimizin, çalışanlarımızın görünüşümüzün de güzel olması gerekir. Güler yüz, klinik temizliği, bireysel temizlik, elemanların hastalarla olan iletişim becerileri de çok önemli. Çalışanlarımın bu becerilere sahip olması hem benim hem de hastalarımın memnuniyeti demektir. Profesyonel elemanlarımın diplomaları klinikte asılıdır. Zaten Sağlık Bakanlığı’nın bizden istediği bir prosedürdür. Sadece diploma yeterli değil. Uygulamada bulunmak önemlidir. Aynı zamanda eğitim de veriyoruz. Elemanlar yetiştiriyoruz.

Benim müşterim yok. Muayenehaneye gelen her birey benim için hasta. İnsanların çoğu bu işlemler için hastaneler yerine bizi tercih ediyorlar. Çünkü sohbet etmek istiyorlar, açıkça bilgi edinmek istiyorlar. Hastalarım giderken mutlu yüzlerle veda ediyorlar, bu beni çok mutlu hissettiriyor.

A.ÖZBULUT: Müdahale öncesi size sorulan sorular nelerdir? Botox ve dolgu için her hangi bir yaş sınırı var mı?

Dr.İ.ONURLU : Herhangi bir yaş sınırı yok. Bazı geçlerde doğuştan çatık kaş, çok belirgin asimetrik kaşlar olabiliyor. Ergenlik döneminde psikolojik sorunlara yol açıyor fiziksel görüntü bozuklukları. Biz de bu tür durumlara müdahale ediyoruz.

Beklentisi çok yüksek hastalarımız oluyor tabi. Fakat biz yeni bir yüz yaratmıyoruz. Doğallıktan uzaklaşmıyoruz. Bir şekilde ikna ediyoruz, olmayanları kendi tercihlerine bırakıyoruz. İlginç sorular alıyoruz tabi.Fakat paylaşmak istemiyorum.

A.ÖZBULUT: Okuyucularımıza cilt bakımı için tavsiyeleriniz nelerdir?

Dr.İ.ONURLU : Aslında çok büyük kozmetik harcamalara gerek yok. Erkek ya da kadın fark etmez ciltlerini temiz tutmalılar. Nemli tutmalılar. Bunun için bol su içmeliler. Kesinlikle güneş koruyucusu kullanılmalıdır. Makyaj temizlenmeden uyumamalılar…

HAYAT BÜTÜN GÜZELLİĞİYLE MUTLULUK GETİRSİN

Dr. İbrahim Onurlu’nun güzelliğin insanlar üzerindeki mutluluk etkisi teorisine katılmak istiyorum. Güzelliğin çok geniş bir kavram olduğunun hepimiz farkındayız. Beden ve ruh sağlığını bir bütün olarak değerlendirmeliyiz. Eğer aynada gördüğünüz yüzü seyretmek zor geliyorsa, değişime ihtiyacınız varsa, fiziksel değişiminiz sizi mutlu edecekse istediğiniz gibi davranın. Çünkü mutlu insanlara ihtiyacımız var. Sebebi ne olursa olsun. 

Yeni yıla çok az kalan bu günlerde hayat bütün güzelliğiyle mutluluk getirsin hepimize…

Sevgi ve Dostlukla

AYSER ÖZBULUT



Bu yazı 7942 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI