Bugun...


Av. Nazlı Aydoğan

facebook-paylas
Yangınla mücadelede demokrasinin bir gerekliliği hesap verilebilirlik
Tarih: 05-08-2021 21:45:00 Güncelleme: 05-08-2021 21:45:00


Yangın normal bir doğa olayı iken, iklim değişikliği nedeniyle anormal bir yangın afeti durumu ortaya çıktı. Küresel ısınma nedenli iklim değişikliklerinin olduğu ve bu dönemde büyük yangınların yaşanacağı uzmanlar tarafından bangır bas duyurulmuştu. Bu bilimsel tespitlerin göz önünde bulundurulmayarak, gerekli ve yeterli tedbirlerin alınmadığını, yaşayarak öğrendik.

Yangın nasıl normal bir doğa olayı ise, yangın ile mücadele de devletin doğal sorumluluklarından birisidir. Yaşanan yangınların, bizim en güzel kollarımızı yok etmesinin yanında bir de tüm canlı türlerine de zarar verdiği ortada. Bu nedenle, devletin sınırları içerisindeki tüm canlıların yaşam güvenliğinden sorumlu olduğu gerçeğini de önümüze koyarsak, devletin yangınla mücadele işinde en üst derecede sorumlu olduğu anlaşılır.

Yangınla mücadeleye yönelik yeterli ve gerekli önlemleri almayan, gerekli teçhizatı edinmeyen, bilimin gerektirdiği hazırlıkları yapmayan ve yangınla mücadele stratejisi kurup, mücadeleyi bu yönüyle stratejik olarak yönetemeyen yöneticilerin sorumluluğu olmayacak mı?

 

 

Modern demokratik hukuk devletlerinde şeffaflık ve hesap verilebilirlik, yönetimde ana unsurdur. Bu unsuru göz ardı edenler, yönetim sorumluluğuyla yüzleşirler. Ülkemizin de, demokratik bir hukuk devleti olduğunu bildiğimize göre, (kaynak T.C. Anayasası) yangınla mücadele yönetimini gerekli teknolojik araç ve teçhizatları kullanmaya dayandırmayan, can ve mal kaybına ve ayrıca doğal çevreye zarar veren sonuçlara neden olan ilkel yöntemlerle yapan, yöneticilik (iddiası ile) makamları işgal edenlerin, yöneticilik sorumluluğu  bulunduğu açıkça görülmektedir.

Demokratik bir hukuk devletinin ana unsurlarından hesap sorulabilirlik ilkesinin işletilerek yöneticilerden hesap sorulacağından ve hatta yeterli ve gerekli önlemlerin almadıkları, makamlarına uygun olarak sorumluluklarını yerine getirmedikleri anlaşılanların da, makamları işgal etmeyip, makamının görev bilincinin farkında olarak, görevinin gereğini yerine getirebilecek niteliklerde başka yöneticilere makamlarını bırakacaklarından, hiç şüphemiz yok. 

Av. Nazlı Aydoğan



Bu yazı 8151 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI